Medimagazin logo

Hastane enfeksiyonları en çok yoğun bakımda etkili oluyor

Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastane enfeksiyonlarının en çok yoğun bakım ünitelerinde görüldüğünü kaydetti
Hastane enfeksiyonları en çok yoğun bakımda etkili oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastane enfeksiyonlarının en çok yoğun bakım ünitelerinde görüldüğünü kaydetti.

Hastane enfeksiyonlarının etkili olmasında hasta yaşının önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eraksoy, yaşlı ve yenidoğan bebeklerde enfeksiyonların çok daha etkili olduğunu dile getirdi. İnfeksiyon grupları arasında en ölümcül etkiyi gösterenler ise kan dolaşımı ve alt solunum yolu enfeksiyonları.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki yenidoğan yoğun bakımda meydana gelen bebek ölümleri dikkatleri hastane enfeksiyonlarına çekti. Klinik mikrobiyoloji uzmanlarına göre hastanede tedavi gören her 10 kişiden biri hastane enfeksiyonuna yakalanıyor. Çünkü, hastanede tedavi gören hastanın bağışıklık sistemi zayıflarken, hastane ortamında yaşayan mikroplar antibiyotiklere karşı direnç kazanıyor. Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastane ortamndaki mikropları anlatırken, “Bu mikroplar bilfiil ölümcül olabilen hastalıklardan sorumlu mikroplardır. Bir pansuman malzemesinde ya da hasta karyolasının başında bulunabilir. Sağlıklı bir kişide etkili olmasa bile zaten başka bir hastalıkla mücadele eden hastayı kolayca alt edebilir. İnfeksiyonun ne olduğunu anlayana kadar da iş işten geçmiş olabilir.” diyor.

Yoğun bakım ünitelerini “hastanın ölüm kalım mücadelesi verdiği yer” olarak anlatan Prof. Dr. Eraksoy, şunları söylüyor: “Bebek hastalarda henüz bağışıklık sistemi olgunlaşmamıştır. Onlar henüz bazı antikorları, belli bağışıklık hücrelerini kazanmamıştır. Onlar zamanla edinilecek bir bağışıklıktır. Ama henüz bebekken bir miroba maruz kalırlarsa enfeksiyon bir yetişkinden çok daha fazla etki gösterebilir.” Hastane enfeksiyonlarının bir hastadan diğer hastaya sağlık çalışanlarının eliyle yayıldığını ifade eden Eraksoy, el yıkama gibi basit bir önlemle enfeksiyon yayılmasının önüne geçilebileceğini kaydediyor.

Zaman / Abdullah Dirican, İstanbul
hastane
enfeksiyonları
en
çok
yoğun
bakımda
etkili
oluyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir