Medimagazin logo

"Kadrolaşmayla uzaktan yakından ilişki kurulması mümkün değil"

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bizzat ilgilenmesine karşın aile hekimliğinin 2 ay gecikmeyle başlayacak olması dolayısıyla özür dilerken, pilot bölge olan Düzce'de hasta kabulüne başlanacağını açıkladı. Sözleşmeli personel çalıştırılmasını özendiren tasarıyla kadrolaşacakları eleştirisini kabul etmeyen Akdağ, "Kadrolaşmayla uzaktan yakından ilişki kurulması mümkün değil" dedi
"Kadrolaşmayla uzaktan yakından ilişki kurulması mümkün değil"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bizzat ilgilenmesine karşın aile hekimliğinin 2 ay gecikmeyle başlayacak olması dolayısıyla özür dilerken, pilot bölge olan Düzce'de hasta kabulüne başlanacağını açıkladı. Sözleşmeli personel çalıştırılmasını özendiren tasarıyla kadrolaşacakları eleştirisini kabul etmeyen Akdağ, "Kadrolaşmayla uzaktan yakından ilişki kurulması mümkün değil" dedi.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, eleman temininde güçlük çekilen bölgelerde sözleşmeli doktor ve sağlık personeli çalıştırılmasına ilişkin yasa tasarısının geneli üzerindeki görüşmeleri tamamladı.


CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, sağlık hizmetinin "çocuk oyuncağına çevrildiğini, mecburi hizmetin bir gidip bir geldiğini" belirtirken, Bakan Akdağ'a, "Siz hukuka saygılı olmazsanız, sokaktaki adam olur mu?" dedi.


Kılıçdaroğlu'nun bıçak parası sorununun halen çözülmemiş olmasından yakınmasından sonra, AK Parti Milletvekili Musa Uzunkaya da aynı sorundan dert yandı.


Uzunkaya, Samsun'da bir arkadaşının da bıçak parası vermek zorunda kaldığını söyledi. Uzunkaya ayrıca, özellikle Sağlık Bakanlığı'nın, eş tayininde güçlük çıkartmasından yakınırken, bunun ailevi sorunlara yol açtığı uyarısında bulundu.


Türk Tabipler Birliği temsilcisi de tasarıyı eleştirirken, tasarıyla şef ve şef yardımcılığına profesör ve doçentlerin sınavsız atanabilmesinin, özellikle eğitim hastanelerindeki hiyerarşiyi bozarak güveni sarsacağını, özlük hakları genişletilmiş modellerle, uzman hekimlerin memur olarak gitmeyeceği bölge olamayacağını vurguladı.


Sağlık Bakanı Akdağ ise sağlık hizmetlerinin sözleşmeli personel eliyle yürütülmesinin Anayasa'ya aykırı olacağı iddiasını kabul etmezken, "Bu tasarının,
kadrolaşmayla ilgili uzaktan yakından ilişki kurulması mümkün değil. Anayasa'ya da aykırı değil, biz de devletin uzmanlarıyla, anayasa hukukçularıyla çalışıyoruz. Evet hukuka saygılı olalım ama hiçbirimiz de hukukun yerine geçmeyelim" diye konuştu.


Avrupa ve Orta Asya'daki 52 ülke içerisinde Türkiye'nin, doktor başına düşen hasta sayısının çokluğu bakımından sonuncu sırada olduğunu, 15 bin sözleşmeli personeli bu bölgelere göndermelerine karşın uzmanları 9 milyar maaşla buralara gönderemediklerini anlatan Akdağ, "Yaptığımız işlerin çelişkili bir tarafı yok. İki yıl önce çıkarılan yasada, işleyiş açısından düzeltmeler yapıyoruz" dedi.


SSK hastanelerinin devir öncesinde günde 125 bin hastaya baktığını, bugün ise sayının 165 bine çıktığını, SSK Okmeydanı Hastanesi'ndeki günlük hasta sayısının 4 binden 7 bine çıktığını belirten Akdağ, aile hekimliğinin Ağustos ayında pilot bölge olan Düzce'de start alacağını açıkladı. Akdağ, "Kendim bizzat uğraşmama rağmen 2 aylık gecikme olacak, bunun için özür dilerim. Aile hekimliğinde Ağustos ortasında muhtemelen hasta kabulüne başlıyoruz" diye konuştu.


Önümüzdeki hafta Salı günü komisyonun maddelerini görüşmesi beklenen tasarıyla, Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılmasını özendirmek amacıyla bu personelin çalışma saatlerindeki ucu açık ifadeler yerine, devlet memurlarının çalışma saatlerini getirirken, gerektiğinde bunların da başhekim, başhekim yardımcısı veya başhemşire olabilmesinin önünü açıyor. Tasarıyla, klinik şefi ve şef yardımcılığına atamalarda ilgili uzmanlık dalında profesör veya doçentler ile ilgili dal tabipleri arasında bakanlık tarafından atama yapılacak. Profesör veya doçent unvanı bulunmayanların atanmasında yapılacak sınavlarda ise başarılı olma koşulu aranacak.


mynet.com
"kadrolaşmayla
uzaktan
yakından
ilişki
kurulması
mümkün
değil"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir