Medimagazin logo

Sağlık Bakanı :Çalışma yaptırıyorum aşı takvimine alacağız

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sekiz aylık Makbule Başboğa’nın kollarının ve bacaklarının kesilmesine yol açan menenjit aşısının bulunmayışıyla ilgili olarak Hürriyet’in sorularını yanıtladı
Sağlık Bakanı :Çalışma yaptırıyorum aşı takvimine alacağız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sekiz aylık Makbule Başboğa’nın kollarının ve bacaklarının kesilmesine yol açan menenjit aşısının bulunmayışıyla ilgili olarak Hürriyet’in sorularını yanıtladı.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, menenjit açısı için çalışma yaptırdığını belirterek, ‘Menenjit aşısı da dahil olmak üzere çocuklarda aşı şemamızın geliştirilmesi ile ilgili bir çalışma yaptırıyorum. Muhtemelen bu aşıyı da aşı takvimimizin içine alacağız’ dedi.

Bakan Akdağ, şunları söyledi:

‘Bu aşı plan dahilinde çocukluk çağı rutin aşılarının içine girecek. Biz menenjit aşısının finansal yükünden asla kaçmayız. Ancak bunu da söylemem lazım, bu haberler ilaç sektörü ile alakalı bazı zorlamalardan çıkıyor. Bu aşıyı pazarlayan firmalar var.’

Akdağ, geçirdiği menenjit sonrası kangren olduğu için el ve ayakları kesilen 8 aylık Makbule bebeğin, menenjit aşısı ile tedavi edilemeyeceğini de söyledi. Menenjit aşısı diye bilinen aşının, hastalığa yol açan üç mikroptan sadece birini tedavi edebildiğini aktaran Akdağ, ‘Bu yavrumuzdaki menenjite yol açan etken, bu aşı ile önlenebilen bir etken değil’ dedi.

Akdağ, Makbule’ye gereken menenjit aşısının olup olmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

‘Bu çocuğun maruz kaldığı mikrobun aşısı, rutin olarak dünyanın hiçbir bölgesinde yapılmıyor. En gelişmiş Batı ülkeler dahil bu aşı rutin olarak yapılmıyor. Çünkü aşının etki süresi çok kısa ve sürekli yapılması lazım. Dolayısıyla bir salgın riskinin olduğu bölgelere giden kişilere bu aşı yapılıyor.’

Durumu TBMM’de

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, menenjit aşısının neden zorunlu aşılar kapsamına alınmadığını sordu. Demirel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Makbule bebeğin el ve ayaklarının kesilmesinin, halkın sağlık sistemine olan güvenini zedelediğini belirtti.

Her şeyden habersiz bebeğiyle oynuyor

İZMİR’de menenjite yakalanan, daha sonra kangrene yakalandığı için Atatürk Eğitim Hastanesi’nde elleri ve ayakları kesilen sekiz aylık Makbule Başboğa, nakledildiği Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde Ortopedi Kliniği’nin dolu olması yüzünden Kardiyoloji Servisi’ne yatırıldı. Küçük Makbule, bir anda Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nin sevgilisi haline geldi. Talihsiz Makbule bebek, kesildiğini bilmediği bandajlı kollarıyla, kendisiyle aynı boydaki oyuncak bebeğiyle oynamaya çalışırken etrafına gülücükler saçıyor. Ortopedi Uzmanı Doktor Hakan Vuruşkaner, şu açıklamayı yaptı: ‘Makbule bebeğe üç ay içinde ayak protezleri takılabilecek. Henüz algılamadan uzak oluşu nedeniyle fonksiyonel olmayan, estetik amaçlı silikon el takılabilir. Ancak büyüdüğünde, ilköğretim çağında işlevsel protez ele kavuşabilir. Protez teknolojisi çok hızlı gelişip Türkiye’ye ulaşıyor. Bakanlığımız da hiç tereddütsüz bu protezleri sağlıyor. İlköğretim çağına geldiğinde Makbule bebek de işlevsel el protezleri kullanabilir’.

Bu türü aşı etkilemez

Makbule Başboğa’nın, kolları ve bacaklarının kesilmesinin nedeninin ‘menenjit aşısı yapılmadığı’ olduğu iddialarına hem bebeğin tedavisini gerçekleştiren uzmanlar, hem de üniversite öğretim üyeleri karşı çıktı. Makbule bebeğin doktoru Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Tülay Kavaklı, ‘Makbule’nin yakalandığı menenjit türünün aşısı yok. Gündemdeki HIB aşısı yapılmış olsa bile Makbule bebek, bu bakterinin yaptığı ölümcül hastalığa (neiseria menengitis) yakalanmaktan kurtulamayacaktı’ dedi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tekgül ile Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fadıl Vardar da, Makbule bebeğin yakalandığı menenjitten HIB aşısıyla kurtulabileceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Aşıyla hastalığın etkisi azalırdı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Makbule’nin yaşadıklarından sonra gündeme gelen menenjit ve HIB hakkında önde gelen tıp uzmanlarıyla görüşmeler yapıyor. Bakan Akdağ’ın konuştuğu uzmanlardan biri olan Marmara Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, ‘Dün Bakan Recep Akdağ aradı. Aşı pahalı olsa da bakan olarak HIB’e karşı aşısının zorunlu takvime girmesi için çalışacağını söyledi. Makbule’nin hastalığının HIB’den değil başka bir menenjit faktöründen kaynaklandığını ifade etti. Ancak ben Makbule’nin hastalığının sonuçta menenjit olduğunu ve bu aşının menenjit hastalıklarını üçte bir oranında azaltabileceğini anlattım. Aşı konusunda olumlu fikirleri olduğunu gördüm.’


Hürriyet
sağlık
bakanı
:çalışma
yaptırıyorum
aşı
takvimine
alacağız
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir