Medimagazin logo

Sağlık Bakanı : Doktorumuz az ama performansımız iyi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nde yer alan 52 ülke arasında doktor sayısı itibariyle Türkiye'nin 52. sırada yer alarak sonuncu olduğunu söyledi
Sağlık Bakanı : Doktorumuz az ama performansımız iyi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nde yer alan 52 ülke arasında doktor sayısı itibariyle Türkiye'nin 52. sırada yer alarak sonuncu olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, kamu sağlık kuruluşlarında uyguladıkları performansa dayalı döner sermaye katkı sistemi gibi uygulamalarla, fiziki mekan ve doktor yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntıları gidermek için çaba gösterdiklerini, bundan da birilerinin rahatsız olduğunu söyledi.

Döner sermaye uygulamasının çalışanların çalışma isteklerini ve çabalarını önemli ölçüde artırdığını söyleyen Bakan Akdağ, "Çalışanlara performanslarına göre döner sermaye katkı payı ödenmesi uygulaması birçok kamu hastanesinde mesai saatlerinin gönüllü olarak uzattı. Ameliyathaneler daha uzun süreli açık tutulmaya başlandı" dedi.

SSK'nın yükü hafifledi

Bakan Akdağ, performansa dayalı döner sermaye uygulaması ile muayene, röntgen çekimi, tahlil ve ameliyat için bekleme sürelerinin kısaldığını belirterek, "Devlet hastanelerimizde öyle aylar sonrasına, günler sonrasına randevu vermek büyük ölçüde tarihe karıştı" diye konuştu. Bakan Akdağ, döner sermaye sisteminin eleştirilerle yıpratılmaya çalışıldığını belirterek, bu sistem sayesinde, birçok uzman hekimin muayenehanelerini kapatıp hastanelerde tam zamanlı çalışmayı gönüllü olarak tercih ettiğini, bunun da kamu tarafından verilmekte olan sağlık hizmetlerinin verimini artırdığını söyledi. Önceki yıllarda SSK ile yapılan 'Ortak Kullanım Protokolü' sonrasında devlet hastanelerinde artan SSK mensubu hasta yükünün üstesinden gelmede performansa dayalı döner sermaye uygulamasının çok büyük rolü olduğunu ifade eden Bakan Akdağ şunları söyledi: "2004 yılı içinde, Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerine SSK'lı vatandaşlarımızın 35 milyondan fazla başvurusu olmuş, bu vatandaşlarımızın tümüne aşırı yığılmaya meydan vermeksizin hizmet sunulmuştur. 2005 yılında kamu hastanelerinin birleştirilmesi ile topyekûn bir sağlık hizmeti seferberliği başlatılmıştır."

Birileri rahatsız oldu

Hastanelerde gereksiz ameliyat ve tahliller yapıldığı iddialarını değerlendiren Bakan Akdağ, sağlık alanında attıkları ciddi adımların birilerini rahatsız etmiş olabileceğini belirtti. Akdağ, "Sağlıkta son 2 yılda atılan kararlı adımlar sayesinde büyük ilerlemeler kaydedildi. Bekleme süreleri azaldı. Hastanelerimizde daha fazla hasta kabul edilmesine rağmen hastalarımıza daha fazla zaman ayrılabildiğimiz bir döneme girdik" şeklinde konuştu.

2300 hekim muayenehanesini kapattı

Uygulama düzenli bir kayıt sisteminin oluşmasını sağladı.

Hastanelerimizin yüzde 96'sında otomasyona geçildi.

Kayıt dışı işlemler ve kaçaklar asgariye indi.

Bekleme süreleri önemli ölçüde azaldı.

Bir üst kuruma sevk oranları makul seviyelere indi.

Sağlık işletmelerinin gelir-gider dengeleri hassasiyetle takip edilir hale geldi.

"Bıçak parası" diye bilinen haksız, kayıt dışı kazançla mücadele kolaylaştı.

Hekimlerin kamuda tam zamanlı çalışmasını teşvik etti. 2004 yılında Sağlık Bakanlığında çalışan 15 bin uzman hekimden 11 binin muayenehanesi vardı. Bunlardan 2.300'ü (yüzde 21) muayenehanesini performans uygulaması sonrasında gönüllü olarak kapattı.

Yenişafak
sağlık
bakanı
:
doktorumuz
az
ama
performansımız
iyi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir