Medimagazin logo

Çanakkale'de şehit olan hekimleri anıldı

Çanakkale şehitlerini anmak üzere Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Tıbbiyeli Gönüllüler Topluluğu, 'Çanakkale Tıbbiyelileri' isimli panel düzenledi.
Çanakkale'de şehit olan hekimleri anıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Panele konuşmacı olarak EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez ile Araştırmacı yazar Talha Uğurluel katıldı. Tıp Fakültesi Muhiddin Eren Amfisi'nde düzenlenen panele Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Aydın, Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Kılınç, Emekli Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Eren Akçiçek, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Çanakkale şehitleri adına bir dakika saygı duruşuyla başlayan tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

        Bin hekimden 250'sinin Çanakkale'de şehit olduğunu belirten Prof. Dr. Sait Eğrilmez, "Osmanlı'nın toplam bin tane hekimi olduğunu düşünecek olursanız, sadece savaşta ölenlerin bile mevcut hekim kadrosunun yüzde 25'i olduğunu düşünmek gerekir. Hekimler asla muhalif grupta yer almazlar. Bu anlamda Çanakkale savaşı tıbbiyelilerin de bir savaşıdır. Hepsinin göğüsleri siper ettiği ve vatanını korumak üzere can vermekten çekinmediği bir savaştır." dedi.

        Tarihçi Talha Uğurluel ise "Toptan insanlar cepheye atıldı. Annelerimiz önce eşlerini cepheye gönderdi, ardından çocuklarını. Ama iş başa düştüğünde annelerimiz cepheye mermi, dikenli tel taşıdı, bir araya gelip mühimmat erzak hazırladı. Bu büyük mücadelede onlar da hakkıyla yerlerini almasını bildiler. 18 Mart günü öğleden sonra bu mağrur donanmanın gemileri hayasızca başladıkları savaşı akşama doğru utanç içinde bitirirlerken askerlerimiz sırtlara, kıyılara, şehitlerini defnetmekle meşguldüler. Boğazdan geçememişler, ama bir defa kafaya koymuşlar İstanbul’u işgal etmeyi. Bu boğazla olmuyorsa kara yoluyla olur. 25 Nisan için hazırlıklarını hızlandıracaklar. Dünyanın dört bir yanına ülkenin sana ihtiyacı var afişleri asılacak. Yani İngiltere’nin sana ihtiyacı var. Onlar kara savaşına hazırlanırken bizim askerler yeri gelir süvari ve piyade beklemektedir. Gelecekleri varsa görecekleri de vardır dercesine beklediler." şekilnde konuştu.

Konuşmaların sonunda Talha Uğurluel’e plaketini Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Aydın takdim etti. Sait Eğrilmez’e çiçeğini topluluk yönetiminden Ayşe Tuba Gürlen verdi. Panelin sonunda ise katılımcılar tarafından kan bağışında bulunuldu.

çanakkale'de
şehit
olan
hekimleri
anıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir