Medimagazin logo

Cerrahların yüzde 15’inde alkol problemi var

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada, her yedi cerrahtan birinin alkol problemi olduğu, kadın cerrahlarda alkol kullanımı ya da bağımlılığı oranının erkeklerin iki katı düzeyinde olduğu bildirildi
Kaynak: Doç. Dr. Çağatay BARUT-MEDİMAGAZİN
Cerrahların yüzde 15’inde alkol problemi var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“Archives of Surgery”nin Şubat sayısında yer alan bir makaleye göre, her yedi cerrahtan birinin alkol problemi var.

“American College of Surgeons”un 7 bin 194 üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırmada, ankete yanıt  verenlerin yüzde 15,4’ü Dünya Sağlık Örgütünün hazırlamış olduğu Alkol Kullanımı Bozukluğu Tanımlama Testi’nden puan aldı. Söz konusu testin, savaş gazilerinin alkol problemlerini saptamak üzere geliştirildiği biliniyor.

Anketin sonuçlarına göre, kadın cerrahlardaki alkol kullanımı ya da bağımlılığı oranının erkeklerin iki katı düzeyinde olduğu saptandı. Kadın cerrahlardaki alkol problemi oranı yüzde 25,6 düzeyindeyken, bu oranın erkek cerrahlarda yüzde 13,9  olduğu görüldü. Alkol kullanım durumunun genç cerrahlarda, çocuksuz cerrahlarda ve mutsuz bir ilişkisi olan cerrahlarda daha yüksek olduğu dikkati çekti.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Michael Oreskovich, kadın cerrahlarda oranların daha yüksek  olmasının sosyal beklentilerin daha fazla olmasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinde psikiyatri profesörü olarak çalışmakta olan Dr. Oreskovich, kadınların çocuk yetiştirmek ve iş yaşamı ile aile sorumlulukları arasındaki dengeyi sağlamak konusunda daha çok baskı altında kaldıklarını sözlerine ekledi.  Kadın cerrahların birçok zorunlulukları konusunda çatışma yaşayabildiklerini de belirten Dr. Oreskovich, kadınların aynı anda ellerinde birden fazla uğraşıları olduğuna dikkati çekti.

Alkol probleminin, tükenmişlik ve depresyon bildiren cerrahlar arasında  daha sık olduğu belirtildi.  Ayrıca, alkol problemi olan cerrahların son üç aylık dönemde daha yüksek oranda tıbbi hata yaptıkları saptandı.

Kaynak: www.ama-assn.org/amednews

cerrahların
yüzde
15’inde
alkol
problemi
var
Yorum (2)
drmiyazaki
amerikada alkol problemi toplumda yuzde kırk o yuzden cerrahlar sağlıklı bile
0
Cevapla
beştensonraGİTYATPARAVERCEZdediler
hah,bir bu eksikti..sayın doç.çağatay barut..çok güzel,çok faydalı bir yazı yazmışsınız..bizi bilgilendirdiğiniz için,teşekkür ediyorum..ancak,başlığa bakınca,heber sanki türk hekimleriyle ilgiliymiş intibaı alınmaktadır..siz,tabi ki," LÜTFEN YAZININ TAMAMINI OKUYUN Bİ ZAHMET" diyerek,gayet bilimsel ve akademik öneride bulunarak bizleri uyaracaksınız..ancak,umuma açık bir yazıda,takdir edersiniz ki,çoğu zaman başlıkları okumayla yetinmektedir sevgili vatandaşlarımız..dolayısıyla,hekimlerin darp edilmesinin,hakir görülmesinin ,yediğimiz lokmaların adeta sayılarak adeta diyetinin istenir gibi " ŞU KADAR PARA ALIYOSUNUZ GÖZÜNÜZ DOYMADI DAHA " anafikirli görüşlerin giderek yaygınlaşmasının zirve yaptığı bu günlerde,sizin bu başlığınızın adeta,neredeyse,özellikle cerrahlar başta olmak üzere hekimleri,utancından aokağa çıkamaz hale getireceğini düşünüyorum..sizin art niyetli olmayan,sadece bilimsel ve akademik kaygılar taşıyan biri olduğunuzu,ancak,başlık konusunda,yazının güçlü içeriği kadar özenli olmadığınızı söylemek isterim..yoksa,yazının bilimsel ve akademik ağırlığına asla bir söz söylemeyem,haşa..ancak,başlık..ne bileyim,sanki,biraz "hekimler için bi laf edeyim de,bakalım nasıl gürültü kopucak " muzipliği içerir gibi..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir