Medimagazin logo

"Alt ekstremite nakilleri acilen durdurulmalı"

Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Bakşkanı Prof. Dr Sait Ada son nakillerle ilgili Medimagazine açıklamalarda bulundu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Dr.İBRAHİM ERSOY
"Alt ekstremite nakilleri acilen durdurulmalı"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Ekstremite nakillerinin tarihçesine bakıldığında ilk naklin 1964’te Ekvatorda yapıldığını ve hiçbir ilaç tedavisi yapılmadığından 15 gün sonra tekrar geri alındığını belirten Prof.Dr.Ada “Modern anlamda ilk nakil 1998 de Fransa da yapılmış ve hastanın tedaviye uyumsuzluğu dolayısıyla yine geri alınmıştır. Şu anda en uzun takibi olan hasta ABD de yapılan nakildir” dedi.

 

Nakil ameliyatlarındaki tartışmaların teknik ve cerrahi beceriden daha çok oluşabilecek ölüm dahil postoperatif  komplikasyonlar, uzun süreli immunsüpressif tedavi ile vücüt direncinin düşmesi ve ona bağlı gelişecek ciddi komplikasyonlar olarak sıralayan Prof.Dr.Ada “Bunların bir kısmı önlenmişse de hiç kimse bu komplikasyonları yok sayamaz. Ayrıca hastanın gerek ruh sağlığı ve gerek fiziksel sağlığı olarak tam bir iyilik halinde olması gereklidir. Uzun sürecek fizik tedaviyi ve uzun sürecek ilaç tedavisini tam anlamıyla aksatmadan yapacağına inanmak gerekir. Yani en önemli nokta  hasta seçimidir. Hasta seçimi kriterleri nakil tüzüğünde belirtilmesine rağmen bunun yanında  hasta seçimi farklı hastanelerden oluşan bağımsız bir kurul tarafından yapılmalıdır. Ayrıca bu kurul hastanın gelişimini, fizik tedavi sonuçlarını ve komplikasyonlarını kayıt altında tutmalıdır” diye konuştu.

 

25 yıldır mikrocerrahi ve replantasyon cerrahisinin içinde bir insan olarak alt tarafın hele diz bölgesinin üzerinde replantasyonların, yani kendi bacağını yerine dikmenin bile başka bir yaralanması olmamasına rağmen başarılı olduğunu görmediğini belirten Prof.Dr.Ada “Bu yüzden alt ekstremite (bacak-ayak ) nakillerinin durdurulması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca kol nakillerinde ilk tercihin donörün bulunduğu hastanede veya şehirde yapılmasını sağlayarak transplantların iskemi süresini kısaltmak gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

Prof. Dr Sait Ada  kol nakillerinin iki taraflı ve dirsek altında yeterli kas dokusu olan iyi seçilmiş hastalarda ve komplikasyonları çok iyi anlatılmış bir ortamda , deneyimli ekiple sınırlı vakalarda yapılabileceğini ancak alt ekstremite nakillerinin ise acilen durdurulması gerektiğini kaydetti.

"alt
ekstremite
nakilleri
acilen
durdurulmalı"
Yorum (16)
h.e.
Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Başkanı alt extremite ile ilgili yorum yapıyor.?
0
Cevapla
Dr.RA
h.e. isimli yorumcu tanımıyor olabilir , ancak Prof Dr Sait ADA ortopedi ile mikrocerrahi konusunda çok saygın bir isimdir, deneyimleri sadece üst ekstemite ile sınırlı değildir.
0
Cevapla
oak
sayın öğretim üyesi h.e alt ekstremite transplantasyonu derneği varda bizmi bilmiyoruz. Bu konularda yorum yapması gereken kimdir açıklarsanız sevinirim.
0
Cevapla
fatma ertek
Yapılanların yanlışları tartışılır, hatalı noktalar bulunur. Tıpta ölümle sonuçlanan girişimlerden vazgeçilseydi bugün bir çok cerrahi işlemi yapamıyor olurduk. Ve bazı hastalarda bacaksız yaşamaktansa ölmeye razıdır. İşte bu kişileri opere edecek cesur hocalarımızdan ileride iyi sonuçlar göreceğimizden eminim.
0
Cevapla
beştensonragityatparavercezdediler
fatma ertek,nasıl yanlış hekimlik anlayışınız var,inanılacak gibi değil..bu mantıkla,diyelim benim burnum yamuk,ama yamuk burunla yaşamak istemiyorum..diyelim ağzımdan da nefes alamıyorum..şimdi desem ki ben bu burunla yaşamak istemiyorum,demek siz " EMRİNİZ OLUR,HEMEN ALALIM BURNUZU" diyip,beni ameliyat edip öldürceksiniz..sonra da,aileme "AMA BÖYLE YAŞAYAMAM" demişti diye ,suçu benim üzerime atacaksınız..saçma bir örnek mi diyorsunuz,o zaman daha iyi bi tane vereyim.: dama çıkmış biri intihar edecek "BÖYLE YAŞAMAYAMAM " siz,müdahale taraftarı değilsiniz : " E BÖYLE YAŞAMAK İSTEMİYOR,ATLASIN ÖLSÜN" diceksiniz...benim bu örneklerim ne kadar saçmaysa,sizin görüşünüz daha da yanlış..zira,benimkiler hayal mahsulu,sizin ki gerçek bir ölüm..gaddarlık,gözünü hırs bürüme,pervasızlık..söylicek kelime bulamıyorum
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir