Medimagazin logo

Antibiyotik vücutta 4 yıl kalıyor

En ufak soğuk algınlığında bile düşünmeden aldığımız antibiyotikler tehlike saçıyor. ABD’li profesör Khail Ghanem’e göre, vücutta antibiyotiklerin olumsuz etkileri alındıktan sonraki 4 yıl boyunca devam ediyor.
Kaynak: STAR - Gülden Kılıç
Antibiyotik vücutta 4 yıl kalıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

   Dünyanın grip salgınıyla boğuştuğu bugünlerde tıp dünyası antibiyotikleri tartışıyor. Çoğu kez kurtarıcı olarak gördüğümüz antibiyotikler bilinçsiz kullanıldığında ciddi sorunlara da neden olabiliyor.  Bezmialem Üniversitesi’nin akademik işbirliği yaptığı Johns Hopkins Üniversitesi’nden Dr. Khalil Ghanem, doğru antibiyotiğin seçiminin çok önemli olduğunu belirtti ve, antibiyotiklerin olumsuz etkilerinin tedavi tamamlandıktan sonraki 4 yıl boyunca devam ettiğini söyledi. “Doktorlar  antibiyotik yazarken dikkatli olmal” diyen Ghanem, “Antibiyotiklerin uzun vadede sağlık üzerine nasıl bir etki yaptığını kestirmek kolay değil. Özellikle mikroorganizmaları tedavi ederken vücuttaki floraların özelliklerini değiştiriyor. Bu durum pek çok olumsuzluğa neden olabiliyor” açıklamasını yaptı.

 

NESİLLER TEHLİKEDE

Yanlış ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının dirençli mikroorganizmaların gelişmesini tetiklediğini söyleyen Ghanem, yeni bir antibiyotiğin geliştirilmesinin en az 10 yıllık bir süre olduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla şu an direnç kazanan bir mikrobu önümüzdeki 9 yıl boyunca  tedavi edebilecek bir ajana sahip olamayabiliriz. Bu da gelecek nesilleri tehlikeye sokuyor” diye konuştu. ABD’de verilen antibiyotiklerin yüzde 70’inin gereksiz olduğunu anlatan Ghanem sözlerini şöyle sürdürdü: Bazı hastalıklarda antibiyotik kullanımı gelecek komplikasyonları önlüyor. Fakat bazı enfeksiyonlara hiçbir ilave katkısı yok. Eğer hastalık için antibiyotik kullanılması gerekiyorsa hemen başlanması gerekir. Uygun hastalar için doğru antibiyotik verilmeli.

 

REÇETESİZ KULLANILMAMALI

 Türkiye’de antibiyotiğe kolay erişimin mikroorganizmaların direnç gösterme riskini arttırdığını açıklayan Ghanem, “Türkiye’de hastalar antibiyotiğe reçetesiz ulaşabiliyor. ABD’de kimse reçete olmadan antibiyotik alamaz. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı, reçetesiz kullanımın önüne geçilmesi için çalışmalar başlattığını biliyoruz. Bu çok önemli bir adım. Bu sıkıntıyı daha aza indirgeyecektir” dedi.

 

Ghanem, devletlerin de antibiyotik üzerine strateji belirlemeleri gerektiğini belirterek, “Devletlerin iki strateji geliştirmesi gerek. İlki antibiyotik kullanımının mutlaka reçetelendirilmesi. İkincisi ise Sağlık Bakanlığı’nın halka antibiyotik eğitimleri veren kampanyalara öncülük etmesidir” bilgisini verdi.

 

DOKTOR VE HASTAYA EĞİTİM

Antibiyotik kullanım oranlarının aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Ghanem, bunun için öncelikle doktorlara antibiyotiğin hangi şartlarda ve miktarda kullandırılacağına dair eğitim verilmesi  gerektiğini söyledi. Ghanem’in önerdiği çözüm şöyle: Doktorların yanı sıra hastalar da antibiyotik konusunda bilgilendirilmeliler. Avrupa’dakinin aksine ABD ve Türkiye’de hastalar antibiyotik kullanımı ve yan etkileriyle ilgili bilgiye sahip değiller. Hastalar antibiyotiğin nasıl kullanacaklarını öğrenmeli. Eğitimin ikinci ayağı ise doktorları kapsamalı. Doktorların gereğinden uzun süre antibiyotik önerdikleri ortaya çıktı. Meslektaşlarımızı da doğru antibiyotik kullanımıyla ilgili uyarmamız gerekiyor.

 

Tavuk suyuna çorbanın faydası tıbben kanıtlandı

Tavuk çorbasının faydaları da antik çağlardan beri biliniyor.  Mısır’da soğuk algınlığı için önerildi ve İbn-i Sina’nın tedavi protokollerinde yer aldı. Soğuk algınlığına tavuk suyu çorba önerisi ise henüz kanıtlandı. Araştırmayı yürüten Dr. Stephen Rennard, tavuk suyu çorbanın içerisindeki maddelerin hastalıkla savaşan beyaz kan hücrelerini etkilediğini ortaya çıkardı. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmak için havayoluna yakın yerlere toplanıyor. Bu nedenle mukus üretimi ve öksürük artıyor. Tavuk suyu çorbasının içerisindeki maddeler beyaz kan hücrelerinin bu kadar fazla hareket etmesini engelliyor.

 

Öksürüğün ilacı bir fincan salep

Samsun’da Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ezgi Eker Göktaş, salebin bağırsak çalıştırmada, öksürük ve bronşitte, bağışıklık sistemini güçlendirmede bir çok faydası olduğunu, özellikle öksürük tedavisinde oldukça etkili olduğu söyledi. Özellikle kış günlerinin favori içeceği olan salebin insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu dile getiren Ezgi Eker Göktaş “Salep müsilaj  özelliği sayesinde dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar, dokunun üzerinde bir nevi geçici bir katman oluşturarak, dokuyu korur ve rahatlık verir. Bu nedenle özellikle öksürük tedavisinde oldukça etkili olduğu görülmektedir. Salep kabızlığı önler, zihni güçlendirir, basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir, adet düzensizliklerinde faydalıdır, bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur ve vücut sıcaklığını dengeler” dedi.

antibiyotik
vücutta
4
yıl
kalıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir