Medimagazin logo

Hastalıkla mücadele stratejisi gözden geçirilsin

Giresun Veteriner Hekimler Odası Başkanı Derviş Kara, "Bulaşıcı hayvan hastalıklarının ülkeye verdiği maddi ve manevi kaybın telafisi için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı teşkilat yapısı ve hastalıklarla mücadele stratejisi gözden geçirilerek yeni bir yapılanmaya gidilmeli, tespit edilen eksiklikler giderilmelidir." dedi.
Hastalıkla mücadele stratejisi gözden geçirilsin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Derviş Kara, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve Giresun'da son zamanlarda şap hastalığı vakalarının meydana geldiğini, hayvan pazarlarının kapatıldığını belirtti. Halk arasında 'Tabak' olarak da bilinen şap hastalığının, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kara, hastalık virüsünün enfekte ve hastalığa hassas hayvanlar arasında direkt temasla et, süt ve benzeri, hava yolu ve araçlarla bulaştığını belirtti.

Kara, ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalığın, süt veriminde yüzde15, et veriminde yüzde10 verim kayıplarına neden olduğunu belirten Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup, yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca, hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir."

Hayvancılık yapan üreticilerin, aşılama kampanyası döneminde duyarlı davranarak hayvanlarını mutlaka aşılatması gerektiğini aktaran Kara, "Türkiye’de şap hastalığı mihraklarında yapılan incelemelerde, hastalığın en yaygın bulaşma yolunun direkt bulaşma olduğu bildirilmiştir. Bu bulaşma şeklinde genellikle hayvan hareketleri ve hayvan pazarlarının önemli rolü olduğu düşünülmektedir. Hayvan pazarların kapatılması ve kontrolsüz hayvan hareketlerinin önlenmesi şap hastalığından korunmada en etkili yoldur. Bu nedenle Türkiye’nin her bölgesinde hayvan pazarları şap hastalığı nedeniyle belli sürelerle kapatılıyor." diye konuştu.

Bulaşıcı hastalıkların, Türkiye'nin AB'ye giriş süreci ile ülke ekonomisini ciddi şekilde olumsuz etkilediğinin altını çizen Kara, "Şap hastalığıyla mücadele için AB destekli, üç yıllık 64 milyon Euro'luk proje yürütülmesine rağmen neden istenen başarının elde edilemediği ve ülke genelinde şap hastalığı salgınları nedeniyle hayvan pazarlarının kapatıldığı iyi değerlendirilmelidir. Bulaşıcı hayvan hastalıklarının ülkeye verdiği maddi ve manevi kaybın telafisi için Tarım Bakanlığı teşkilat yapısı ve hastalıklarla mücadele stratejisi gözden geçirilerek yeni bir yapılanmaya gidilmeli, tespit edilen eksiklikler giderilmelidir." dedi.

hastalıklarla mucadele
hayvan hastalıkları
veteriner hekim
Yorum (1)
SALİHA
kardşim aslolan hastadan ve hastalıktan para kazanmaktır.sen eski köye yeni adetmi getiriyorsun.HEM HAYRET YANİ; BU MEDİMAGAZİNCİLER NASIL ATLADIDA YAYINLADI BU YAZIYI.?arının inine çomak sokma.anladınmı sayın başkan.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir