Medimagazin logo

Altmış beş ülkenin beyin cerrahları Antalya’da buluştu

Türk Nöroşirürji Derneği tarafından düzenlenen “International Basic Neurosurgery Course”, 15-19 Mart 2013 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Kursa 65 farklı ülkeden hekimler katıldı
Altmış beş ülkenin beyin cerrahları Antalya’da buluştu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Nöroşirürji Derneği (TNDer) tarafından bu yıl ikinci kez yapılan “International Basic Neurosurgery Course”, Antalya’da düzenlendi.

Gelişmekte olan ülkelerin genç beyin cerrahlarının eğitiminde aktif rol oynamak amacıyla,Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere, Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’nde çalışan genç beyin cerrahlarının temel beyin cerrahisi eğitimini Türkiye’de alması için oluşturulan kurs, her yıl farklı konuları içeren beş günlük programlar halinde dört yıllık bir süreçte tamamlanıyor.

Birinci dönemin ilk kursunu 14-17 Mart 2012 tarihleri arasında yapan TNDer, 64 kursiyere burs vererek kursiyerlerin tüm konaklama ve kursa katılım ücretlerini karşılamıştı. İlk olmasına rağmen bu kursa Arnavutluk, Cezayir, Beyrut, Bosna-Hersek, Kamerun, Mısır, Gambia, Gürcistan ve Ürdün’ün de aralarında olduğu 30 farklı ülkeden toplam 100 kursiyer katılmıştı.

TNDer tarafından düzenlenen birinci dönemin ikinci kursu da, 15-19 Mart 2013 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Kursta, başta TNDer olmak üzere, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Nöro-Onkoloji Vakfı ve diğer sponsorların desteği ile 65 farklı ülkeden 120 kursiyere burs olanağı sağlandı.

 

Onur konuşmacısı Yaşargil

Uluslararası Temel Nöroşirürji Kursları Başkanı veTNDer 2. BaşkanıDoç. Dr. İhsan Solaroğlu, kursla ilgili bilgi vererek, “Alanımızda dört yılda bir düzenlenen dünya beyin cerrahisi kongresinin dışında, bu kadar fazla ülke katılımının olduğu bir başka toplantı mevcut değildir.” dedi.

Kursun Afganistan, Cezayir, Bangladeş, Bosna-Hersek, Bostwana, Brezilya, Bulgaristan, Kamerun, Şili, Çin, Kolombiya, Mısır, Etiyopya, Finlandiya, Gambiya, Gürcistan, Yunanistan, Honduras, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İrlanda, İtalya, Ürdün, Kenya, Litvanya, Lübnan, Makedonya,  Malezya, Meksika, Fas, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Polonya, Libya, Portekiz, Katar, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Senegal, Güney Afrika, İspanya, Sudan, Tunus, Türkiye,  Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Özbekistan, Vietnam, Yemen, Zimbabwe, Kırgızistan, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nden katılan kursiyerlerle tam anlamıyla bir uluslararası kurs olduğunun ispatlandığını belirten Solaroğlu, şöyle devam etti:

“Belirtmek isterim ki, 2013 yılının onur konuşmacısı Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil’dir. Kendileri ayrıca, beş öğrenciye karşılıksız burs vererek kursa destek olmayı istemişlerdir. Kursumuza nöro-onkoloji alanında dünyanın önde gelen isimlerinden oluşan bir fakülte grubu konuşmacı olarak katkıda bulunmuştur. Bu isimler Dr. Manfred Westphal, Dr. Galareh Zadeh, Dr. Boris Krischek, Dr. Jörg Flitsch, Dr. Colin Watts, Dr. Francesco Dimeco, Dr. Nils O. Schmidt, Dr. Tarık Tihan, Dr. Naci Koçer, Dr. Sergin Akpek, Dr. Talat Kıriş, Dr. Evren Keleş, Dr. Nejat Akalan, Dr. Uğur Türe ve Dr. Uğur Selek’tir.”

 

Devamsızlık oranı yüzde 1’den az

Doç. Dr. Solaroğlu, kursun formatı sayesinde öğrenciye alternatifi olmayan bir eğitim olanağı sağlandığını söyledi. Kursa aylar öncesinden hazırlanan Akademik Düzenleme Komitesi üyelerinin, her oturumda interaktif tartışma platformu yaratarak vaka sunumları ve sordukları “board” tipi sorularla öğrencileri sürekli tartışma zemininde tuttuklarını ifade eden Solaroğlu, “Dahası, öğrenciler sahip oldukları ‘keypad’ler ile sorulan soruları yanıtlamaktadırlar. Bu sayede öğrencilerin hem kurs sayesinde gösterdikleri gelişimi hem de derslere katılım oranlarını takip edebiliyoruz. Görev alan akademi üyeleri dâhil devamsızlık oranı yüzde 1’in altındadır ki, sanırım bu katılım oranının dünyada bir örneği yoktur. Öğrenciler 3D video oturumlarına katılma ve düzenlenen çalıştaylarla da pratik uygulama imkânına sahip olmaktadırlar. Ders anlatan her fakülte üyesi, öğrenciler tarafından her bir dersi için sunumun kalitesi ve içeriği açısından puanlanmaktadır. Öğretim üyelerine aldıkları puanlar kurs sonunda bildirilmekte ve sonraki kurslara davet edilecek öğretim görevlilerinin tespitinde bu puanlar dikkate alınmaktadır.” diye konuştu.

 

Sağlık turizmine katkı sağlayacak

Doç. Dr. Solaroğlu, uluslararası arenada büyük bir dikkatle takip edilen ve henüz ikinci kez düzenlenen bir kurs olmasına karşın, büyük bir başarı ile sürdürülen bu kursun giderek büyüyeceği ve güçleneceği inancında olduğunu kaydetti. Bu uluslararası kurs sayesinde, bölge ülkeleri ile sosyal ilişkilerin arttırılması ve her alanda olduğu gibi Türkiye’nin lider rolünün beyin cerrahisi alanında daha da pekiştirilmesinin sağlanacağına dikkat çeken Solaroğlu, “Ayrıca, Türkiye’nin sağlık turizmi açısından da tanıtımı en üst düzeyde olacaktır. Temennimiz, bu formatta bir kursun tüm diğer branşlara örnek olmasıdır. Daha da önemlisi, tüm ülkeler kaynaklarını eğitim alanında paylaşmaya artık hazır olmalıdırlar.” dedi.

 

altmış
beş
ülkenin
beyin
cerrahları
antalya’da
buluştu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir