Medimagazin logo

Bir insan yılda 10 kez doktora gider mi?

"Bir insan yılda 10 kez doktora gider mi? Ya tanı konulamıyor ya tedavide bir sorun var ya da sistemde bir hata var"
Bir insan yılda 10 kez doktora gider mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MHP Antalya milletvekili adayı Doç.Dr.Ahmet Selim Yurdakul, "Bir insan yılda 10 kez doktora gider mi? Ya tanı konulamıyor ya tedavide bir sorun var ya da sistemde bir hata var" dedi.

Yurdakul, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde görevli Opr. Dr. Kamil Furtun'un, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı. Bu saldırının ilk olmadığını hatırlatan Yurdakul, son 3 yılda 31 bin sağlık personelinin şiddete maruz kaldığını söyledi.

Vatandaşların bir olayın ortaya çıkmasına neden olan bütün faktörleri inceleyerek tedaviye gitmeleri gerektiğini anlatan Yurdakul, günlük tedavilerle başarıya ulaşılamayacağını kaydetti. Yurdakul, "Örneğin kadına şiddete karşı 'Panik butonu verelim' deniliyor. Bu çözüm değildir. Kadına şiddetin neden ortaya çıktığı araştırılmalıdır" diye konuştu.

AK Parti'nin 2003'te sağlıkta dönüşüm programını başlattığını hatırlatan Yurdakul, şunları söyledi:

"Sağlıkta dönüşüm programı Recep Akdağ'ın bakanlığı döneminde başladı. Bu programı asıl ortaya koyan Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'dur (IMF). Bu küresel sermayeler belli kredilerle bu uygulama destek verdi. Buna itirazımız yok. Siz sağlık politikanızı istediğiniz yerden alabilirsiniz. Önemli olan bu politika Türkiye'ye uygun mu değil mi?"

- "Bebek ölüm hızı 2013'te binde 7,8'e çıktı"

Sağlık göstergelerinde iyileşmeleri gösteren, dünyanın kabul ettiği iki kriterin olduğuna değinen Yurdakul, bunların bebek ölüm hızı ve anne ölüm hızı olduğunu vurguladı.

Bebek ölüm hızının 2012'de binde 7,4 olduğunu bu rakamın 2013'te binde 7,8'e çıktığını belirten Yurdakul, anne ölüm hızının ise 2012'de binde 15,4 iken 2013'te binde 15,9'a çıktığını açıkladı. Yurdakul, şöyle konuştu:

"2013'te her bir kişi 8,2 kez doktora gitmiş. 2014 rakamları muhtemelen 10 kezdir. Bir insan yılda 10 kez doktora gider mi? Ya tanı konulamıyor ya tedavide bir sorun var ya da sistemde bir hata var. Yılda 10 milyon tomografi ve MR çekilir mi? Bu sayılar performans sistemi olduğu için artıyor. Doktor olarak ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar para alıyorlar. Böyle bir sistem olmaz."

- "Sisteminizde hata var düzeltmeniz lazım"

Bir poliklinikte günde ortalama 80-100 hastanın muayene edildiğini belirten Yurdakul, "2013'te acil servislere 90 milyon kişi başvurmuş. Acil serviste vereceğiniz kritik bir karar o kişinin hayata dönüşüyle hayatını kaybedişi saniyelerle ifade edilir. Sisteminizde hata var düzeltmeniz lazım" dedi.

Yurdakul, 2013'te hastalara 2 milyar kutu ilaç yazıldığını bu rakamın "korkunç" olduğunu savundu.

ahmet selim yurdakul
milletvekili adayı
mhp
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir