Medimagazin logo

Gebelikte parasetamol, erkek bebekte kısırlığa yol açabilir

Gebelikte kadınların uzun süre parasetamol maddesi içeren ağrı kesiciler kullanmasının erkek bebeklerde kısırlık riskini artırabileceği belirlendi.
Gebelikte parasetamol, erkek bebekte kısırlığa yol açabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Edinburgh Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerindeki araştırması, parasetamolün erkeklerde üreme sürecinde kilit rol oynayan testosteron hormonunu olumsuz yönde etkilediğini gösterdi.

Farelere parasetamol veren bilim adamları, yavrunun salgıladığı testosteron hormonu seviyesini ölçtü. Sadece 1 gün parasetamole maruz kalmanın testosteron seviyesini etkilemediği görüldü. Ancak 7 hafta boyunca günde 3 kez alınan parasetamolün üreme sistemini olumsuz yönde etkilediği saptandı.

Bilim adamları, gebelikte parasetamol içeren ilaçların uzun süre kullanılmaması ayrıca doktorların kadınları riskler konusunda uyarması gerektiğine dikkati çekti.

Araştırmanın sonuçları "Science Translational Medicine" dergisinde yayımlandı.

Daha önce Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırma da gebelikte parasetamol alımının bebekte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riskini artırabileceğini ortaya koymuştu.

parasetamol
gebelik
kısırlık
infertilite
testosteron
Yorum (3)
Dr erhan
Son zamanlarda bu Parasetamol ile ilgili çok olumsuz yayın çıkmaya başladı. Bunca yıldır parasetamol reçete ederim ama ateş düşürme haricinde ne bir etkisini gördüm ne de yan etkisini. Sadece zehirlenmeleri hepatotoksik ama kalıcı karaciğer hasarı veya karaciğer nakli gereksinimi daha hic rastlamadım. Halbuki tüm kitaplarda doz aşımında hepatotoksik etkisi ballandıra ballandıra anlatılır. Yani kısaca ateş düşürme haricinde ne etkisi ne de yan etkisi olan uyduruk bir ilaç. Bir sürü gereksiz ilaç talebinde en büyük kurtarıcımız. Biz doktorlar plasebo niyetine yazıyoruz resmen. Dolayısıyla bu yayınları şüpheli buluyorum
0
Cevapla
ecz
bazı çeşit ağrıları da alıyor ve en önemlisi ucuz. Karaciğer toksisitesi de günlük 2 gram altı kullanıldığında yani 4 tablet sağlıklı kişide olmuyor. Daha pahalısını piyasaya sürmek için olabilir mi acaba?
0
Cevapla
erhan
Yaklaşık 40 gün,günde 3 defa kullanan gebe herhalde yoktur.Zaten ciddi bir ağrısı olan hastayada bu ilaç fayda vermez.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir