Medimagazin logo

Tamamlayıcı tıpta hekim şartı

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarını sertifikalı hekimlerin yapabileceğini ve yurt dışında sertifika alanların, ilgili komisyonda değerlendirileceğini bildirdi.
Tamamlayıcı tıpta hekim şartı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Şencan, düzenlediği basın toplantısında geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp ile ilgili 4 yıldır devam eden çalışmalara son şeklinin verildiğini, çalışmaların tamamlandığını ve bu uygulamaların sadece hekimler tarafından yapılabileceğini belirtti.

Bu tür uygulamaların sadece Uzak Doğu'da yapıldığı kanaatinin yanlış olduğunu ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde de yapıldığını anlatan Şencan, konuyla ilgili belirli bir çerçeve çizmek için gerekli mevzuatların çıkarılacağını söyledi.

Mevzuat çalışmaları sırasında dünyadaki uygulamaların incelendiğini vurgulayan Şencan, oluşturulan çalışma gruplarının kendi alanlarında araştırmalar yaptığını ifade etti. Uygulamanın, sadece hekim tarafından yapılabileceğini, Sağlık Bakanlığınca denetleneceğini anlatan Şencan, tıptaki diğer tedavi yöntemleri gibi bunun da hastaneler, poliklinikler ya da muayenehaneler de yapılabileceğini açıkladı.

Çalışmayı yapacak hekimlere, diğer sağlık personelinin de yardımcı olabileceğini dile getiren Şencan, "Bu uygulamaları sertifikalı hekimler yapabilecek. Yurt dışında sertifika alanlar, ilgili komisyonda değerlendirilecek" dedi.

Bununla ilgili özel bir sağlık kuruluşu tanımına gitmeyeceklerine dikkati çeken Şencan, mevcut sağlık kuruluşlarının yapacakları uygulamalara göre alt yapılarında düzenlemeye gidecekelerini kaydetti.

Şencan, geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınmasının planlanmadığını, konunun istismar edilmemesi için ilgili kılavuz endikasyon listesi hazırlayacakalarını da bildirdi.

-Uygulamaya geçilecek alanlar

Şencan, çalışma kapsamında akupunktur, hipnoz, hirudoterapi, refleksoloji, ozonla tedavi, mezoterapi, fitoterapi, homeopati, osteopati, kyropraktik, maggot ve apiterapi uygulamaları ile proloterapi ve kupa tedavisi konularında yönetmelikler çıkarılacağını söyledi.

Şencan, yönetmeliklerin uygulamalı hangi sağlık kuruluşlarında ve kimler tarafından yapılabileceğine dair esaslar, sertifikasyon, denklik, denetleme gibi konuları içereceğini de sözlerine ekledi.

tamamlayıcı
tıpta
hekim
şartı
Yorum (20)
zekeriya
Hekim sartmismismis!!! Fizyoterapistler olarak yillardir refleksoloji, osteopati,kyropraktik....vs.uluslararasi gecerliligi olan sertifilalarla zaten yapıyoruz..isin icine hekim girdimi is bilimsel bir hava kazaniyor sanki...hekim gitsin asil isini önce yapsin!!!
0
Cevapla
Mehmet Yakut
Herkes yerini bilecek.Hastanın tedavisinde primer rol almak istiyorsan daha eğitimli olman lazım arkadaşım...Bunun için de doktor olman gerekiyordu...Sen doktorunun sana verdiği görevleri yerine getir yeter...
0
Cevapla
drahmet
İyi de sertifika proğramları açılıyormu? açılıyorsa nerde duyuruluyor ve çalışanlar için ne gibi kolaylıklar var,öncelikle kurs açılmalı ve haftasonu olmalı ki gidebilelim.
0
Cevapla
murat ÖZTÜRK
Bu konudada merak etmeyin türkiye eline yüzüne bulaştırır.Etkili ve yararlı olduğu görüldü ya tabi bu beraberine bir maddi getiri de demek.Bu pastayıda bölüştürmek istemeyecek hekimler.Önemli mi Fizyotristlerde yapıyor Almanyada ,Kenyada ,honduras da.Turkiye burası cıkarırlar kanuni bir altyapı ve sadece doktorlar yapar die.Feriştah olsan sen doktor olmadıktan sonra yapamazsın.Akupunturuda İranlı bir fizyoterapist arkadaşım çok güzel yapıyor ama doktora endekslediler.
0
Cevapla
zekeriya
Tip eğitimi almis bir fizyoterapist olarak sizce bizim yaptigimiz tedavi modaliteleri tamamlayici tip degil mi? 10 yildir yasal olarak kryopraktik uygulamalari yapan bir fizyoterapist bu alanda her hangi bir hekimden daha mi egitimsiz? Tıp Eğitimi bir derya.siz uzman oldugunuz kadar eğitimlisiniz.beyin cerrahinin kalp ameliyatini yapamamasi egitim seviyesini düşük olduğunu mu gösteriyor? (Ben tüm hekimlerin ilmi egitimine saygi duyuyorum)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir