Medimagazin logo

Tarım Bakanlığı: Hastalık riski yok, ithal etten korkmayın

İthal edilen kırmızı et ve canlı hayvanlarda hastalık riski tartışmaları devam ederken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, ithalat edilen canlı hayvanlarla, kırmızı ette hastalık riskinin bulunmadığını bildirdi.
Tarım Bakanlığı: Hastalık riski yok, ithal etten korkmayın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aydemir, “İthal edilen hiçbir hayvan deli dana riski taşımamaktadır ve bir kilogram kırmızı et dahi deli dana, hormon ve kalıntı testlerinden geçmeden ülkemize sokulmamaktadır” dedi.


Ülke garantisi
Aydemir, ithalat yapılan ülkelerde görevlendirdikleri resmi veteriner hekimler aracılığıyla gerekli kontrollerin bu ülkelerde yapıldığı gibi gümrük kapılarında da çok sıkı önlemler aldıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gümrüklerdeki taze soğutulmuş etle ilgili aldığımız önlemler bu tür etlerin raf ömrünün kısa olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca ithalatın yapıldığı ülke bu etlerin sağlıklı olduğunu tam garanti etmesi gerekiyor. Yine gümrüklerde görevlendirdiğimiz veteriner hekimler klinik muayeneleriyle bu konudaki her türlü gözlem ve incelemeleri sonunda bu etlerin sağlıklı olduğunu tespit edilmesi üzerine Türkiye’ye girişine izin veriyor.”


Önlemler daha sıkı
Kırmızı ette Deli Dana testinin mezbahada yapıldığını ve bu hastalığı taşımadığı kesin olarak teyit edilmiş olan kırmızı etlerin ithal edildiğini anlatan Aydemir, şöyle konuştu: “Canlı hayvan ithalatında aldığımız önlemler kırmızı ette aldığımızdan daha sıkı. Canlı hayvan ithalatında Dünya Hayvan Sağlık Teşkilatı’nın bilimsel kriterlerinin yanı sıra ihmal edilebilir risk grubu içerisinde saydığı ülkelerden ithalat yapıldı. Kasaplık canlı hayvanlar bir hafta içerisinde kesilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu hayvanların kesimi birinci sınıf mezbahalarda yapıldı.”


‘Deli dana’ milyonda sıfır
Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, söz konusu hayvanların kesim öncesi ve sonrası muayenelerinin yapıldığını risk materyallerini oluşturan lenf nodülleri, bağırsağın ilgili bölümleri, sinir doku ve kafatasının hastalık taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın imha edildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: “İthal ettiğimiz etlerde Deli Dana Hastalığı yüzde sıfır, milyonda sıfır. Çünkü bununla ilgili bütün tedbirleri almış durumdayız. Avrupa’da şu anda Deli Dana görülen vakaların yaşları 10-11-12 arasındaki sığırlar. AB 2000 yılından itibaren tüm sığır ve koyunlarına hiçbir çiftlikte hayvansal kökenli yem yedirmiyor. Bu yemlerin yedirilmesi yasaklandı. Ve biz hayvansal yem yedirilmediğinden emin olduğumuz ve hangi çiftlikte doğduğunu, kayıtlarıyla, annelik bilgileriyle, her türlü doğum ve sağlık sertifikalarıyla kontrol ettiğimiz hayvanları kasaplık, besilik ve damızlık olarak ithal ediyoruz.”

Üç Avrupa ülkesi ithalata açılmadı

CANLI hayvan ve et ithalatında  öncelikle söz konusu ülkenin resmi hükümet yetkililerinin, veteriner otoritelerinin, resmi onayını istediklerini söyleyen Muzaffer Aydemir, “İkincisi, ithalat yapılan çiftliğin sağlıklı olmasını istiyoruz. Üçüncüsü ise o ülkenin Dünya Hayvan Sağlık Teşkilatınca ihmal edilebilir risk, yani (korkmayın bu ülkede Deli Dana Riski yoktur) dediği ülkelerden ithalat yapıyoruz. Bu ülkelerde Türkiye’yi tehdit edecek herhangi bir hastalık ve Deli Dana hastalığı yok. Niye ben Hollanda’dan, Almanya’dan, Fransa’dan damızlık ithal etmiyorum. İşte bu kaygılardan. Yine Hollanda, İspanya İtalya’yı da ithalata açmadık” dedi.

tarım
bakanlığı:
hastalık
riski
yok
ithal
etten
korkmayın
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir