Medimagazin logo

Yönetmelik değişti, hemşireler annelere danışmanlık hizmeti de verecek

Sağlık Bakanlığı, hemşirelerin görev ve sorumluluklarını yeniden belirledi. Yenidoğan hemşireleri bundan böyle annelere danışmanlık ve rehberlik hizmeti de verecek. Ailelerle sürekli iletişim halinde bulunacak hemşireler, bebeği aile ve çevresi ile bir bütün olarak ele alacak. Bakımın her aşamasında annenin hazır oluşluk düzeyini değerlendirerek anneyi bakıma katacak.
Yönetmelik değişti, hemşireler annelere danışmanlık hizmeti de verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sağlık Bakanlığı tarafından Hemşirelik Yönetmeliği’nde değişiklik yapan yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliklerle tüm ünitelerdeki hemşirelerin görev ve sorumlulukları yeniden düzenlendi. Yenidoğan ünitelerinde görev yapan hemşireler artık anneye danışmanlık hizmeti de verecek.


    Hemşireler, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeklerin, dış ortama uyumunun sağlanması, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, anne sütü ile beslenmesi, hastalıklardan korunması ve sağlığının en üst düzeyine çıkarılmasında önemli rol üstleniyor.     


    Hemşireler, genel görev, yetki ve sorumluluklarının yanı sıra, bebeğin anomalili olması, erken doğması, düşük doğum ağırlıklı olması veya bebeğin kaybı gibi ailelerde anksiyete ve strese neden olan krizli dönemlerde aileye destek olacak.


Bebeğin değerlendirmesini yapacak olan hemşire, vücut ısısının korunması ve sürdürülmesini sağlayacak. Aile bebek etkileşiminin en erken dönemde başlamasına yardımcı olacak hemşire, bunun için annenin gereksinimlerini karşılayıp, anne-bebek arasındaki ilişkinin niteliğini değerlendirecek.

BEBEĞİN AİLESİNE REHBERLİK YAPACAK
Yenidoğan enfeksiyonlarının önlenmesi için gereken önlemleri alacak olan hemşire, gerektiğinde hastanın güvenli bir biçimde taşınmasını sağlayacak.


    Yürürlüğe giren yönetmelikte hemşirelerin görev ve sorumlulukları şöyle tanımlandı: “Aileler ile sürekli iletişim halinde bulunur. Bebeği aile ve çevresi ile bir bütün olarak ele alır. Bakımın her aşamasında annenin hazır oluşluk düzeyini değerlendirerek anneyi bakıma katar. Bebeğin sağlığını koruma ve geliştirme için bakımın her düzeyinde aileye rehberlik eder, sağlık eğitimini planlar, uygular (anne sütü ve önemi, emzirme tekniği, meme bakımı, yenidoğan tarama testleri, büyüme ve gelişme, kazaları önleme, aşılama, izlem ve kontroller). Anne bebek arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için tensel temas, yenidoğan masajı ve anne sütüyle beslenmeyi destekler. Bebeğin beslenmesi ve emzirme tekniği konusunda anneyi bilgilendirir. Yenidoğan tarama testlerinin önemi ve yapılması konusunda aileyi bilgilendirir. Konu ile ilgili toplum eğitimlerine önem verir. Bebeğin aşıları hakkında aileyi bilgilendirir. Yenidoğan ve ailesini, taburculuğa ve evde bakıma hazırlar. Yenidoğanın davranışlarını anlayabilmesi için anneye rehberlik yapar.”

    GEBELİK SÜRECİNİ TAKİP EDECEK
    Yönetmelikte yapılan değişiklikle kadın sağlığı ve hastalıkları hemşirelerinin görev ve sorumlulukları da yeniden tanımlandı. Bu ünitelerde çalışan hemşireler genel görev, yetki ve sorumluluklarının yanı sıra, çiftlere, gebelik öncesi eğitim ve danışmanlığını yapacak.
    Kadının gebelik dönemine özgü bakım ve izlemlerini yapacak olan hemşireler gebelikte gelişebilen riskli durumları erken dönemde fark edip ve önerilen tedavileri uygulayacak. Doğumun uygun koşullarda yapılması için hastayı yönlendirecek olan hemşire doğum eylemiyle ilgili normalden sapmaları izleyip ilgili birimlere bildirecek. Hemşireler erken ve geç lohusalık döneminde anne ve yenidoğan bakımını yapacak. Ana çocuk sağlığının korunup geliştirilmesinde kadına eğitim ve danışmanlık yapacak hemşireler, aile planlaması danışmanlığı, emzirme danışmanlığı, sağlıklı cinsel yaşam, genetik hastalık riski taşıyan ailelere danışmanlık hizmetlerini de yürütecek.

yönetmelik
değişti
hemşireler
annelere
danışmanlık
hizmeti
de
verecek
Yorum (3)
i.k.
Çocuk yaşta iş hayatına atılan özellikle sağlık gibi ağır ve sorumluluk gerektiren bir alanda liseden mezun olur olmaz çocuk ve yenidoğan hemşiresi pozisyonunda ne derecede ailelere danışmanlık yapacak.Biz işyerimizde lise son sınıf öğrencilerine sorumluluk veremiyoruz.Kaldı ki sağlık sektöründe değiliz.
0
Cevapla
zerr81
Zaten bütün problem burda, öncelikle hemşirelik eğitiminin standardı belirlenmeli, az maaş vermek için her önüne gelen hemşire olarak çalıştırılıyor.Her beyaz formalı gördüğünüzü hemşire sanmayın. Ben lisans mezunu bir hemşire olarak,yukarıdaki yazılan mevzuata sonradan eklenmiş görev ve sorumlulukları meslek yaşantım boyunca uyguladım çünkü bu donanıma zaten sahibim.Eğer hemşire olarak, hemşirelik eğitimi almış hemşire değil de, ATT,anestezi teknisyeni,paramedik gibi hemşirelik eğitimi almamış kişileri çalıştırırsa işverenler, her sorun gelişebilir.Yapılması gereken, öncelikle hemşirelik eğitiminin sadece üniversite düzeyinde verilmesi ve sadece 'HEMŞİRE' ünvanı almış kişilerin hemşirelik mesleğini icra edebileceğinin yasal düzenlemelerle belirlenmesi gerekir yoksa problemler hiçbir zaman çözülmeyecek.
0
Cevapla
Özlem Şirin
Yukarıda sayılan görevler Ebenin görev tanımları içindedir ama EBEnin adı bile geçmiyor.Bizler görev yerlerimizde hemşire arkadaşlarımızla omuz omuza çalışıyor ve birbirimize destek oluyoruz ama EBEleri bu kadar hiçe saymak NANKÖRLÜKTÜR.Hala Fi tarihindeki ebelik yönetmeliği yürürlükte ve orada ebe:lise mezunu olarak tanımlı.Oysa günümüzde yükseklisans yapan,doktora yapan,PROF. ünvanını alan ebeler var.Biraz mesleğimize SAYGI !
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir