Medimagazin logo

Üniversite, sağlıkta multidisipliner program başlatacak

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Multidisipliner ve interdisipliner programları hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Üniversite, sağlıkta multidisipliner program başlatacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AYDIN-ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, yakın bir gelecekte multidisipliner ve interdisipliner programları hayata geçirmeye hazırlanıyor. Aynı ya da farklı birimden, birden çok ana bilim dalının inceleme alanına giren konuların beraberce irdelenmesi esasına dayalı bu sistemle bilim adamları, birçok konuda beraberce çalışıp sorunlara ortak çözümler geliştirecek.


Son yıllarda hızla artan kanser vakaları, çevresel sorunların insan ve hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, doğumsal anamoliler, salgınlar gibi birden fazla ana bilim dalının alanına giren konuları ortak akıl yoluyla çözmeyi hedefleyen ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, hızla hayata geçireceği projelerle bilim dünyasına büyük katkılar sağlamayı amaçlıyor. Bugüne kadar 25 ana bilim dalının yüksek lisans ve doktora programlarını koordine ederek 100’ün üzerinde mezun veren Enstitü, laboratuar hayvanları, deneysel cerrahi ve onkoloji gibi değişik alanlarda ve gelişen biyomedikal endüstrinin ihtiyacı olan biyomühendislik ve biyoteknoloji alanlarında multidisipliner ve interdisipliner programları hızla hayata geçirecek.


Yakın gelecekte yeni ana bilim dallarının açılmasıyla lisansüstü eğitim verdiği program sayısını artırmayı hedefleyen Enstitü, birimler üstü ve birimler arası eğitimin öngörüldüğü programların hızla hayata geçirilmesi için ilgili kurumları harekete geçirme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


İLK ÇALIŞMA LABORATUVAR HAYVANLARI ÜZERİNE
Sağlık Bilimleri Enstitüsü, multidisipliner ve interdisipliner program oluşturma çalışmalarının ilkine geçtiğimiz günlerde başladı. Veteriner Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve TÜBİTAK ile beraber laboratuvar hayvanları konusunda ortak bir çalışmayı hayata geçirmeye hazırlanan Enstitü, YÖK’e sunulacak bu çalışma tamamlanır tamamlanmaz, kanserden hasta bakımına, yeni ilaç geliştirmekten hastane hizmetlerine kadar pek çok yeni projeyi daha hazırlayarak bilim dünyasının hizmetine sunacak.


Deneysel araştırmalara büyük önem veren Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesiyle ortak deney hayvanlarıyla ilgili yüksek lisans ve doktora programı açmayı da hedefliyor.


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ilk olarak 1996 yılında Anatomi Ana Bilim Dalında yüksek lisans öğrencisi alarak başladığı lisans üstü eğitimine bugün 25 ana bilim dalında devam ediyor. Açıldığı günden bugüne 110 yüksek lisans ve doktora öğrencisi mezun eden Enstitü, Veteriner Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulunun lisansüstü eğitimlerini koordine ederek 38 programda eğitim veriyor. Bu programlardan üç tanesi Tıp Fakültesi, beş tanesi Sağlık Yüksekokulu, 30 tanesi ise Veteriner Fakültesinde bulunuyor.


Tıp Fakültesinde ve Sağlık Yüksekokulunda program sayısını artırmayı hedefleyen Enstitü, Tıp Fakültelerinde sadece klinik bilimlerde değil, temel tıp bilimleri alanında da doktora programı açılması için çabalıyor. Tıp Fakülteleri içinde olmadığı sürece, biyo-medikal alanda araştırmadan söz etmenin mümkün olmadığını savunan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Muharrem Balkaya, Tıp Fakültelerinde akademisyen olmayı seçen uzman doktorların ayrıca bir doktora eğitiminden geçmesi gerektiğine inanıyor.


Verdiği eğitimle araştırma yöntemlerine hakim, sorun çözme becerisine, problem çözme yeteneğine sahip uzmanlar yetiştiren ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, bir yandan mezun sayısını artırırken bir yandan da sektörlerin ihtiyaç duyduğu kalifiye insan gücü yetiştirmeyi hedefliyor. Bu yolda ADIM Üniversiteleriyle ortak çalışmalar yürüten ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, her üniversitenin güçlü ve zayıf yönleriyle kendisini ortaya koyduğu iş birliği çalışmalarının artarak sürmesi için bir dizi proje üretiyor. Veteriner Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu olarak yeni kurulan fakülte ve sağlık yüksekokullarına öğretim elemanı yetiştirme konusunda destek veren Enstitü, Pediatri Hemşireliği ve Hemşirelikte Temel İlkeler Ana Bilim Dallarında Denizli Pamukkale Üniversitesiyle ortak yüksek lisans programları da yürütüyor.


ÖĞRENCİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Sağlık Bilimleri Enstitüsü, öğrenci sayısını hızla artırmayı hedefliyor. Sadece bu yıl içerisinde 180’in üzerine öğrenciye eğitim vermeye hazırlanan Enstitü, daha çok sayıda kişiyi yüksek lisans ve doktora yapmaya yönlendirmek için devletin de endüstride istihdam politikalarını oluşturması gerektiğini savunuyor.

üniversite
sağlıkta
multidisipliner
program
başlatacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir