Yönetim Kurulu soldan sağa:
Prof. Dr. Ayşe Selimoğlu, Prof. Dr. Funda Özgenç, Prof. Dr. Buket Dalgıç, Prof. Dr. Duran Aslan, Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı
Derneğiniz ne zaman kuruldu, tarihçesini anlatır mısınız?
Derneğimiz, 1992 yılında “Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Derneği” adıyla İstanbul’da Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu ve arkadaşları tarafından kurulmuştur.
İlerleyen yıllarda Derneğimiz pediatrik gastroenteroloji alanında çalışan herkese açılmış ve 2006 yılında yapılan genel kurul toplantısıyla adı “Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği” olarak değiştirilmiştir. 2008 yılında yapılan genel kurul kararıyla da, Derneğimizin isminin başına 2009 yılında “Türk” eklenerek, “Türk Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği” olarak tescil edilmiş ve merkezimiz Ankara’ya taşınmıştır.
Derneğinizin genel faaliyet alanları nedir?
Derneğimizin amacı, çocukların gastrointestinal (sindirim sistemi ve karaciğer) ve beslenme hastalıklarını araştırmak, bu konularla ilgili bilimsel, teknik ve sosyal alanlardaki yenilikleri ve yayınları izlemek, eğitim programları düzenlemek, geliştirmek ve bu bilgi ve becerileri hekimler, diyetisyenler ve beslenme ile ilgilenen hemşirelerle paylaşmak, sindirim sistemi ve beslenme hastalıklarını önlemek, hasta olanları da tedavi etmektir. Ana amaç, insan sağlığına katkıda bulunmaktır.
Gastroenteroloji-hepatoloji ve beslenme alanında ulusal ve uluslararası kongreler, bilimsel konferans, kurs, seminer ve sempozyumlar düzenlemek ve konuyla ilgili Türk ve yabancı bilim adamlarını davet etmek, belirli aralıklarla ülkemizin farklı bölgelerinde “ulusal pediatrik gastroenteroloji, hepatoloji ve beslenme” kongreleri düzenlemek diğer faaliyetlerimizdir.
Yurt içinde ve yurt dışında konumuz ve amacımız ile ilgili diğer bilimsel ve tıbbi dernek ve kuruluşlarla ilişki kurmak, uluslararası bilimsel dernek ve kuruluşlara üye olarak, ülkemizi bu kuruluşlarda temsil etmek ana hedeflerimizdendir. Ayrıca, üyelerimizin yurt içi ve yurt dışında faydalı gördüğümüz bilimsel toplantılara katılabilmeleri amacıyla destek sağlamak için uğraş vermekteyiz.
Alanınızda başka dernekler de hizmet veriyor mu?
Hayır, bu alanda hizmet veren başka bir dernek yoktur.
Derneğinize kimler üye olabiliyor? Şu anki üye sayınız kaçtır?
Tıbbın değişik alanlarında çalışan pediatrik gastroenteroloji ve beslenme ile ilgili tıp doktorları, pediatrik gastroenteroloji ve beslenme alanında bilimsel veya sosyal hizmet verebilecek diğer meslek mensupları derneğin üyesi olabilirler. Şu anki üye sayımız 170’tir.
Türkiye’de alanınızla ilgili hekimlerin yüzde kaçı Derneğinize üye?
Çocuk gastroenteroloji yan dal uzmanlığını almış olanların tamamı, yan dal uzmanlık eğitimine başlamış olanların da çoğu üyemizdir.
Genel kurul ve yönetim kurulu seçimleri ne kadar sürede bir yapılıyor? Seçimler en son hangi tarihte yapıldı?
Olağan genel kurul toplantılarımız iki yılda bir yapılır. Seçimlere mümkün olan en yüksek sayıda üyemizin katılımını sağlamak amacıyla genel kurullar ulusal kongrelerimiz sırasında yapılmaktadır. Seçimlerimiz en son Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Derneğiniz tarafından yayımlanan periyodik bir bilimsel yayınınız var mı?
Periyodik bir yayın organımız yok, fakat düzenlediğimiz bazı eğitim toplantıları ve kursları kitap olarak (Karaciğer Hastalıkları, İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları vb.) çoğaltıp kalıcı olmasını sağlıyoruz.
Derneğinizin yeterlik kurulu var mı? Varsa yeterlik sınavı yapılıyor mu?
Yeterlik kurulu ve sınavı oluşturulma süreci devam etmektedir.
Derneğinizin düzenlediği kongre ve diğer bilimsel etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?
Derneğimiz iki yılda bir ulusal kongre düzenlemektedir. 2010 yılında İstanbul’da Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Kongresi, “European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN)” ve Derneğimiz iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, her yıl değişik konularda ilkbahar ve sonbahar okulları düzenliyoruz. Bölge toplantıları ile genel pediatrist ve aile hekimlerine yönelik eğitimler yürütüyoruz. “Webinar” ve “webcast”ler yolu ile internet üzerinden eğitim programlarımız yoğun bir biçimde devam ediyor. Derneğimizin web sayfasında (www.pedgastro.org) çeşitli eğitim materyallerine ve faaliyetlerine yer veriyoruz.
Derneğin bilimsel çalışma grupları var mı?
Bilimsel çalışma gruplarımız var, ancak çalışmalarının henüz istediğimiz ölçülerde olmadığını düşünüyorum.
Üye olduğunuz uluslararası örgütler var mı? Yapılan ortak çalışmalar nelerdir?
Yukarıda belirtildiği gibi ESPGHAN ile birlikte 2010 Avrupa kongresini İstanbul’da düzenledik ve çok başarılı bir kongre oldu. Ayrıca, yine ESPGHAN ile birlikte biri İstanbul’da, diğeri Kapadokya’da olmak üzere iki kurs düzenledik ve Kasım 2013 tarihinde ESPGHAN ve Panarabik Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme dernekleri ile birlikte İstanbul’da bir kurs daha düzenleyeceğiz. Ayrıca, çok sayıda dernek üyemiz ESPGHAN ve/veya Avrupa’daki bazı merkezlerle ortak çalışmalar yürütmektedir.
Dernek gelirleri nelerdir?
Üye aidatları, bağışlar, kongre, kurs ve sempozyum gelirleri başlıca gelir kaynaklarımızdır
Aidat gelirleri Dernek gelirlerinin ne kadarını oluşturuyor? Her üye aidat ödüyor mu? Ödenmediği takdirde uygulanan yaptırımlar nelerdir?
Aidatımız oldukça cüzi bir rakam, bu nedenle gelirlerin küçük bir kısmını oluşturuyor. Üyelerimiz aidatlarını düzenli ödüyor, bu nedenle şimdiye dek bir yaptırım uygulamamız gerekmedi.
Branşınızla ilgili uzmanlık eğitim süresini yeterli/fazla buluyor musunuz?
Eğitim süremizi yeterli buluyorum.
Türkiye’de branşınızla ilgili hekim sayısında bir eksiklik veya fazlalık söz konusu mu?
Branşımızla ilgili hekim sayısı henüz yeterli değil. Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük merkezlerimizin yer aldığı bölgeler dışında bir pediatrik gastroenterolog başına düşen nüfus çok fazla. Son zamanlarda bu bölgelere zorunlu hizmet nedeni ile giden arkadaşlarımız var, ancak alanımızda hizmet verebilmemiz için doktor varlığı dışında değişik altyapı olanaklarının sağlanması kaçınılmaz bir gereklilik.
Derneğinizin kısa veya uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğü hedefleri nelerdir?
Varlığımızı uluslararası alanda daha fazla duyurmak, özellikle eğitim alanında faaliyetlerimizi genişleterek sürdürmek, pediatrik gastroenteroloji eğitimini standardize etmek, genç üyelerimize yurt dışı toplantılar, eğitimler ve bilimsel çalışmalar için destekler sunmak, yeterlik kurulları ve sınavlarını acilen hayata geçirmek, çocuk gastroenterolojiye ilişkin hastalıklar konusunda ülkemizi temsil eden verilere ulaşmak, izlenen kronik hastalıklar konusunda veri tabanları oluşturmak, çalışma gruplarını daha işler hale getirmek temel hedeflerimizdir. Sivil toplum kuruluşları ve hasta dernekleri ile genel olarak sağlık alanındaki sorunlar ve hasta sorunlarını içeren işbirliklerini daha fazla geliştirmek kuşkusuz hedeflerimiz arasındadır.
Teşekkürler.
Derneğin Kuruluş Tarihi: 1992
Üye Sayısı: 170
Adres: İşçi Blokları Mah. 1536. Sok. No: 7 100. Yıl Balgat/Ankara
Telefon: 0 312 284 15 11-12
Faks: 0 312 284 80 75
Web Adresi: www.pedgastro.org
Derneğin Yönetim Kurulu
Başkan: Prof. Dr. Buket Dalgıç
Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Ayşe Selimoğlu
Sekreter: Prof. Dr. Funda Özgenç
Sayman: Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı
Üye: Prof. Dr. Duran Arslan
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri:
Prof. Dr. Erhun Kasırga
Prof. Dr. Deniz Ertem
Prof. Dr. Figen Gürakan
Prof. Dr. Özlem Durmaz
Prof. Dr. Aydan Kansu Tanca
Denetleme Kurulu Üyeleri:
Prof. Dr. Tülay Erkan
Prof. Dr. İnci Nur Saltık Temizel
Prof. Dr. Zarife Kuloğlu
Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri:
Prof. Dr. Yaşar Doğan
Doç. Dr. Nafiye Urgancı
Yrd. Doç. Dr. Engin Tutar
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.
Tarih | Etkinlik | Kategori | Yer |
---|