Medimagazin logo

Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de her yıl yaklaşık 110 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini ve ekonomiye yılda ortalama 3 milyar dolar zarar verdiğini belirtti
Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Akdağ, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın 4 binden fazla zehirli kimyasal madde içerdiğine dikkat çekti.


Sigaranın içerdiği zehirli kimyasal maddelerin, insan sağlığı üzerine yaptığı “öldürücü etkiler” nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer aldığını ifade eden Akdağ, tüm dünyada her yıl, 9 Şubat tarihinde, sigaranın “insan ve çevre sağlığı üzerindeki çok olumsuz etkilerine” vurgu yapmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenlendiğini hatırlattı.


Türkiye'de her yıl yaklaşık 110 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiren Akdağ, sigarayla mücadelede, toplumun bütün kesimlerine önemli görevler düştüğünü belirtti.


“4 BİNDEN FAZLA KİMYASAL MADDE İÇERİYOR”


Sigara dumanının; katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içerdiğine dikkati çeken Akdağ, sigarada bulunan nikotinin, bağımlılık yapan bir madde olduğunu kaydetti.

Bakan Akdağ, sigara dumanın içerdiği katranın akciğerlere zarar verdiğini, karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığını, atardamarların iç duvarlarına zarar verdiğini ve kalp krizlerine yol açtığını ifade ederek, herkesi “sigaradan uzak durmaya” çağırdı.


Sigaranın “öldürücü bir etkiye sahip olduğunu” vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:


“Türkiye'de sigaraya bağlı ölümlerin önemli bir bölümü 35-70 yaş arasındaki kişilerde görülüyor. Ne acıdır ki, bu vatandaşlarımız yaşamlarının en verimli 20-25 yılını sigara nedeniyle kaybediyor.

Türkiye'de erkeklerin yaklaşık yüzde 60'ı, kadınların ise yüzde 20'si sigara içiyor. Yapılan araştırmalar, sigara içme oranlarının kişilerin eğitim durumları ve statüleri yükseldikçe hızla artığını gösteriyor. 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin yüzde 11.7'sinin sigara içiyor ve yüzde 95'inin de sigara markalarını tanıyor olması, sigarayla mücadelede; etkin ve kararlı adımların acilen atılmasını gerekli kılıyor.


Sigara içen annelerin sütlerinde bulunan 'dioxin' maddesi, öldürücü etkiye sahip bir zehirdir. Günde 5 adet sigara içen bir kişi, Çernobil kazasının 100 kilometre çevresinde bulunan biri kadar radyasyon almaktadır.”


PASİF İÇİCİLER


Yapılan araştırmaların “sigara dumanına çok az maruz kalan çocukların bile bundan son derece olumsuz etkilendiğini gösterdiğini” ifade eden Akdağ, sigara dumanının “pasif içici” durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti.


Bakan Akdağ, sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerinin yanı sıra, ülke ekonomilerine verdiği zararların da önemli boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, sigaranın Türkiye ekonomisine yılda ortalama 3 milyar dolar zarar verdiğini ifade etti. Akdağ, ”İnsan sağlığına öldürücü etkileri olan sigaraya harcanan parayla, ülkemizin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabilir” değerlendirmesini yaptı.


Hürriyet
bugün
dünya
sigarayı
bırakma
günü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir