Medimagazin logo

‘Cumhurbaşkanı Rektörün atanmamasıyla ilgili gerekçe göstermeye zorlanamaz’

Cumhurbaşkanlığı, Gazi Üniversitesi’ndeki rektörlük seçimleri ile ilgili olarak mahkemeye yeni bir savunma gönderdi. Köşk, seçimlerde en çok oyu almanın adaylar arasında bir üstünlük oluşturmadığını belirtti
‘Cumhurbaşkanı Rektörün atanmamasıyla ilgili gerekçe göstermeye zorlanamaz’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanlığı, Gazi Üniversitesi’ndeki rektörlük seçimleri ile ilgili olarak mahkemeye yeni bir savunma gönderdi. Köşk, seçimlerde en çok oyu almanın adaylar arasında bir üstünlük oluşturmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı, Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne, en çok oyu alan Prof. Dr. Rıza Ayhan’ı atamamasına gerekçe istemesine tepki gösterdi. Mahkemeye yeni bir savunma gönderen Köşk, Cumhurbaşkanı’nın rektör atamasıyla ilgili gerekçe göstermek zorunda olmadığına ve buna zorlanamayacağına dikkat çekti. Seçimlerde yüksek oy alan Ayhan’ın diğer adaylar arasında üstünlük oluşturamayacağı, adayların nitelik olarak birbirinin aynı olduğu belirtilen Cumhurbaşkanlığı’nın savunmasında, ‘rektör atamasının gerekçesini soran İdare Mahkemesi’nin talebini anlamakta güçlük çekildiği’ kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atamadığı Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın, Ankara 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava devam ediyor. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı’nın, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’la ilgili savunmasını yetersiz bulmuş, rektör atamasında ‘mutlak takdir’ yetkisinin kullanıldığını belirten Cumhurbaşkanlığı’ndan gerekçe istenmişti. Cumhurbaşkanlığı, mahkemenin talebine savunmayla cevap verdi. 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nın üniversite rektörü olabilmek için ‘profesör akademik unvanına sahip olmak’ dışında, ‘profesörlük unvanını daha önce almış olmak veya bilimsel yayınlarının çokluğu ya da kimi yöneticilik görevlerinde bulunmuş olmak’ gibi başkaca koşullara yer verilmediğinin altı çizildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu imzasıyla gönderilen savunmada, ‘En yüksek oyu almış olmak’ sadece seçimin sonucuyla ilgili bir durumdur; adaylar arasında bir ‘üstünlük’ sıralaması anlamı taşımaz.” denildi ve yüksek oyun Cumhurbaşkanı’nın atama konusundaki takdir yetkisini sınırlayamayacağı savunuldu.

Köşk’ten mahkemeye gönderilen savunmada şunlar kaydedildi: “Yüksek Mahkeme’nin, seçimlerde en yüksek oyun alınmış olmasını bir ‘nitelik’ gibi algılayıp değerlendirdiği izlenimine yol açan ara kararının anlamının hukuksal değerlendirmesinde güçlük çekilmiştir.” Daha önce mahkemeye sunulan savunmaya da atıfta bulunulan yazıda, mevzuatın rektör atama konusunda Cumhurbaşkanı’na “mutlak” takdir yetkisi tanıdığı belirtilerek şöyle denildi: “YÖK’ün sunduğu üç adaydan birisini seçip rektörlüğe atama yetkisi, hiçbir kayıt ve koşula bağlanmaksızın, ‘mutlak’ bir biçimde Cumhurbaşkanı’nın takdirine bırakılmıştır.”

Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuk devletinde mutlak takdir yetkisinin bulunmadığını söyledi. Ayhan, mutlak takdir yetkisi olmadığı için takdir yetkisinin nasıl kullanılacağının demokratik hukuk devletinde belirlendiğini ve bu esaslara aykırı hareket etmenin hukuka aykırılık neticesi doğuracağına dikkat çekti


Zaman
&#8216
cumhurbaşkanı
rektörün
atanmamasıyla
ilgili
gerekçe
göstermeye
zorlanamaz&#8217
Yorum (1)
UMUT VAR
TEK YOL DİRENİŞ.İŞ BIRAKMA,İŞ YAVAŞLATMA,İSTİFA OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ EYLEMİ BEKLİYORUZ.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir