Medimagazin logo

Ankara Eczacı Odası'ndan eleştirilere cevap

Son günlerde bir dernek çatısı altında toplanan bazı meslektaşlarımız bir bildiri ile birtakım eleştirilerde bulunmuş ve bunları posta yolu ile eczanelerimize ulaştırmıştır. Elbette meslektaşlarımızın yapıcı eleştirilerinden dolayı mutluluk duyarız. Ne var ki, bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir takım elim hataları ve kasıtlı çarpıtmaları düzeltme ihtiyacı duyduk
Ankara Eczacı Odası'ndan eleştirilere cevap
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ankara Eczacı Odası'ndan yapılan açıklama:

Son günlerde bir dernek çatısı altında toplanan bazı meslektaşlarımız bir bildiri ile birtakım eleştirilerde bulunmuş ve bunları posta yolu ile eczanelerimize ulaştırmıştır. Elbette meslektaşlarımızın yapıcı eleştirilerinden dolayı mutluluk duyarız. Ne var ki, bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir takım elim hataları ve kasıtlı çarpıtmaları düzeltme ihtiyacı duyduk.


1- Varlık sebebimiz ve tek amacımız dün olduğu gibi bugün de sloganımızda belirttiğimiz üzere “ECZACI ODALARI ECZACILAR İÇİNDİR”, yoksa bahsedildiği gibi TEB’ e ve Başkanına karşı olmak değildir.

2- TEB merkez heyeti içinde bulunmamızın sebebi, 4 yıldır Ankara’da verdiğimiz hizmeti TEB çatısı altında da verme amacımızdır. Dün eleştirdiğimiz tüm noktalarda bugün de sözümüzün arkasındayız. Ankara Eczacı Odası’nın karakterinin ve bölgesel katkılarının TEB ‘e yansıması için çaba harcıyoruz. Gerektiğinde ilkelerimizle örtüşmeyen karar ve uygulamalarda tavrımızı ortaya koyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Gönül isterdi ki, Ankaralı Çağdaş kadroların TEB Olağan Genel Kurulu’nda AEO aleyhine kulis faaliyetlerinde bulunmak yerine, mensubu oldukları Ankara Eczacı Odası’na destek ile daha etkin potansiyeli yakalamamıza vesile olsunlar!

3- TEB REÇETE KONTROL ÜNİTESİNİ BİR GECEDE KALDIRTTIĞIMIZ GERÇEK DIŞIDIR! Bizler reçete kontrol ünitesi provizyon sistemini hep savunduk. Meslektaşlarımızın aleyhine olan tüm sıkıntıları ve uygulamadaki alt yapı aksaklıklarını ayrıntıları ile dile getirdik. Devletin kendi yapması gereken kontrolü bize, bizim paramızla (%1 den %2 ye varan oranda ) yaptırması ilk karşı çıktığımız nokta idi. Bu gün devletin bizden %3.5 den daha yüksek indirim istemesine nasıl karşı isek, dün de bunu çok somut ortaya koyan bölge eczacı odası Ankara Eczacı Odası olmuştur. Çağdaş kadroların dün eczacının cebinden alınmak istenen %2 yi göremeyip, aksine Ankara Eczacı Odasını suçluyor olmasının değerlendirmesini siz değerli meslektaşlarımızın takdirine bırakıyoruz!

4- SSK işyeri hekimliği reçete dağıtımı, Türkiye genelinde diğer Reçete dağıtım ünitelerinde olduğu gibi, ne yazık ki tam anlamıyla bir muammadır. İllere ait farklı uygulamalar nedeni ile SSK, bu dağıtım sisteminin ya tek tip bir sistem haline getirilmesi ya da kaldırılması yolunda baskılarda bulunmaktadır. TEB çatısı altında Ankara, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli Odaları olarak Türkiye geneli için ortak bir proje hazırladık. Böylece, oluşturulan tek tip sistemle, TÜM TÜRKİYE GENELİNDE UYGULAMAYA KOYMA AŞAMASINA getirdik.

5- KAN ÜRÜNÜ DAĞITIM SİSTEMİ GURURUMUZDUR. Tüm Türkiye genelinde EN AZ hizmet bedeli (%1) İLE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİREN TEK ODAYIZ. Unutulmamalıdır ki, Kan Ürünü Reçetelerinin Emekli Sandığı’nca öncelik verilerek ödemesini sağlayan, Ankara’da başlatan ve bunun tüm ülke geneline yayılmasını sağlayan ANKARA ECZACI ODASI ’ dır. Bu çabalarımız diğer kurumlarda da sürmektedir. Ayrıca Çağdaş kadroların tüm eleştirilerine rağmen bu hizmeti kurduğumuz İktisadi İşletme aracılığı ile vererek hem meslektaşlarımızın ödedikleri hizmet bedelini gider gösterilmesine olanak sağlıyor, hem de Odamızı olası mali cezalara maruz olmaktan uzak tutuyoruz.

6- 6197 sayılı yasada, eczacının 3 kez yapılan denetimde eczanesinde bulunmaması halinde, eczane faaliyetinin durdurulması, muvazaa ile savaşta en önemli dayanak noktamızdır. Bunu polemik konusu yapan, geçmişte Eczacı Odamızın yönetimlerinde bulunmuş arkadaşlarımızı hayretle karşılıyor, esefle kınıyoruz.

7- SSK uygulamasında günlerce verdiğimiz mücadele sonunda, geldiğimiz nokta açıktır. İlk 3 ay, meslektaşlarımızın yaşadığı kâbus henüz bizlerin hafızalarından silinmedi. Bizim çabalarımız sadece Ankara’da ki değil, tüm ülke genelindeki meslektaşlarımızı rahatlatmıştır. Reçeteleri Ankara’da kontrol edilen diğer bölgelerdeki meslektaşlarımızdan teşekkür alıyoruz. SSK’ da, 2005 yılı içinde kesinti oranı %10 iken bu günlerde %1 düzeylerine inmiştir. Yine de ateş düştüğü yeri yakar mantığı ile buna son vermek için çalışıyoruz. En büyük amacımız kesintiler yerine eksik tespit edilen reçetelerin tamamının iadesini sağlamaktır.

8- Bütçe Uygulama Talimatı yürürlüğe girmeden bir gün önce B.U.T ’nda dikkat edilecek hususları Odamız WEB sayfasında yayınlamış ve bununla ilgili G.Ü. Eczacılık Fakültesi Konferans salonunda bir toplantı düzenlemiştik. Ayrıca Bütçe Uygulama Talimatında meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunlarda Odamız Genel Koordinatör Yardımcısı tüm telefonları cevaplamaktadır. BAĞ-KUR’ da Reçete kontrolde çalışan Eczacı meslektaşlarımızla günün her saati açık bir MSN hattı Odamızda kuruludur. Tereddüt edip yanıtlayamadığımız soruları, anında ilgili kurumdan öğrenerek meslektaşlarımıza aktarıyoruz. Bu sistemi Emekli Sandığı ve SSK ile de kurma aşamasındayız.

9- En ufak bir şaibeye yer vermeyecek şekilde, tamamen şeffaf, genel kurul kararı ile aldığımız ve ANKARA’LI MESLEKTAŞLARIMIZIN ÖZ MALI olan binamız için hiçbir eleştiriyi kabul etmiyoruz. ANKARA ECZACI ODASI KENDİNE YAKIŞIR BİR YERE SAHİP OLMUŞTUR. Tüm Türkiye’de ki eczacı odaları ve eczacılar gıpta ile bakmaktadır. 1500 m2 ‘lik binamızda sizlere ait yeni hizmet alanları oluşturmak çabasındayız.

10- BAĞ-KUR ve YEŞİL KART ödemelerinde,150 güne varan ödemeler AEO’ nun çabaları sonucunda BAĞ-KUR’ da 60 gün, YEŞİL KART’ da ise 30 gün düzeyine gerilemiştir. Ayrıca Türkiye genelinde meslektaşlarımız SSK da avans ödemesi alırken sadece Ankara’da tam ödeme yapılmaktadır. BAĞKUR‘a iade reçetelerin kargo ile gönderilmesi için birçok kez başvuruda bulunduk. Uygulanması yönünde konunun takipçisiyiz.

Mesleğimizin altın çağını yaşamadığı açıktır.

• Her yıl daha fazla indirim talebi ile karşılaşmadığımız,

• 6197 sayılı yasanın çağa yakışır şekilde güncelleştiği,

• Devletin geri ödeme sistemlerinin tek tip ve uygulanabilir hale getirildiği,

• Meslektaşlarımıza bütçe uygulama talimatları ile dayatılan, zaman zaman halk sağlığını bile hiçe sayan uygulamaların son bulduğu,

• Muvazaa ile aktif ve etkin mücadelenin yapıldığı,

• Eczacının Eczanesinin başında ve sahibi olduğu ilkesinin korunduğu,

• Eczacının Ülkenin Aydınları arasında yerini aldığı,

ticari kaygılarından mümkün olduğunca uzak, tüm kaygısı mesleğini icra etmek ve halk sağlığını korumak olan günlere bizler de özlem duyuyor, tüm çabamızın bu yönde olduğunu bu vesile ile bir kez daha belirtiyoruz.

Mesleğimizin geçmekte olduğu bu zor günlerde gücümüzü, birlikteliğimizi muhafaza ederek koruyabileceğimiz, yapıcı eleştirilerle güçlendireceğimiz inancındayız. En doğru meslek politikalarını yakalamak amacıyla yapılan eleştirilere açık olduğumuz kadar, yıkıcı muhalefet anlayışı ve ucuz siyaset entrikalarının da karşısındayız. Gücümüzü zayıflatmanın hiç kimseye fayda sağlamayacağı gibi mesleğimize zarar vereceği açıktır. Son seçimlere katılan üyelerimizin büyük çoğunluğunun oyunu alarak göreve gelen bizler, bu güveninize layık olmaya çalışıyor ve çalışmaya da yılmadan devam ediyoruz.

Saygılarımızla,

05.04.2006
ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU
ankara
eczacı
odası'ndan
eleştirilere
cevap
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir