Medimagazin logo

Pratisyen hekimler, branş hastalıklarıyla alakalı reçeteleri yazamıyor

Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yeni ilaç uygulaması, özellikle uzman doktor bulunmayan kırsal kesimde büyük sıkıntılara sebep oluyor
Pratisyen hekimler, branş hastalıklarıyla alakalı reçeteleri yazamıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yeni ilaç uygulaması, özellikle uzman doktor bulunmayan kırsal kesimde büyük sıkıntılara sebep oluyor.

Eczaneden ilaç uygulamasında düzenlemeye giden Sağlık Bakanlığı'nın israfı önlemek için başlattığı uygulamada, özellikle kırsal kesimdeki hastalar mağdur oluyor. 20 Aralık'tan itibaren başlayan uygulamaya göre, pratisyen hekimler, branş hastalıklarıyla alakalı reçeteleri yazamıyor. Bu durum, uzman doktorların haftada bir dönüşümlü olarak geldiği veya bulunmadığı ilçelerde büyük sıkıntıya ve izdihama sebep oluyor. Bursa'nın Orhaneli İlçesi'nde vatandaşlar, haftada bir gün gelen, çocuk, kadın doğum, diş hekimi, psikiyatrist, aile hekimi gibi uzman doktorlara muayene olup ilaç yazdırabilmek için izdiham oluşturuyor. Normalde pratisyen hekimlerin de yazdığı reçetelerle kronik hastalıkların tedavisi için ilaç alabilen vatandaşlar, yeni uygulamada hastanelerin doktor açıklarının tamamlanması gerektiğini bildirdi.


Uygulamanın Anadolu'da uzman doktorlar yerleştirilmeden başlatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, ilaç yazdırabilmek için şehir hastanelerine sevk yaptırmak durumunda kaldıklarını, bu durumun da büyük zorluklar yaşattığını bildirdi.

KOLESTEROL İLACINI 3 BRANŞ DOKTORU YAZABİLİYOR
Bu arada, 40 yaş üzerindeki insanların yarısında bulunan yüksek kolesterolün düşürülmesi için gerekli ilacı ise sadece 3 branş doktoru yazabiliyor. Beyin kanamasına sebep olabilecek yüksek kolesterolü düşürmek için nöroloji uzmanının yazdığı kolesterol ilacı, eczanelerden verilemiyor.

Diğer taraftan, yeni uygulamayla, 2-3 kutu ilaç almak da imkansız hale geldi.

Uzman doktorun 1 aylık tedavi için olduğunu belirterek reçeteye yazdığı birden fazla kutudaki ilaç artık verilemiyor. Buna göre hastanın 7 günlük bir kutu ilacı aldıktan sonra tekrar muayene olup, ikinci bir reçete yazdırması gerekiyor.


Eczacılar ise geçmişte eczanelerden kolayca alınabildiği için her türlü ilacın yazıldığını ve israf yapıldığını doğrularken, yeni sistemin özellikle branş doktorlarının yükünü arttıracağını kaydetti.

Bu arada kronik ilaç kullanıcılarının yüzde 20'sinin raporlu olduğu, bu sebeple sağlık ocaklarındaki pratisyen hekimlerden ilaç yazdırarak tedavilerini olan hastaların da rapor almaya uğraştıkları bildirildi.

Yeni uygulamadaki aksaklıkların görülmesinden sonra tedbirler alınması planlanırken, kırsal kesimlerde uzman doktorların daimi kadro verilerek göreve başlatılmasıyla sistemin rahatlaması bekleniyor.
pratisyen
hekimler
branş
hastalıklarıyla
alakalı
reçeteleri
yazamıyor
Yorum (6)
a.uslu
Söyledikleriniz de sonuna kadar haklısınız. Fakat olaya şöylede bakmak mümkün belki de daha doğru ironikte olsa:) Öncelikle hastanın iktisadi tanımını yapalım.Hasta iktisadi tanımı ile 4-5 dakikadan fazla ayırmaya değmeyecek 3.3 tl'lik yardıma muhtaç zavallı insan.Memeliler aleminde ki iktisadi olarak en ucuz canlı.İnanmayan tarım bakanlığı ve veteriner arkadaşlara sorabilir gerçekten en ucuz canlı insan. Büyük baş hayvan doğumu gebe muayenesi hayvanlarda insanlardan yüksek.Evet bunu biz böyle öngörmüyoruz kim böyle öngörüyor sağlık bakanlığı, sgk, maliye bakanlığı. Başlarında kim var malum bakanlar mı bakakalanlar mı? Eee yani sayın büyüklerimiz düşünmüş bu insanların sağlıklarının daha doğrusu hayatlarının bedeli bu. Babalar gibi satarım diyen malum şahsiyetlerin hesabından gidersek 70milyon insan tanesi 3.3 tl den 231 milyon ediyor tabi bir türk telekom arenaya cebinden 600 milyon harcayan başbakanımıza duyurulur:) 231 milyonu olana devren satılık, acilen satılık, eşrafıyla satılık. Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.
0
Cevapla
kvc
Hocam olayı çok net biçimde özetlemişsiniz, elinize sağlık
0
Cevapla
Yılmaz Yolcu
-Sayın Hocam gerçekten olayı siyasi veya politik arenadan uzaklaşıp yorumlayarak, Farklı bir perspektiften bakmamızı sağladığınız için teşekkürler. -Fakat keşke; vakti zamanında eğitim verdiğiniz öğrenci-stajer-intern-asistan dr. larla da sadece mesleki birikiminizi değil hekimlik nosyonuna dair bu birikimlerinizi de paylaşsaydınız. . .
0
Cevapla
osman şalkacı
Allah rahman sıfatını tecelli ettiriyor. rahim sıfatını değil dikkatinizi çekerim. Büyüklerimizin! bir hesabı varsa Allahın da bir hesabı var.
0
Cevapla
a.s
Sayın hocam bir devlet hastanesinde çalışıyorum. Ocak 2011 ek ödeme katsayısı 6,3 kuruş idi. (Brüt ek ödeme= ek ödeme katsayısı X kadro ünvan katsayısı X işlem puanı) Ocak 2011 ek ödeme katsayısı 6,3 kuruş 2010 ortalaması ise 7 kuruş. 2005 ortalaması ise 14 kuruş Özetle 7*2,5*21=367,5 kuruş=3,68 TL Yıllık vergi ortalaması %30 3,68*0,7=2,57 YTL dir. Özetin özeti 2-3 dakikada hasta muayene et 2-3 lira para al.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir