Medimagazin logo

Her 'kuş gribiyim' diyen hastaneye yatırılmayacak

Kuş gribi şüphesi taşıyan vakalara müdahale ve tedavi şartlarına standart getirildi. 3'e ayrılarak sınıflandırılılan kuş gribi vakalarında, bundan böyle ölü veya hasta kanatlıyla temas eden herkes hastaneye yatırılarak gözlem altına alınmayacak.
Her 'kuş gribiyim' diyen hastaneye yatırılmayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kuş gribi şüphesi taşıyan vakalara müdahale ve tedavi şartlarına standart getirildi. 3'e ayrılarak sınıflandırılılan kuş gribi vakalarında, bundan böyle ölü veya hasta kanatlıyla temas eden herkes hastaneye yatırılarak gözlem altına alınmayacak.


Kuş gribine yakalandığı şüphesiyle vatandaşların hastanelere akın etmesinin önüne geçmek ve daha sağlıklı tanı koymak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, 81 ile gönderdiği genelgeyle, hastanelere başvuran vakalara müdahale ve tedavi şartlarını belirledi. Kuş gribinde alarm dönemini sona erdiren düzenlemeyi Yeni Şafak açıklıyor. Bundan böyle kuş gribi şüphesiyle başvuranların "kanatlıyla temas" öyküsünün olması hastaneye yatış için yeterli sayılmayacak. 81 ile gönderilen genelgede kuş gribi vakalarının tanımları yapılarak risk gruplarına ayrıldı. Hastanelere başvuran şüpheli vakalar ile ilgili "müdahale kriterleri" belirlendi.

YİYEN DEĞİL, KESEN TEHLİKEDE

Yeni düzenlemeye göre kuş gribi ile ilgili vaka tanımlamasında "riskli temas" ve "klinik tanımlama" bulgularına bakılacak. Kuş gribi şüphesiyle hastaneye başvuranlarda son 10 gün içinde "riskli kemas" olup olmadığını anlamak için şu sorular sorulacak:

Hasta veya ölü kanatlı hayvanların;

1) Tüyüne dokunmak veya yolmak,
2) Çıkartılarına veya bu çıkartılarla kirlenmiş yüzey ve eşyalara dokunmak,
3) Kesmek ve pişirmek için hazırlamak,
4) Bulunduğu kapalı ortamda en az 1 saat bulunmak.


H5N1 pozitif olduğu kesinleşmiş veya şüphelenilen hasta insanlarla yakın temasta bulunmak, çıkartılarına maruz kalmak veya bu çıkartılarla kirlenmiş yüzey ve eşyalara dokunmak.
Sağlık ve veteriner teşkilatında laboratuvarda görev alanların enfekte materyallerle herhangi bir şekilde temas etmiş olması

ÜÇ GRUBA AYRILDI

Kuş gribi ile ilgili "klinik tanımlama" yapılabilmesi için hastalık belirtileri incelenecek. Belirtiler arasında öncelikle ani başlangıçlı 38 derece ve üzerinde ateşe bakılacak. Ayrıca "boğaz ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrıları ve solunum zorluğu" belirtilerinden en az birinin varlığı aranacak.

TEMAS YETERLİ SAYILMAYACAK

Bundan böyle hasta veya ölü kanatlı hayvanlarla temas "hastaneye yatış" için yeterli olmayacak. İşte bakanlığın kuş gribi değerlendirme kriterleri:

Riskli temas(+), klinik tanımlama(-): Bu kişiler vaka olarak değerlendirilmeyecek, riskli temasa korunma tedbirlerini tam uygulayarak veya korunmasız maruz kalıp kalmadığı sorgulanacak. Korunma tedbirleri alınmış ise, bu kişiler sadece ateş takibi ile ayaktan izlenecek. Eğer klinik bulgular ortaya çıkarsa yoğun bakım ünitesi olan hastanelere yatırılacaktır.

Riskli temas(+), klinik tanımlama(+) : Bu vakalar "olası vaka" olarak kabul edilecek.. Hastalar, yoğun bakım ünitesi olan hastanelere yatırılacak, örnekler alınacak, tedavi başlanacak ve takip edilecektir. Solunum zorluğu görülen vakalar "kuvvetle olası vaka" olarak değerlendirilecektir.

Riskli temas(-), klinik tanımlama(+): Bu vakalar öncelikle mevsimsel influenza başta olmak üzere, diğer hastalıklar yönünden değerlendirilmelidir.

Riskli Temas(-), klinik tanımlama(-): Bu kişiler için hiçbir şey yapılmayacaktır.

Yeni Şafak
her
'kuş
gribiyim'
diyen
hastaneye
yatırılmayacak
Yorum (2)
bulut akın
Hangi cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçta mağdurun ruh sağlığı bozulmaz ki? son derece önemli bir konuya değinildiği için teşekkür ederiz ve yasanın bir an önce değiştirilmesi taraftarıyız. Adli tıp uzmanıyla heyete dahil olan diğer branştaki hekimlerin aynı şeyi düşünübileceği kanaatinde değilim, olay bir suç olduğu için bu işi en iyi adli tıp uzmanlarının yapabileceğini ve adli tıp uzmanlarının daha çok bu bakış açısından bakması ve kendilerinin bu tür konularda daha fazla ön planda olması gerektiğini düşünüyorum.
0
Cevapla
ismail yetenek
ahmet nezih bey bir zamanlar hocamdı.gerçektende nezih ve şeker gibi bi insandı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir