Medimagazin logo

Performans döner sermaye kanununa girdi, hastanelerin 3.5 katrilyonuna onay verildi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bütçe görüşmeleri sırasında tek sayılık bir "yazım yanlışının" devlet hastanelerinin 3.5 milyar YTL’lik alacağının silinmesine yol açan hatayı düzelten yasayı onayarak, yayımı için Başbakanlığa gönderdi
Performans döner sermaye kanununa girdi, hastanelerin 3.5 katrilyonuna onay verildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bütçe görüşmeleri sırasında tek sayılık bir "yazım yanlışının" devlet hastanelerinin 3.5 milyar YTL’lik alacağının silinmesine yol açan hatayı düzelten yasayı onayarak, yayımı için Başbakanlığa gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Sezer’in, "Sağlık Bakanlığı’na Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Yasa ile 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasayı" onayarak, resmi Gazete’de yayımlanması Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.

DEVLET HASTANELERİ 3.5 KATRİLYONUNU NİHAYET ALACAK


Salı günü kabul edilen ve Çankaya’da jet hızıyla onanüan yasayla, devlet hastanelerinin sosyal güvenlik kurumları ve Hazine’den olan 3,438 milyar YTL’lik alacağının silinmesine yol açan bütçe yasasındaki hata giderildi. Bu amaçla 5437 sayılı Yasa’nın 31’nci maddesinin (c) fıkrasında yer alan 31.12.2005 tarihi, 31.12.2004 ile değiştirilerek, hastanelerin 2005 yılı alacakları kurtarıldı.

PERFORMANS, DÖNER SERMAYE YASASINA GİRDİ

Yasayla, bütçe yasalarıyla yıllık olarak yapılan döner sermaye ödemeleri, Sağlık Bakanlığı ile ilgili döner sermayeleri kapsayan 209 sayılı Yasaya aktarılmış oldu.

Böylece, halen uygulanmakta olduğu gibi, performans kriterine göre doktor ve sağlık personeline; ek gösterge dahil, tazminatları hariç olmak üzere bir ayda eline geçen aylığının yüzde 150’si ile yüzde 800’ü arasında değişen oranlarda ek ödeme yapılabilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında personele yapılacak ek ödemeler, ilgil birimin cari yıllık döner sermaye gelirinin 50-65’ini geçemeyecek. Bu şekilde personele yapılacak ek ödeme tutarı, en yüksek devlet memurunun, ek gösterge dahil, aylığının iki katını geçemeyecek. Ayrıca, Sağlık Bakanı, mali durumu iyi olan döner sermayeli işletmelerin durumu iyi olmayan döner sermayeli işletmelere karşılıksız veya borç olarak kaynak aktarmasına yetkili kılındı. Döner sermayelerle ilgili bu düzenleme 1 Nisan 2006’dan itibaren yürürlüğe girecek.

ÖDENEK AKTARMADA 3 KAT ARTIŞ


Yine bu yasayla 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası’nın 11’nci maddesi de değiştirildi. Böylece "genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeleri idareler, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yüzde 20’sine kadar kendi bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilecek. Bu idarelerin yüzde 20’yi geçen diğer her türlü kurum içi aktarmalarında ise Maliye Bakanı yetkili" kılındı. Halen ödenek aktarmasındaki sınır yüzde 5 olarak uygulanıyor.

DUBLE YOLLARA YENİ KAYNAK YARATILACAK

2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası’nın 11’nci maddesine (f) fıkrası da eklendi. Eklenen yeni fıkranın getirdiği düzenleme de şöyle: "Hazine adına tescilli bulunan ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) mülkiyetinde iken Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası gereğince ’tüzel kişiliği sona eren kamu idarelerinin bu tarihi izleyen altı ay içinde herhangi bir işleme gerek olmaksızın tapuda resen Hazine adına tescil edilen’ taşınmazları ile devletin hüküm ve tasarrufu altında altında bulunup da tescil edilmeye uygun olan taşınmazlardan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın talebi, Maliye Bakanı’nın önerisi ve Başbakan’ın onayı ile saptananların satışından elde edilecek gelirleri, genel bütçeye gelir, duble yol veya devlet ve il yolları bakım ve kamulaştırma hizmetlerinde kullanılmak üzere KGM bütçesine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak."


Milliyet
performans
döner
sermaye
kanununa
girdi
hastanelerin
3.5
katrilyonuna
onay
verildi
Yorum (2)
ismail dölen
Değerli Hocamız kitap yazmadan önce de makaleleri, sunumları ve diğer branşlarla ortak çalışmalarıyla tanınan bir bilim adamıdır. Tıp ve hukuk dünyasına katkısı, bu kitapla bir kez daha, başarıyla sunulmuştur. Yararlı çalışmalarının devamını diliyoruz.
0
Cevapla
M Uysal
Hocam elinize sağlık. Yazınızı ilgiyle okudum. Yazılmış olmak için değil gerçekten çok emek verilen bir kitap olduğu için bir an önce alıp okumak istiyorum. Teşekkürler
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir