Medimagazin logo

5 yıl zorunlu hizmet

İkinci derecedeki mahrumiyet bölgesini seçen bir pratisyen hekim, 5 yıl ’mecburi hizmet’ yapacak. Anayasa Mahkemesi, pratisyen hekim, uzman hekim ve yan dal uzman hekimlikte 600’er gün mecburi hizmet zorunluluğuna vize verdi.
5 yıl zorunlu hizmet
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Katmerli zorunlu



İkinci derecedeki mahrumiyet bölgesini seçen bir pratisyen hekim, 5 yıl ’mecburi hizmet’ yapacak. Anayasa Mahkemesi, pratisyen hekim, uzman hekim ve yan dal uzman hekimlikte 600’er gün mecburi hizmet zorunluluğuna vize verdi.

ANAYASA Mahkemesi, önceki gün verdiği kararla onayladığı Mecburi Hizmet Yasası’na göre, bir doktor, yasadaki ikinci derecedeki mahrumiyet bölgesi kapsamındaki bir ili seçerse; pratisyen hekim olarak 600 gün, uzman hekim olarak 600 gün ve yan dal uzman hekimi olarak da 600 gün olmak üzere tam bin 1800 gün (yaklaşık 5 yıl) "Mecburi Hizmet" yapmak zorunda kalacak.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Orhan Odabaşı, "Uzmanlığı cezalandırma" anlamına gelen bu uygulamanın yanlış olduğunu savunarak, "Bunun da iptalini istemiştik ama talebimiz ne yazık ki reddedildi" dedi.

2 AY İÇİNDE ATANACAK

Dr. Odabaşı, Anayasa Mahkemesi’nin vize verdiği mevcut "Mecburi Hizmet Yasası"na göre, tıp fakültesinden mezun olan bir hekimin, Sağlık Bakanlığı’nca iki ay içinde atanacağını bildirdi. Odabaşı, bir hekim, pratisyen hekimi olarak atanır ve yasadaki 300-600 günlük mecburi hizmeti kapsayan yerlerden birini seçerse olacakları şöyle anlattı:

"Hekim, eğer 300 gün içinde uzmanlığı kazanamazsa atandığı yerde bu süreyi mecburen tamamlayacak. Tamamlayınca uzmanlığı kazanırsa, 300 gün daha mecburi hizmet yapacak. Uzmanlığı bitirince bu kez yan dal uzmanlığını kazanırsa 300 gün daha yani toplam 900 gün mecburi hizmet yapacak.

Eğer, bu hekim örneğin Hakkari’yi değil de Yozgat’ı seçerse; her üç aşama için yapacağı mecburi hizmet süresi ayrı ayrı 600 günden toplam 1800 olacak. Bu da 5 yıl gibi bir süreyi kapsıyor."

Dr. Odabaşı, Yasa’nın ilk halindeki mecburi hizmet hükmüne göre, pratisyen olarak atanan hekim 100. günde uzmanlığı kazansa ve uzmanlığa başlasa, uzmanlık bittiğinden itibaren ilk aşamadan kalan 200-500 günlük süre artı uzmanlık için de 300-600 gün süre mecburi hizmet yapma şeklinde olduğunu bildirdi. Odabaşı, Anayasa Mahkemesi’nin, ilk aşamadan kalan süre ile yan dal uzmanlığı kazanılırsa artı ikinci aşamadan kalan sürenin eklenerek "Mecburi hizmet" yapılmasını iptal ettiğini kaydetti.

Odabaşı, Yasa’nın bu hükmünün her durumda, "Uzmanlık Eğitimini cezalandırıcı" olduğunu ve büyük bir haksızlık içerdiğini vurguladı.

DİPLOMALAR TUTULUYOR

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı’nın tıp fakültesinden mezun olan hekimleri en geç 2 ay içinde atamak zorunda olduğunu, bu sürede atamadığı hekimlerin diplomalarına ise "ipotek" koyamayacağını karara bağladı. TTB Genel Sekreteri Odabaşı ise Anayasa Mahkemesi’nin böyle karar verirken, Bakanlığın, yaklaşık 4 ay önce mezun olan yüzlerce hekimi atamadığı gibi diplomalarını da vermediğini bildirdi.

Kuralar 29 Mart’ta

ANAYASA Mahkemesi’nin iptal istemini reddetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı 29 Mart’ta tıp fakültelerinden yeni mezun olan pratisyen hekim ve uzmanlığını bitiren toplam 1400 hekim için devlet hizmeti yükümlülüğü kurası düzenleyecek. Sağlık Bakanlığı, yurtdışında eğitimini kendi imkanlarıyla tamamlayan hekimlerin de devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi olması yönünde karar veren Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, gerekçeler doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapacak.

Hürriyet
5
yıl
zorunlu
hizmet
Yorum (2)
iklil konyalılar
Vekalet sözleşmesine göre hekim ''..yaptığı en küçük hata..'' sebebiyle ortaya çıkabilecek olası ''ZARARIN TÜMÜ''nden sorumludur . Bu zarar da HASTADAN HASTAYA değişiklik göstermektedir !..(Bu ne demek?) Yani , AAsgari Ücretle geçinen bir işçiyi ameliyat ederken MALPRAKTiS 'e sebep olursanız (atıyorum , yaklaşık 30.000TL) tazminat ödemek zorundaysanız ; 40 yaşında genç bir profesörü ameliyat ederken sebep olacağınız Malpraktis size 3.000.000TL tazminat ödemesine patlar !.. İnsanların EŞİTLİĞİ , konu Vekalet Sözleşmesi olunca hikayedir...
0
Cevapla
RKTR
Hocam, bence Milli Tıp Hukuku Formülü’nü olduğu gibi baştan ele alsak. Bakınız, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ TIP DOKTORLARINA AÇILAN DAVALARI TAMAMEN ÖNLEMEYİ HEDEFLİYOR. “Hapis” ve “meslekten men” zaten yoktu, artık tazminat da hiç olmayabilir: Finally: An End to Malpractice Litigation http://www.medscape.com/viewarticle/840337_print Başka ülkelerde de hekimlerin lehine olan girişimler var. Siz de çok iyi bilirsiniz ki, Batı ülkelerinde, hele Amerika'da saçma ve zırva projelerle asla uğraşmazlar. Yani adamlar resmen hedefliyorlar hekimlerini korumayı. Zira hekimleri onlar için çok değerli. Saygın bir Hekim / Akademisyen / Hukukçu olarak, neden benzer bir girişime Türkiye’de de ön ayak olmuyorsunuz ? Elbette tazminatçı avukatlar ve sigortacılar (örneğin geçenlerde Hürriyet’teki korkunç yazıyı yazan şahıs) böyle bir girişime şiddetle karşı çıkacaklardır, ama bu da zaten doğru yolda olunduğunu gösterir.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir