Medimagazin logo

Kapanan sağlık ocaklarındaki ilaçlar çocuklara oyuncak oldu

Sağlık personeli bulunmadığı için kapanan sağlık evlerindeki tıbbi cihazlar ve ilaçlar çocuklara oyuncak oldu
Kapanan sağlık ocaklarındaki ilaçlar çocuklara oyuncak oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık personeli bulunmadığı için kapanan sağlık evlerindeki tıbbi cihazlar ve ilaçlar çocuklara oyuncak oldu.

Serum, iğne, hap gibi tıbbi malzemelerle oynayan çocuklar hayatlarını tehlikeye sokuyor. Köylüler ise bu durumun kötü sonuçlar doğurabileceğinden endişe ediyor. Kırsal kesimde doğumlara müdahale etmesi ve vatandaşların acil sağlık ihtiyaçlarını karşılaması için yıllar önce kurulan sağlık evleri personel gönderilemeyince bir bir kapanıyor. Geçici görevle köyde bulunan ebeler, köyden ayrılırken sağlık evlerini muhtarlara emanet bırakıyor. Bir süre yeni ebe gelir gözüyle korunan sağlık evleri, personel gelmeyince kaderine terk ediliyor. Birçok sağlık evi ya samanlık, ya ahır ya da çocukların oyun alanı olarak kullanılıyor.

Samsun’un Ayvacık ilçesine bağlı Sofualan köyündeki sağlık evinde bulunan malzemeler çocukların elinde oyuncak haline geldi. Ebenin başka köyde görevlendirilmesi sebebiyle 6 yıldır kapalı bulunan Sofualan Sağlık Evi’ni çocuklar kullanıyor. Kapalı bulunan sağlık evine pencereden giren çocuklar, kullanılmayan serumlar, haplar, şuruplar ve iğneler ile oynuyor. Köylüler, ilaçların mikrop saçabileceğinden endişe ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Kılınç, sağlık evinin ne olacağının henüz netleşmediğini belirtiyor. Burada bulunan ilaçların herhangi bir zararının olmadığını iddia eden Kılınç, “Bilindiği üzere yeni yasa ile birlikte 2 binin altındaki köylere sağlık evi verilemiyor. O nedenle şu an söz konusu sağlık evi kapalı. Bir de pozisyonu net olmadığı için planlama yapılamadı. Sağlık evini köyde yaşayan vatandaşlar ile muhtar koruyacak. Köy muhtarlığının gerekli önlemleri alması gerekir.” diye konuştu.

Nüfusu 2 binin altında olan köylerde sağlık evi bulunması uygulamasının kaldırılmasıyla köylerdeki sağlık evleri birer birer kapanmaya başladı. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki her dokuz sağlık ocağından birinde hekim, sağlık evlerinin üçte ikisinde ebe bulunmuyor. Personel yetersizliği sebebiyle Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Üçpınar köyünde bulunan sağlık evi, 10 yıldır Ayvacık ilçesi Sofualan köyündeki sağlık evi ise 6 yıldır ebesizlik nedeniyle kapalı.

Doktorculuk oynuyorlar

Tıbbi ilaç ve malzemelerin çocuklar açısından tehlikeli olduğunu belirten köy sakinlerinden Arif Özpamuk, ilaçların gelişigüzel ortalığa bırakıldığını belirtiyor. Çocukları sağlık evinden uzaklaştırmaya çalışsalar da bir yolunu bulup yine sağlık evine girdiklerini kaydeden Özpamuk, “Sağlık Bakanlığı veya Sağlık Müdürlüğü’nün buradaki malzemelerini almasını istiyoruz. Yoksa bir gün bu ilaçlar çocuklar açısından zararlı sonuçlar doğuracak.” şeklinde konuşuyor. Taşova Özkan Ağış İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Abdülkerim Alan (13), arkadaşlarıyla sağlık evindeki ilaçlarla doktorculuk oynadıklarını dile getiriyor. Tıbbi malzemelerden anlamadıkları için onlara dokunmadıklarını anlatan Alan, ilaçlar ve serum şişeleri ile eğlendiklerini de sözlerine ekliyor.

Zaman
kapanan
sağlık
ocaklarındaki
ilaçlar
çocuklara
oyuncak
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir