Medimagazin logo

Hastanelere çare bulundu: Maliye'den 'damlalık'la aktarılacak ödenekler

Hükümet, SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlıların 3.5 milyar YTL borcunu sildi. Hastaneler komaya girdi. Hükümetin reçetesi: Maliye'den Sağlık Bakanlığı'na 'damlalık'la aktarılacak ödenekler
Hastanelere çare bulundu: Maliye'den 'damlalık'la aktarılacak ödenekler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hükümet, SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlıların 3.5 milyar YTL borcunu sildi. Hastaneler komaya girdi. Hükümetin reçetesi: Maliye'den Sağlık Bakanlığı'na 'damlalık'la aktarılacak ödenekler

AKP hükümetinin, 2006 Bütçe Yasası'nda son anda yaptığı değişiklik, meyvelereni vermeye başladı. Devlet hastanelerinin sosyal güvenlik kuruluşlarından alacağı 3.5 milyar YTL'nin silmesiyle ortaya çıkan sorun büyürken hastaneler borçlarını ödeyemez hale geldi. Sağlık hizmetleri durdu. Sorun, Maliye Bakanlığı'nın mevcut ödenekleri erken aktarması yoluyla aşılmaya çalışılıyor.


Bu yanlışın yeni bir yasal düzenleme ile giderilmemesi hastanelerin parasız kalmasına neden oldu. Açılan ihalelerin bedelleriyle, ecza depoları ve diğer sağlık malzemesi satan şirketlere borçlarını ödeyemez duruma gelen hastaneler ise sağlık hizmeti vermede ciddi güçlükler yaşıyor. Türk Tabipleri Birliği yetkilileri, hastanelerin alacaklarının hemen verilebilmesi için Bütçe Yasası'nda yapılan 'yanlışlığın' düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Son dakika golüydü
Türkiye'nin üç yıllık ilk bütçesinin tartışıldığı TBMM Genel Kurulu'nda, Bütçe Yasası'nda son dakikada değişiklik yapan bir önerge kabul edildi, SSK ve Bağ-Kur ile yeşil kartlı hastaların Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31 Aralık 2005 tarihine kadar aldıkları sağlık hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamı silindi.


Bakanlığa bağlı hastanelerin silinen alacaklarının toplamının 3.5 milyar YTL'ye ulaştığı belirtilmişti. Alacakları silinen hastaneler borçlarını ödeyemez duruma düşerken, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşandı, sorunlar AKP'ye de taşındı.


AKP'de kriz yaratan ve Başbakan Erdoğan'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile diğer ilgili bakanlara sert çıkmasına neden olan sorunun çözümü için, TBMM'de somut bir adım atılmadı. Hastaneleri rahatlatmak üzere Sağlık Bakanı Akdağ ve Maliye Bakanı Unakıtan'ın da çağrıldığı AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda başka bir formül üretildi. Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın uzlaştığı formülde, 3.5 milyar YTL'lik hastane alacağına ilişkin bir düzenleme öngörülmüyor, sadece Sağlık Bakanlığı'nın alması gereken 6 milyar YTL ödeneğin ilk taksitleri artırılıyor.

İki ayda 1.5 milyar YTL
Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'na ilk taksiti kısa bir süre önce 700 milyon YTL olarak ödedi. Şubat ayı içinde 750 milyon YTL'lik ödeme yapılacağı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı'na aktarılacak üçüncü taksit de 750 milyon YTL olacak, ardından daha düşük meblağlı eşit taksitler halinde Sağlık Bakanlığı'na ödenek aktarımı yapılacak. Sağlık Bakanlığı'nın da alacaklı olan hastanelere bu kaynaktan pay ayıracağı belirtiliyor. Bakan Akdağ, formülle ilgili, "Biraz olsun rahatlama sağlayacaktır" dedi.

Radikal
hastanelere
çare
bulundu:
maliye'den
'damlalık'la
aktarılacak
ödenekler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir