Medimagazin logo

Başhekimler kliniklerini bırakmıyor

Yöneticilikle muayenehane tercihinde zorlanan başhekimler 7 Ekim’e kadar karar vermek zorunda. Bakanlığa bağlı 750 hastane başhekiminden 366’sı muayenehane sahibi. Bunlardan yalnızca 80’i muayenehanesini kapatacağını açıkladı
Başhekimler kliniklerini bırakmıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yöneticilikle muayenehane tercihinde zorlanan başhekimler 7 Ekim’e kadar karar vermek zorunda. Bakanlığa bağlı 750 hastane başhekiminden 366’sı muayenehane sahibi. Bunlardan yalnızca 80’i muayenehanesini kapatacağını açıkladı.

Başhekimlere özel muayenehane işletme yasağı getiren düzenleme 7 Ekim 2005'te yürürlüğe giriyor. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya dört gün kala başhekimlere birer yazı göndererek, “Özel işinizle yöneticilik göreviniz arasında seçiminizi yapın.” uyarısında bulundu. Bakanlığa bağlı 750 hastanenin 366'sının başhekimi özel muayenehane sahibi. Yeni düzenlemeyle muayenehanesini kapatanlar başhekimlik görevine devam edecek. Şimdiye kadar 80 başhekim özel muayenehanesini kapatacağını, bağlı bulundukları sağlık müdürlüklerine bildirdi. Diğerleri hâlâ beklemede. 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun'un 4. maddesinde yapılan değişiklikle hastane başhekimleri ve il sağlık müdürlerine özel muayenehane işletme yasağı getirildi. Buna göre başhekimler ve il sağlık müdürleri yöneticilik görevleri süresince özel muayenehane sahibi olamayacak. Düzenleme kapsamına girenlere 3 aylık süre tanınmıştı. Bu süre 7 Ekim Cuma akşamı doluyor. Başhekimler belirtilen tarihe kadar özel muayenehanesiyle yöneticilik görevi arasında tercihte bulunacak. Başhekimlere tam gün çalışma esası getiren düzenlemeyi Zaman'a değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamu göreviyle beraber yürütülen özel muayenehaneciliğin bazı sıkıntılar doğurduğunu söyledi. Hastanelere yatan hastaların önemli bölümünün bir şekilde hekimlerin özel muayenehanelerinden geçmek zorunda kaldığını dile getiren Akdağ, sıkıntının giderilmesi için yöneticilerin tüm zamanını hastaneye ayırması gerektiğini bildirdi. Düzenlemeye yönelik itirazlara da değinen Sağlık Bakanı, “Münferit karşı çıkmalar olabilir, saygı duyarız. Ama özel muayenehanesi bulunan arkadaşlarımın büyük bölümü yöneticiliği tercih edecektir.” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleriyle hastane başhekimlerine konuyla ilgili uyarı yazısı gönderdi. İl sağlık müdürlüklerine, “7 Ekim Cuma günü akşamına kadar bekleyin. Daha sonra kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem başlatın.” talimatı verildi. Bakanlığın uygulamasına başhekimler tepki gösteriyor. Özel muayenehanelerini yıllar süren çabayla oluşturduklarını belirten bazı başhekimler, “Muayenehanemizi kapattığımızda uğrayacağımız gelir kaybını döner sermaye kazancıyla telafi edebiliriz; ancak ilerde ne olacağını bilemiyoruz.” eleştirisinde bulunuyor.

Zaman
başhekimler
kliniklerini
bırakmıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir