Medimagazin logo

Sağlık lisesi öğrencisi Keşan’ı karıştırdı

Edirne’nin Keşan İlçesi’nde Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki H.O., Zafer, Atatürk ve İnönü İlköğretim okullarında öğrenim gören 160 öğrenciye ’Kuş Gribi Aşısı’ diyerek Sanasol adlı polivitamin şurubu içirdi.
Sağlık lisesi öğrencisi Keşan’ı karıştırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Edirne’nin Keşan İlçesi’nde Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki H.O., Zafer, Atatürk ve İnönü İlköğretim okullarında öğrenim gören 160 öğrenciye ’Kuş Gribi Aşısı’ diyerek Sanasol adlı polivitamin şurubu içirdi.

Öğrencilerin bir kısmının ateşlenmesi üzerine ortaya çıkan olayda öğrenci velileri, okul yetkililerini ve öğretmenleri sorumsuzlukla suçladı. Veliler "Öğretmenler bu olayın nasıl farkına varmaz" diyerek tepki gösterdi. 3 okulun yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı. Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda görevli 19 öğretmen hakkında ’idari soruşturma’, Keşan Cumhuriyet Savcılığı da ’görevi ihmal’ suçundan cezai yönden dava açılması için soruşturma başlattı. Öğrencilere ilacı veren Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi H.O. ise dün Keşan Adliyesi’nde ifade verdi.

Hürriyet
sağlık
lisesi
öğrencisi
keşan&#8217
ı
karıştırdı
Yorum (3)
hasan ekim
Hayvanlarda ameliyat yapmak için akciğer-kalp pompası vs ekipmanı temin etmek için hazırlık yapmıştık, malesef hayvan hakları savunucuları bizi telefonla tehdit etti. Sonradan öğrendim ki yasalarda bizi suçlu duruma düşürüyor vaz geçtik. Halbuki yapılacak girişimlerle yeni geliştirilecek kardiyoplejik soluüsyonlar ve cerrahi girişimler hakkında bilgi sahibi olacak ve asistanları yetiştirecektik. Ama olmadı. Yasalarımızın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Nitekim dünya tabipler birliği de olumlu bakıyor, ama bizim idarecilerimiz olumsuz olmamalı.
1
Cevapla
CTR
Merhaba Hasan Bey, size 2 haftalik bir sertifika kursu sonucunda alabileceginiz bir "hayvan deneyleri yapma sertifikasi" almanizi oneririm. Türkiye'de pek cok tip fakultesi her sene birkac defa bu kursu aciyor ve sertifika omur boyu gecerliligini koruyor. Sertifikasiz bir sekilde hayvanlari etik olarak gozetemeyeceginiz ve onlarin durumunu ve olabilecek sorunlarda bilginiz yeterli olmayacagi icin tum dunyada bu sekilde hayvan deneyleri yapmak yasaktir ve suctur. Burada bir sertifikali tip ogrencisi olarak, 3R kurali ile ozetlemek istiyorum: 1) Replacement, yani yerine koyma: Hayvan deneylerinden baska deneyler ile gerceklestirilebilecek deneylerde hayvan kullanmamak 2)Reduce, yani azaltma: Deneyde mumkun oldugunca az hayvan kullanmak 3)Refinement, yani iyilestirme: Deneyde kullanilacak hayvanlarin azami iyilik halini korumaya calismak ve onlara aci cektirmemek (anestezi vs yontemler ve gereksiz mudahalelerin yapilmamasi) Bunlara dikkat etmeyi basarmaniz icin bu kurslari almaniz gerekmekte. Ve de hayvan deneyleri yapabilmek icin bir DEHAM kurulusuna sahip olmalisiniz, yoksa baska bir kurulusta bu deneyleri gerceklestirmeniz gerekir. Bu kurulus, Deney Hayvanlari Merkezi olup, hayvanlarin uretilip barindirildigi merkezlerdir. Bir DEHAM acmak icin de uzun ve ayrintili calisilip devletten sertifika almaniz gerekir. Aksi taktirde yapacaginiz hayvan deneyleri sizin ve benim gibi birer canli olan, aci cekebilen deney hayvanlarinin haklarini cignemek olur. Bu yuzden, bu gereklilikleri birer yuk olarak degil, ama birer sorumluluk olarak gorurseniz, hekimlik muessesesinin gerekliliklerine daha iyi uymus olursunuz. Saygilarimla.
1
Cevapla
hasan ekim
Sevgili kardeşim . Söylediğiniz şartların hepsine de sahibiz, ancak bunlar bile yetmiyor. Tıp talebesi olmak çok önemli bir görev ve sorumluluk, nitekim bugün açık kalp cerrahsinin önünü açan heparin bir tıp talebesinin laboratuvarda araştırmaları sonucu keşfedildi.Sizin tüm önerileriniz topluma ışık tutabilir.Yanlış yorumlamalarla bilimsel çalışmalara engel olmamak şartıyla görüşlerinize tamamen katılıyorum. Ayrıca, bilimde şeffaflıkta en önemli faktördür. Keşke açık kimliğini de yazsaydın. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir