Medimagazin logo

Iğdır'da kuş gribi vakası

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Iğdır'ın Aralık İlçesi'ndeki tavuk ölümlerine kuş gribinin neden olduğunu açıkladı
Iğdır'da kuş gribi vakası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Iğdır'ın Aralık İlçesi'ndeki tavuk ölümlerine kuş gribinin neden olduğunu açıkladı.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Iğdır'ın Aralık İlçesi Köprülen Mahallesi'nden tavuk ölümleriyle ilgili geçtiğimiz günlerde ihbar alındığı belirtildi. Mahalli teşkilatca yerinde yapılan ilk incelemede, ölümlerin nedeninin belirlenmesi amacıyla örnekler alındığı, detaylı analiz için ilgili laboratuvara gönderildiği bildirildi. Bu arada, analiz sonucu beklenmeden, tedbir amacıyla geçici kordon ve karantina tedbirlerinin uygulamaya konulduğu ve bulaşma ihtimali dikkate alınarak, 359 adet muhtelif kanatlı hayvanın itlaf edildiği kaydedildi.

26 Aralık 2005 tarihinde laboratuvar raporu ile hastalığın 'Tavuk Vebası-Kuş Gribi' olduğu ve etkenin Avian Influenza A virüsü H5 tipi olduğunun teşhis edildiği belirtildi. Bunun üzerine derhal 'geçici' önlemlerin 'kalıcı' olarak uygulamaya sokulduğu, merkez ve yerel birimlerle koordinasyon sağlanarak gerekli bütün önlemlerin alındığı dile getirildi.


Açıklamada, "Uluslararası yükümlülüğümüz gereği hastalık, uluslararası kuruluşlara, OIE, AB ve komşu ülkelere bildirilecektir. Laboratuvar teşhisinin teyidi ve etkenin genetik yapısının tanımı için, AB referans laboratuvarına örnek gönderilecektir. Hastalık kaynağının Kafkaslar üzerinden gelen göçmen kuşlar olabileceği tahmin edilmektedir" denildi.


Bölgede büyük entegre tesislerin bulunmadığı, kanatlı hayvanların sadece vatandaşın kişisel tüketimi amacıyla yetiştirildiği kaydedildi. Gerekli karantina tedbirlerinin kesin teşhisten önce başlatılmış olması nedeniyle, Türkiye'deki etçi ve yumurtacı ticari işletmeler ve halk sağlığı açısından endişe edilecek bir durum söz konusu olmadığı bildirildi.


Açıklamada, "Yetiştiricilerimizin, Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili daha önce yapılan uyarılara titizlikle uyması, uygulamalarda görevlilere gerekli kolaylığı göstermesi gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

İHA
iğdır'da
kuş
gribi
vakası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir