Medimagazin logo

Hastaneler batakta

KARADENİZLİLERİN böyle bir sözü vardır. "Borçlarımı helal ettum..."
Hastaneler batakta
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
KARADENİZLİLERİN böyle bir sözü vardır. "Borçlarımı helal ettum..."

Adana Numune Hastanesi doktorlarının şikáyet ettiği döner sermaye konusunu yazdıktan sonra yurdun dört bir yanından sağlık çalışanları ve medikal şirketlerin sahiplerinden birçok tepki aldık. Meğer bu konunun ne kadar çok mağduru varmış. 2006 yılı bütçe kanunu çıkartılırken, çeşitli kurumların (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kart) devlet hastanelerine borcu olan yaklaşık 4 milyar YTL’si (4 katrilyon TL) silinivermişti.

Her ne kadar Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Yanlışlık oldu, düzelteceğiz" dediyse de, kimsenin bu konuda herhangi bir adım atmadığı gün gibi ortada.

Bu 4 milyar YTL’de kimlerin hakkı yok ki...

İlk başta hastanelerden döner sermaye alacağı olan 230 bin sağlık çalışanının, hastanelere mal ve hizmet satan medikal firmalar ve taşeron hizmet firmalarının (temizlik, koruma, yemek vs...), sözleşmeli çalışan personellerin ve tabii hastanelerden hizmet alan vatandaşın...

Maliye’den hakedişlerini alamayan hastaneler, hangi parayla gerekli yatırımı yapıp hizmet üretebilirler? Hangi kaynakla daha önceden devletin söz verdiği ’döner sermaye’ primlerini çalışanına ödeyip performanslarını artırabilirler?

NEDEN BÖYLE OLDU?

Öyle ya devlet, çalışanlarına "Performansınızı yükseltin ki, bu çabanız karşılığında ben de size döner sermayelerden ek ödeme yapayım" dememiş miydi?

Peki, bu borç silme işine neden gerek duyuldu?

Hükümet, SSK birleşmesinin genel bütçeye muhtemel yükünü 1.5 milyar YTL (1.5 katrilyon TL) olarak hesaplamıştı. Ancak, evdeki hesap çarşıya uymadı, 2005 sonunda bu yük yaklaşık 7 milyar YTL olarak ortaya çıkınca, çareyi hastanelerin kurumlardan alacağı olan 4 milyar YTL’yi silmekte buldu. Böylece olayın eğrisi-doğrusuna denk gelmiş oldu. Ama olan sağlık çalışanlarına ve hastanelere, şirketlere oldu. Onlara da bir tek sözcükle çözümü gösterdi:

"Borçlarımı helal ettum."

Türk Tabip Odaları ve yetkili sendika Türk Sağlık-Sen bu işleme tepki gösteriyorsa da, buna yanıt verecek olan Maliye ve Sağlık bakanlarından çıt yok!

Yalçın Bayer- Hürriyet
hastaneler
batakta
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir