Medimagazin logo

Trilyonlar Harcanan Yoğun Bakım Ünitesi Personel Yokluğundan Hizmete Açılamıyor

Balkanlar’ın en büyük üniversite hastanesi olan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 5 trilyon lira harcanarak inşa edilen iki yoğun bakım ünitesi, personel yokluğundan açılamıyor. Hastane cihazları da eleman olmadığı için kilitli tutuluyor.
Trilyonlar Harcanan Yoğun Bakım Ünitesi Personel Yokluğundan Hizmete Açılamıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Balkanlar’ın en büyük üniversite hastanesi olan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 5 trilyon lira harcanarak inşa edilen iki yoğun bakım ünitesi, personel yokluğundan açılamıyor. Hastane cihazları da eleman olmadığı için kilitli tutuluyor.


Balkanlar’ın en büyük üniversite hastanesi olan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 5 milyon YTL harcanarak yaptırılan 2 yoğun bakım ünitesi personel olmadığı için açılamıyor. Trakya Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Beyhan Karamanlıoğlu, her şeyi ile hazır haldeki yoğun bakım ünitelerini personel yetersizliğinden dolayı hizmete açamadıklarını belirterek, “6 aydır hastanemize personel ataması yapılmasını bekliyoruz.” dedi.


Karamanlıoğlu, Özel Serhat Koleji Yönetim Kurulu üyeleri ve öğretim elemanlarına hastaneyi gezdirdi. Rektör Enver Duran yönetiminde 1,5 yılda çok büyük başarılara imza attıklarını ifade eden Karamanlıoğlu, Edirneliler ve sivil toplum örgütlerinin üniversite hastanesine sahip çıkmalarını istedi. İleri teknoloji ile donatılan 2 yoğun bakım ünitesinin hizmete açılabilmesi için personel açığının bir an önce giderilmesi gerektiğini aktaran Karamanlıoğlu, Cihan muhabirine şunları söyledi: “5 milyon YTL’ye mal olan cihazlar, yetişmiş hemşire ve personel olmadığı için kilitli tutuluyor. Tüm Trakya bölgesine 8 yataklı eski yoğun bakım ünitesinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Yatak kapasitemiz sınırlı olduğu için hastalarımızı İstanbul’a sevk ediyoruz.”


“Balkanlar’ın en büyük ve en iyi yoğun bakım ünitesini yaptık.” diye konuşan Rektör Yardımcısı Karamanlıoğlu, “Avrupa standartlarına göre hastanenin 750 hemşire kadrosunun olması gerekiyor. Maalesef biz sadece 195 hemşire ile Trakya bölgesine hizmet vermeye çalışıyoruz. Yoğun bakım ünitelerinde 3 hastaya birden bir hemşire bakmak durumunda kalıyor. Ayrıca söz konusu ünitelerde çalışacak personelin çok iyi eğitimli olması gerekiyor.” dedi. Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir süre önce kullanılmaya başlanan “Pnömatik Tüp Taşıma Sistemi”nden yüzde 100 verim aldıklarını belirten Karamanlıoğlu, söz konusu sistemin fakülteye 174 bin YTL’ye mal olduğunu söyledi. Türkiye’de “Pnömatik Tüp Taşıma Sistemi”ni kuran 6. hastane olduklarını vurgulayan Karamanlıoğlu, “Hastanemizde 50 noktada istasyonumuz var. Bu sistemle tahlil, evrak ve malzemelerini daha pratik ve hızlı bir şekilde ilgili servise ulaştırıyoruz. Elden ele evrak taşıma veya hasta yakını elinde kan tüpü ve poşeti taşıma olayı son buldu. AB’ye girmeye hazırlanan ülkemize bu tür görüntüler yakışmıyordu. Artık her şey daha hijyenik ve daha hızlı bir şekilde yürütülüyor.” şeklinde konuştu.


Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun da, hemşirenin baktığı hasta sayısının çoğalmasının, enfeksiyon oranını artırıcı bir faktör olduğunu söylüyor. Dünya standartlarına göre yoğun bakım ünitesinde 1 yatağa 3 hemşirenin hizmet vermesi gerektiğine dikkat çeken Altun, “Burası bölge hastanesi. Personel açıklarını kapatılarak sorunların çözülmesini istiyoruz. Yataklı Tedavi Hizmetleri Personel Yönetmeliği’ne göre üniversite hastanesinde genel idari hizmetler açısından personel sayısının 144 olması gerekiyor. Oysa kendi hastanemizde bu işi 50 personelle yürütmeye çalışıyoruz. Kadrolu eleman sayımızda ciddi bir eksiğimiz var. Bu oranları Sağlık Bakanlığı yönergesine göre hazırlayarak, her yıl ilgili makamlara iletiyor ve buna yönelik kadro talebinde bulunuyoruz. Kadrolu eleman sıkıntısını gidermek açısından, döner sermaye işletmesinde 678 kişi çalıştırıyoruz.” diye konuştu.

Zaman
trilyonlar
harcanan
yoğun
bakım
ünitesi
personel
yokluğundan
hizmete
açılamıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir