Medimagazin logo

Mecburi hizmetle ilgili sorular ve cevaplar

Mecburi hizmetle ilgili gerek yürütmeyi durdurma kararından, gerekse de diplomaları alamamaktan dolayı hekimlerin uğradığı hak kayıpları, dava açılarak alınabilinir mi?
Mecburi hizmetle ilgili sorular ve cevaplar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Mecburi hizmetle ilgili gerek yürütmeyi durdurma kararından, gerekse de diplomaları alamamaktan dolayı hekimlerin uğradığı hak kayıpları, dava açılarak alınabilinir mi?

Yürütmenin durdurulması yönündeki Danıştay kararı ile Anayasa Mahkemesi kararı arasındaki süre olağan, hatta yargılama prosedürü göz önüne alındığında, kısa bile denebilir. Sadece bu dönem içinde diplomalarını alamayan ve doğal olarak mesleğini icra edemeyen hekimlerin tazminat davası açması mümkün fakat bu davayı kazanma şansları çok yüksek değil.

Öncelikle böyle bir davada davalı kurum Sağlık Bakanlığı olacak. Ancak, Sağlık Bakanlığı zaten Genelgeye uygun bir işlem tesis etmişti. Danıştay’dan bu işlemin iptalini Türk Tabipleri Birliği istemişti. Mahkeme de Türk Tabipleri Birliği’nin talebini kabul etti. Ortada kusurlu sayılacak bir kurum yoktur.

Sağlık Bakanlığı Kanunun kendisine tanıdığı yetkiyi kullanmış ve mecburi hizmet atama kurası tertip etmiştir. Burada bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Türk Tabipleri Birliği de hekimlerin meslek örgütüdür. Yine kanunlar Türk Tabipleri Birliği’ne hekimlerin menfaatlerini koruma hak ve yetkisi vermiş ve Türk Tabipleri Birliği de bunu kullanmıştır. Danıştay ise bir yargılama merciidir. Kararından dolayı tazminat sorumluluğu söz konusu olamaz. Bu sebeplerle son dönem için, bir tazminat davasının hukuki dayanakları çok sağlam değil.

Buna karşılık aldığım elektronik mektup ve telefonlarda bazı hekimler, uzun bir süreden beri atamalarının yapılmadığını söylüyor. Elbette bu durumda olanların bir hak kaybı söz konusu ve dava açabilirler. Bu davayı (ne hukuk ne de tıpta yüzde yüz kesinlik olamaz) çok büyük olasılıkla kazanacaklardır.

Ayrıca son dönem kararlarına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açmak mümkün. Bu konuda bir hazırlık da yapılıyor.

Mecburi hizmetle ilgili gideceğimiz yerde eleman ve cihaz eksikliğinden dolayı yapılan hataları (anestezist yerine anestezi teknikeri, en basit kan tetkinin bile yapılamadığı durumlarda) hekimler mi üstlenecek?

Elbette değil. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın yine de bu konuda bir kanun tasarısı taslağı hazırladığını duyduk.


Mecburi hizmet için gittiğim yerden “eş durumu”ndan dönebilmem için evlilik tarihimin ne olması gerekiyor?

Eşiniz asistan ise, Sağlık Bakanlığının Atama ve Nakil Yönetmeliğine göre, eşinizin asistanlık süresinin bitimine 6 aydan uzun bir süre kalmış olması gerekir.

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını yayınlamadan kuralar yapılabilir mi? Atamaların yapılabilmesi için iptal edilen genelgenin yerine yeni genelge yapılması gerekmez mi?

Anayasa Mahkemesi yürütmeyi durdurma istemini karara bağladı. Zaten gerekçe de yayınlandığı için böyle bir kaygının anlamı kalmadı. Anayasa Mahkemesi Kararlarının yürürlük usulü ise konumuz dışında.


Mecburi hizmete gitmek istemeyen yeni uzmanlığını almış hekimler, pratisyen hekim olarak özel hastanelerde çalışabilir mi?

Bu konuda kanunda boşluk var. Çalışmalarına engel olunması hukuka aykırı olur.


Yabancı uyruklu hekimlerin de Türkiye’de mezun olduğu veya uzmanlığını aldığı zaman eğer Türkiye’de çalışmak isterlerse, mecburi hizmete gitme zorunluluğu olacak mı?

Türkiye’de yabancıların hekimlik yapması zaten yasak. Sadece uzmanlık eğitimi alabilirler. Ancak uzmanlık eğitimi alanların statüsü hekim değil, öğrenci. Hükümetin kanunu değiştirme düşüncesi var ama ne zaman gerçekleşir bilemiyorum. Yabancılara Türkiye’de hekimlik yapma hakkı tanınması otomatik olarak mecburi hizmete tabi olacakları anlamına gelmez. Çıkacak kanunda böyle bir hüküm konması zorunlu.

Hukukçu-Tıp Doktoru Erkin Göçmen

Tüm sorularınız için:
okuyucu@medimagazin.com.tr
mecburi
hizmetle
ilgili
sorular
ve
cevaplar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir