Medimagazin logo

'Hatasız anestezi beyne zarar vermez'

Prof. Cengiz Kuday'ın 'Sık estetik ve anestezi beyin hücrelerini öldürür" tezine, anestezi ve estetik uzmanlarının ardından beyin cerrahları da karşı çıktı
'Hatasız anestezi beyne zarar vermez'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Prof. Cengiz Kuday'ın 'Sık estetik ve anestezi beyin hücrelerini öldürür" tezine, anestezi ve estetik uzmanlarının ardından beyin cerrahları da karşı çıktı


Beyin cerrahı Prof. Dr. Cengiz Kuday'ın Milliyet'te yayımlanan röportajında yer alan "Plastik cerrahları, kızacak ama bazı kadınlar güzelleşmek için sık sık ameliyat masasına yatıyor. Oysa anestezi alınca binlerce beyin hücresi ölüyor" tezine anestezi uzmanları ve estetik cerrahlarından sonra, beyin cerrahları da karşı çıktı.

'Risk minimum'
Prof. Dr. Ali Tuncay Canbolat (İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin Cerrahisi): Bugünkü şartlarda ideal monitarizasyon yapılan, ciddi anestezi verilen operasyonlarda böyle bir şeyin olması söz konusu değil. Anestezide hastanın bir sürü parametresinin takip edilmesi lazım. Eğer bunlar yapılmazsa, sadece estetik cerrahide değil, anesteziye bağlı her türlü operasyonda böyle bir risk söz konusu. Bu durumda beyin hücreleri de zarar görebilir. Doğru dürüst anestezi verilirse risk minimumdur.
Prof. Dr. Çiçek Bayındır (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi): Ameliyat da bir travmadır. Bu tarz travmalarda en çok korunacak organ beyindir. Beyin hücreleri oksijensiz kalmamalı. Burada ameliyatı yapandan çok, anestezi uzmanı önemli. Ameliyatı yapan mekanik bir iş yapar, anestezist ise o mekanik işlemin hayati fonksiyonlarını devam ettirir ki, bu esnada kalbi ve beyin hücrelerini korumalıdır. Kötü bir durumla karşı karşıya kalınırsa beyin olumsuz etkilenebilir. "Her estetik ameliyatta binlerce beyin hücresi ölür" düşüncesine katılmıyorum. Beyin hücreleri yenilenip çoğalabiliyor. Sağlıklı, dolaşımı yerinde bir insan düzgün ellerde çok sık operasyon olsa da bir şey olmaz.

'Yan etkisi yok'
Prof. Dr. Orhan Barlas (Florence Nightingale): Çok sık ameliyat olmak beyin hücrelerine zarar vermez. Aneztezinin beyin hücrelerine olumsuz etkisi ancak yanlış bir şey olursa olur, onun dışında çok sık estetik operasyonu yaptırılmasının beyin için zararlı olduğunu düşünmüyorum. Anestezinin beyne hiçbir zararlı etkisi olmaz. Öyle bir şey olsaydı anestezi yapılmazdı. Plastik cerrahlarına katılıyorum, anestezinin bir yan etkisi yoktur.

Milliyet
'hatasız
anestezi
beyne
zarar
vermez'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir