Medimagazin logo

Maliye, hastanelerin borçlarını tehir etti

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Daire Başkanlığı'nın vergi tehiri konusundaki açıklaması
Maliye, hastanelerin borçlarını tehir etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Daire Başkanlığı'nın vergi tehiri konusundaki açıklaması:

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurumların hazine hissesi ve vergi ödemelerinin tehiri yönünde Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulduğunu 2006/6 ve 2006/7 sayılı genelgeler ile bildirmişti.

Girişimler neticesinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Daire Başkanlığı'nın yaptığı 20.01.2006 tarihli açıklama aşağıdadır:

SAĞLIK BAKANLIĞINA

(Strateji Geliştirme Başkanlığı)

İlgi: 17.01.2006 tarihli ve B.100.SGB.0000000/D.S.134 sayılı yazınız,

İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde sağlıkta sağlanan iyileştirmenin sekteye uğramadan sürdürülebilmesi bakımından, Bakanlığınıza bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşların mali durumları iyileşinceye kadar, bu kurumlarda çalışan personele Aralık/2005 döneminde yapılan ve Ocak/2006 döneminde yapılacak olan döner sermaye ek ödemelerine ilişkin gelir vergisi tevkifatlarının, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48. maddesi gereğince 2006 yılı Mart ayı içerisinde ödenebilecek şekilde tecil edilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesinde; "Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası ve gecikme zammı alacakları iki yılı, bu alacaklar dışında kalan amme alacakları ise beş yılı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun "Teminat ve değerlemesi" başlıklı 10 uncu maddesinde ise;

"Teminat olarak şunlar kabul edilir.

1-Para,

2-Bankalar tarafından verilen teminat mektupları,

3-Hazine tahvil ve bonoları,

4-Hükümetçe belli edilecek Milli esham ve tahvilat,

5-İlgililer veya ilgililer lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idarelerince haciz varakalarına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul mallar.

Teminat sonradan tamamen veya kısmen değerini kaybeder veya borç miktarı artarsa, teminatın tamamlanması veya yerine başka teminat gösterilmesi istenir.

Borçlu verdiği teminatı kısmen veya tamamen ayni değerde başkalarıyle değiştirebilir."

hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre; Bakanlığınıza bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşların, ayrı ayrı bağlı oldukları vergi dairelerine yazılı müraacatta bulunarak, Aralık/2005 dönemine ilişkin olarak tahakkuk etmiş olan gelir (stp) vergisi ve damga vergisi borçları için 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi uyarınca tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları halinde, bu borçları ilgili vergi dairelerince Mart/2006 sonuna kadar ödenmek koşuluyla taksitlendirilecektir.

Ancak, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi gereğince yapılacak taksitlendirmelerde; taksitlendirilen borçlara karşılık anılan Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen teminatlardan birinin gösterilmesi, ayrıca tecil edilen borca karşılık cari oranda tecil faizi (yıllık % 30) ödenmesi anılan Kanundan doğan bir zorunluluktur.

Diğer taraftan, Ocak/2006 dönemine ilişkin gelir (stp) ve damga vergileri henüz tahakkuk ettirilmediğinden, ilgili Kanununda yazılı süre içerisinde beyan ve tahakkuk edecek bu borçlar için ayrıca yazılı müraacatta bulunulması şartıyla yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini arz ederim.

Bakan a.

Ayşe DİLBAY

Gelir İdaresi Daire Başkanı
maliye
hastanelerin
borçlarını
tehir
etti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir