Medimagazin logo

Tabip Odası anketi: Hekimliğin saygınlığı kalmadı

İstanbul'da görev yapan bin 128 hekim üzerinde yapılan anket çalışmasında doktorların büyük çoğunluğu ‘hekimlik mesleği saygınlığını yitirdi' cevabını verdi.
Tabip Odası anketi: Hekimliğin saygınlığı kalmadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İstanbul'da görev yapan bin 128 hekim üzerinde yapılan anket çalışmasında doktorların büyük çoğunluğu ‘hekimlik mesleği saygınlığını yitirdi' cevabını verdi.

Ankete katılanların büyük bir kısmı, 'Bugün tercih şansınız olsa tekrar hekimliği seçer misiniz?' sorusuna olumlu cevap vermedi. Ankete katılanların sadece yüzde 30'u çocuklarının doktorluk mesleğini seçmesine olumlu bakıyor.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nilüfer Kapaklı ile Dr. Güray Kılıç tarafından gerçekleştirilen “İstanbul Hekim Profili” anketi sonuçları dün çıklandı. Bin 128 hekim üzerinde yapılan anket çalışması, hekimlerin çalışma şartlarından memnun olmadığını gösteriyor. En çok şikayet edilen konulardan birisi hekimlerin statü ve saygınlığını kaybetmesi. Ankete katılan hekimlerin yüzde 86'sı, "Sizce Türkiye'de çalışan hekimlerin 10 yıl öncesine göre toplumsal statü ve saygınlığı düştü mü?" sorusuna "evet" cevabı verdi. Hekimlerin ortalama reel gelirinin düştüğünü söyleyenlerin oranı ise yüzde 79 oldu. Anketten çıkan ilginç sonuçlardan birisi de "Bugün imkanınız olsaydı hekim olmayı seçer miydiniz?" sorusuna verilen cevap. Bu soruya hekimlerin sadece yüzde 56'sı evet cevabı verebildi. Çocuklarının hekim olmasını isteyenlerin oranı da yüzde 30 olarak çıktı. Hekimler ortalama gelir düzeyinin 2-5 milyar olduğunu söylüyor.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy bu tabloyu şöyle yorumluyor: "Ne yazık ki hekimlerin çocuklarının 'hekim olmasını ister misiniz?' sorularına verdiği cevap üzücü. Büyük çoğunluğu hayır diyor; çünkü son 15 -20 yıl içinde yaşadığı sağlık sorunlarının sorumlusu olarak hekimler gösteriliyor. Hekimlerin başarısızlığından tutun da ithal doktora kadar bir dizi siyaset Türkiye'de hekimleri mesleklerinden soğutmuştur."

Halk doktora güvenmiyor

Türkiye'de insanların yüzde 60'ının doktorlara güvenmediği ortaya çıktı. Toplumsal Etik Derneği Genel Başkanı Ahmet Akgün, gerçekleştirdikleri Tıbbi Etik Anketi sonucunda, vatandaşların yüzde 39,55'inin hekime kayıtsız şartsız güvendiğini, yüzde 60,45'inin ise güvenmediğini belirlediklerini açıkladı. Akgün, anketin Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplam 497 kişiye uygulandığını belirtti. Toplam 20 sorudan oluşan ankette katılımcılara "Hekimlerin büyük bir çoğunluğunun 'Hipokrat Andı'na uygun olarak çalıştığına inanıyor musunuz?" sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 15,16'sı 'evet' yanıtını verirken, yüzde 84,84'ü 'hayır' karşılığını verdi. Hasta-hekim ilişkisinde güvenin çok önemli olduğunu ifade eden Akgün, "Doktorun bilgisinden ve ustalığından yararlanmak isteyen hasta, ona güvenmek zorundadır. Hasta, hekime güvenmediğinde doğru bilgi vermeyebilir ve böyle olunca tedavi tam olarak yapılamaz.” dedi. Ankara, aa

HEKİMİNİZ SİZİ SABIRLA DİNLİYOR MU?

Hastaneye kolay yatmanın bir yolunun, doktor muayenehanesinden geçmesini etik buluyor musunuz?: Yüzde 92,17 hayır

Hekiminizin hastalığınıza ilişkin bilgi vermemesini etik buluyor musunuz?: Yüzde 78,34 hayır

Çocuk sahibi olmak için tüp bebek yöntemini ahlakî buluyor musunuz?: Yüzde 85,35 evet

Genlerinizin saklanmasını ister misiniz?: Yüzde 51,64 hayır

Hasta-hekim ya da hasta-hastane ilişkilerinde sorun yaşadığınızda yetkili merciye ilettiniz mi?: Yüzde 55,42 hayır

Ötanazi hakkına karşı mısınız?: Yüzde 53,29 hayır

Hastanın lehine de olsa hasta onayı alınmadan tedavinizin yönlendirilmesini etik açından onaylıyor musunuz?: Yüzde 68,19 hayır

Geç teşhis edilen örneğin, onkolojik bir rahatsızlıkla hastaya kalan ömrünün söylenmesini ahlakî buluyor musunuz?: Yüzde 51,02 hayır

Hekiminiz sağlık sorununuzu sabırla dinliyor mu?: Yüzde 50,5 evet.


Zaman
tabip
odası
anketi:
hekimliğin
saygınlığı
kalmadı
Yorum (1)
neco
1- hastanelerin girişinden itibaren giren insan sayısı sınırlandırılsın.(bazen 1 hastanın başında 5 kişi geliyor.) 2-yoğun bakım ve ameliyathanelerde çalışanlar üstlerini yoğun bakım ve ameliyathane içinde değiştirmesin.(steril olmayan alan dahil) 3-ziyaret saat süresi azaltılsın ve grup olarak yapılan ziyaretlere izin verilmesin 4-kaliteli tıbbi malzemeler kullanılsın. (uyduruk Çin malı olmasın) 5- en önemlisi gereksiz antibiyotik yazılmasın. 6-tozlu ortamlarda enjeksiyon dahi yapılmasın. (alçı pansuman odası diye yerler var hem alçı yapılıyor. hem de o ortamda pansuman) vs. vs. daha çok var yazılacak şeyler de bunlar benim aklıma gelenler. görüntüden önce kaliteye önem verelim. tüplü televizyondan hd yayın beklemeyelim..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir