Medimagazin logo

9-10 bin YTL'yi az sayıdaki sözleşmeli hekim alıyor

Van Bölge Tabipler Odası Yönetim Kurulu, ”ülkenin doğusunda doktor açığı, batısında ise doktor yığılması yaşandığını” bildirdi
9-10 bin YTL'yi az sayıdaki sözleşmeli hekim alıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Van Bölge Tabipler Odası Yönetim Kurulu, ”ülkenin doğusunda doktor açığı, batısında ise doktor yığılması yaşandığını” bildirdi.


Van Bölge Tabipler Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, ülkede sürekli doğudan batıya bir sağlık personeli ve hasta göçü yaşandığı, Doğu ve Güney Doğu'ya gelen başta doktor olmak üzere sağlık personelinin, zorunlu hizmet süreleri dolduktan sonra batıya tayin istediği ifade edildi. “Ülkenin doğusunda doktor açığı yaşanırken, batıda doktor yığılması yaşanmaktadır” denilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın bazı iyi niyetli uygulamaları olduğu ancak bunların bölgede çalışan sağlık görevlileri açısından yeterli olmadığı bildirildi.

ÜCRET DENGESİZLİĞİ

Açıklamada, basında çıkan (bir doktora 9-10 bin YTL maaş verilmesine rağmen doğuya doktor gönderemiyoruz veya gitmiyorlar) şeklindeki beyanların, bölgede 1200 YTL maaşla çalışan hekimleri rencide ettiği kaydedilerek, şöyle denildi:

“İfade edilen yüksek rakamları alan az sayıda sözleşmeli hekim mevcuttur. Gerçekte ise doğu ile batı arasında, alınan maaş ve döner sermaye ücretleri açısından ciddi bir fark bulunmamaktadır. Hatta batıdaki birçok hekim Türkiye'nin en uzak köşesinde hizmet eden bir doktordan daha yüksek döner sermaye alabilmektedir. Örnek olarak, odamıza bağlı Hakkari-Yüksekova'da görev yapan bir pratisyen hekim 200 YTL aylık döner sermaye payı alırken, batıda bir pratisyen hekim 3 bin YTL döner sermaye payı alabilmektedir. Yine aynı yerin devlet hastanesinde sözleşmeli bir hemşire 1400 YTL maaş + 700 YTL döner sermaye alabilirken, aynı ilçenin sağlık ocağında çalışan pratisyen hekim 1200 YTL maaş + 200 YTL döner sermaye alabilmektedir. Aynı kurum içerisinde dengeler bozulmuş, bazı hekim arkadaşlarımızın çalışma şevki yok olmuştur. Kısacası doğuda çalışmak sosyal açıdan dezavantajlı olduğu kadar, giderek ekonomik açıdan da yetersiz kalmaktadır.”

DOĞU'DAKİ DOKTORLARIN TAYİN SIKINTISI

Mevcut tayin yasalarında da ciddi sıkıntılar yaşandığı, Ankara'ya tayin olmuş bir doktorun istediği zaman tayin isteyebildiği, Van'a tayin olmuş bir doktorun ise 2 yıl boyunca tayin isteyemediği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Son olarak, batıda yeni açılan kadroları, henüz göreve yeni başlayan hekimlere tahsis edip, yıllardan beri bu bölgelerde çalışan hekimlere açmamaları, ciddi bir yanlış uygulamadır. Mevcut haliyle Hakkari'de çalışan bir hekimin normal şartlarda İzmir'e, Sakarya'ya, Bursa'ya gitmek için gerekli puanı sağlaması için 15-20 yıl bu şehirde çalışması gerekmektedir. Doğuya gelmek istemeyen hekimlerin haklı tereddütleri vardır. En önemlisi de önlerini görememektirler.”

Sağlıkta yıllardan beri uygulanan tayin sisteminin en kısa zamanda, yeni baştan, daha adil, daha kalıcı ve keyfilikten uzak bir hale getirilmesinin zorunlu olduğu kaydedilen açıklamada, bu bölgede çalışan hekimleri buralarda tutabilmek için birtakım düzenlemelerin gerekli olduğu belirtildi. Açıklamada, hekimlerin, Sağlık Bakanlığı'nın ve Türk Tabipleri Birliği'nin ortak bir çalışma sürecine girmesi, hekimler ve bölge halkı için sağlıklı ve kalıcı bir ücret politikası ile tayin sisteminin kurulması gerektiği bildirildi.

Hürriyet
9-10
bin
ytl'yi
az
sayıdaki
sözleşmeli
hekim
alıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir