Medimagazin logo

İlaç için denek oldular yoğun bakımdalar

İngiltere’de, henüz geliştirilme aşamasında olan bir ilacın insanlar üzerindeki denemeleri için para karşılığında denek olmayı kabul eden 6 kişinin, ilacı aldıktan sonra ağır şekilde hastalandığı, hatta ikisinin ölüm döşeğinde olduğu bildirildi
İlaç için denek oldular yoğun bakımdalar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İngiltere’de, henüz geliştirilme aşamasında olan bir ilacın insanlar üzerindeki denemeleri için para karşılığında denek olmayı kabul eden 6 kişinin, ilacı aldıktan sonra ağır şekilde hastalandığı, hatta ikisinin ölüm döşeğinde olduğu bildirildi.

Amerikan ilaç araştırma şirketi Parexel International Corp. adına Alman ecza firması TeGenero AG tarafından, Londra yakınlarındaki Northwick Park Hastanesi’nde yapılan denemeler için toplam 8 kişinin başvurduğu belirtilirken, ’placebo’ (etkisiz ilaç) verilen 2 denekte herhangi bir sağlık sorununa rastlanmadığı ifade edildi.

YOĞUN BAKIMA ALINDILAR

BBC’nin internet sitesindeki habere göre, iltihap önleyici olarak geliştirilmesi ve lösemi gibi hastalıklara karşı kullanılması planlanan ilacın denemeleri sırasında, ’sağlıklı ve genç gönüllüler’den ilacı alan 6’sının bünyesinde ilaca karşı aşırı reaksiyon oluştu.

Hemen yoğun bakıma alınan deneklerden birinin kız arkadaşı olan Myfanwy Marshal, BBC’ye yaptığı açıklamada, hastanede görmeye gittiği 28 yaşındaki erkek arkadaşının vücudunun tanınmayacak derecede değişmiş ve şişmiş olduğunu söyledi.

’İNSANLIK İÇİN DENEK OLUYORUM’ DEMİŞ

35 yaşındaki Myfanwy, ismi açıklanmayan sevgilisiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Faturalarını ödemek için biraz paraya ihtiyacı vardı. Bu nedenle, adam başı 2 bin sterlin verileceği söylenen ilaç denemesine katılmaya karar verdi. İlanları görmüş ve bana bunun bir lösemi ilacı denemesi olduğunu söylemişti.

Bunu yapmasını istemiyordum. Ancak bana, bunu insanlık adına yaptığını ve bilime de katkıda bulunmuş olacağını söyledi. (Sabaha karşı 03.00’te hastaneden gelen telefon üzerine) Oraya gittiğimde güler yüzünü ve siyah, kıvırcık saçlarını göreceğimi sanmıştım, ancak neredeyse cansız gibi görünüyordu. Gözkapaklarını bile oynatamıyordu. Yüzü fil adam gibi şişmişti. Hortumlar nedeniyle elini bile tutamadım."

Vücudundaki şişliğin yanı sıra, sevgilisinin iç organlarının da verilen ilaçlar nedeniyle harap olduğunu belirten Marshal, doktorların "Artık bir mucize lazım. Her an ölebilir" diye konuştuğunu belirtti.

’BÖYLE YAN ETKİLER ÇOK ENDER GÖRÜLÜR’

Hastaneden bağımsız olarak faaliyet gösteren ilaç deneme biriminde konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtilirken, daha önce insanlar üzerinde hiç denenmemiş olan bu ilacı test eden Parexel ise, çalışmaların tamamen tıbbi ve klinik kurallar çerçevesinde yürütüldüğünü savundu. Parexel’de görevli Profesör Herman Scholtz, "Böyle yan etkiler çok ender görülür. Dolayısıyla bu çok talihsiz ve alışılmadık bir durum" dedi.


Hürriyet
i̇laç
için
denek
oldular
yoğun
bakımdalar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir