Medimagazin logo

Op. Dr. Hademe

İstanbul'daki 4 devlet hastanesine gizli kamerayla giren TV ekibi, hademelerin operatör doktor edasıyla yaraları diktiğini, pansuman yapıp mide yıkadığını belgeledi
Op. Dr. Hademe
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İstanbul'daki 4 devlet hastanesine gizli kamerayla giren TV ekibi, hademelerin operatör doktor edasıyla yaraları diktiğini, pansuman yapıp mide yıkadığını belgeledi


Geçen ay Malatya'daki yuva skandalını ortaya çıkartan Mehmet Ali Önel yönetimindeki "Deşifre" programı bir rezilliği daha deşifre etti. Önceki gece Star TV ekranlarında yayınlanan programda İstanbul'un Avrupa yakasında bazı devlet hastanelerinde gizli kameralarla kaydedilen görüntüler herkesi şoke etti.

Önce paspas sonra pansuman
İlk durak Taksim İlkyardım Hastanesi'ydi. İlkokul mezunu bir temizlik görevlisi önce çöpleri döküyor, koridorları paspaslıyor, daha sonra da acil serviste hastalara pansuman yapıyordu! Muhabir, temizlikçiye görevi olmadığı halde neden hastalara müdahale ettiğini sorunca, temizlikçi "Bir tane doktor var, hangisine yetişecek ki adam" yanıtını verdi. Muhabir, "Peki hastalar bu duruma itiraz etmiyor mu?" diye sorduğunda ise uzman (!) temizlikçi "İsterlerse etsinler. Sabaha kadar beklerler" diye yanıtladı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de farklı bir görüntü yoktu. Temizlik elemanları ve hastabakıcılar dikiş atmaya, acil vakalara müdahale etmeye devam ediyordu. Temizlik işçilerinin "doktorculuk" oynadığı hastane pislikten geçilmiyordu. Samatya Devlet Hastanesi'nde ilkokul mezunu bir hademenin anlattıkları dehşet vericiydi: " Çalışmaya başladığım ilk günden beri dikiş atıyorum. Doktorlar bize öğretiyor. Ortopedide doktor elini sürmez. Biz alçıya alırız. Bazen yanlış kaynadığı olur."

AIDS'li hastabakıcı 6 ay boyunca çalıştı!
Programın son bölümünde ise kimliği gizlenen bir hastabakıcının inanılmaz açıklamaları vardı. Adı açıklanmayan bir hastanede hastalara dikiş attığını ve AIDS'e neden olan HIV virüsünü bu hastanede kaptığını söyleyen hastabakıcı, bu durumun bilinmesine rağmen 6 ay boyunca dikiş atmayı sürdürdüğünü söyledi. AIDS'li hastabakıcı, "Yarasını diktiğim 40-50 tane hasta vardı. Belki de AIDS bulaştırmış olabilirim. Benim AIDS olduğumu biliyorlardı. Yine de dikiş attırıyorlardı" dedi.

Çok vahim bir tablo
* Uzm. Dr. Çetin Köksal (Memorial Hastanesi Başhekim Yardımcısı)
İnsan vücuduna el sürmeye yetkisi olan iki meslek var. Biri hekimlik, ikincisi hemşirelik veya sağlık memurluğu. Bir hekim herhangi bir müdahaleyi kendisi, hemşire ya da sağlık görevlisi dışında bir başka görevliye yaptırma hakkına sahip değil. Ancak yardım yaptırabilir. Yani alçı yaparken hastanın ayağını tutması gibi. Bu tablo çok vahim bir durumdur. Tıbbi etik yara almıştır. İnsani boyutu daha da vahim.

Müfettiş bile şaşırdı
Tam profesyonel işi çok iyi öğrenmişler
Programın yayını üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, görevlendirdiği müfettişlerle olayı soruşturmaya başladı. Mehmet Ali Önel ile görüşen bir müfettiş, temizlik işçilerinin attığı dikişi izlerken, "Bu tam bir profesyonel işi. Doğrusu, çok iyi öğrenmiş" demekten kendini alamadı.

Vatan
op.
dr.
hademe
Yorum (7)
AHMET ER
hocam çok güzel özetlemişsiniz. ağzınıza sağlık. bu ülkede 15-20 milyon dolar verip tekne alınabiliyorsa sağlık içinde kesenin ağzı açılmalı. bir doçent veya prof. ayda en az ama en az 15.000 tl maaş almalı. yoksa herkes bu parayı bir yerden çıkarmak için zaten yapacağını yapıyor. hekimler ister istemez parasal kaynaklı sorunların içerisinde dolaşıyor. yapılan işlerden hekim dışındaki oluşumların iyi para kazanması olayı bu hale getiyor. garantili iyi bir maaş kesinlikle olmalı. çürükler inanın hemen yok olur.
0
Cevapla
Özgür Erdem
Doç. Dr. Başar CANDER hocamızı kaleme aldığı yazıdan dolayı tebrik ediyorum. Keyifli bir eleştiri ve özeleştiri bulunuyor yazısında. Mesleğini nitelikli yapan insanların seslerinin yükselmeye başlaması da hele hele bizleri yetiştiren hocalarımızdan yani üniversiteden böylesine sorgulayıcı bir yazı çıkmaya başlaması çok mutlu etti beni. Bunların değişimi başlatacağına inanıyor saygılarımı sunuyorum.
0
Cevapla
a.s
Sayın Başar hocam güzel yazmışsınız. Sağlık bakanlığı hastanelerinde 5 sene önce olağan çalışma ile maksimum döner alınabiliniyordu. Bir hekimin bir günlük mesaide 50 (10 kontrol hastası hariç) hasta muayene edebileceği göz önüne alınırsa iyi bir çalışmaya tekabül eden aylık toplam puan 50*21(puan)*22(iş günü) 23.100 ortalama 4-5 yatan hastadanda 2000-3000 olamk üzere 25.000 puandır. Ama ne yazık ki SGK nın 5 yıldır fiyat artırmaması, aile hekimliği uygulaması ile sağlık personeli hastanelere kaydırılarak %20 personel şişirmesi ve daha bir çok alakasız katsayı nedeniyle 2011 yılı ocak ayında hastanemizde maksimum döner sermaye almak için 64.000 puan gerekmektedir. Bu puan olağan bir çalışma ile ancak 2,5 hekim tarafından gerçekleştirilebilir. Devlet 5 yılda hekim emeğinden %50 çalarak hırsızlık yapmaktadır. performans sisteminin en saçma tarafı temel maaştan fazla olarak belirlenmesidir. Tüm hekimler tüm güçlerini bu saçma oranı düzeltmek ve temel maaaşları artırmak için harcamalıdır. Aksi halde 5 yıldır doktor puanlarını inceleyen biri olarak adaletli bir puanlama sisteminin getirilemeyeceğini aynel yakin yaşadım. Bu sistem ile doktor ancak doktora düşman edilir. Başka hiç bir xxx olmaz. sizi tanıyan sizinle aynı dönemde ihtisas yapan ve baş harflerinden çıkaracağınızı tahmin ettiğim arkadaşınız. Saygılarımla.
0
Cevapla
Dr.Cevdet
Değerli kardeşim,5-10 yıllık tıp fakülteleri bile daha alt yapılarını tamamlamamış haldeyken, sırf yeterli sayıya ulaşmak adına öğrenci sayısının artırıldığı ve tabansız tıp fakültelerinin açıldığı günümüzde maalesef kalitesiz tabela doktoru ve tabela tıp fakültelerinin gelecekte korkunç malpraktislere yol açacağını düşünüyorum. Bir doktorun işini yaparken kafası hiçbir şekilde geçim derdiyle meşgul olmamalı.Pratisyen 5000, uzman 7000,doçent 10000 ve bir prof.ta en az 15000 tl sabit maaş alabilmeli.Topu topu 120000 doktoru olan bu ülkede bu kadarcık maaşı vermek çok mu zor?
0
Cevapla
hakan eren
Doğru söze ne denir...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir