Medimagazin logo

Bakanlık: TTB'nin “devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı” şeklinde lanse etmesi doğru değil

Bilindiği üzere 3959 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na 5371 sayılı kanun ile eklenen hükümler ile tabiplere belli sürelerle devlet hizmeti yükümlülüğü getirilmiştir. Bu kanun uygulamasını göstermek ve ilgililerce yapılması gerekenleri belirlemek üzere çeşitli duyurular yapılmış ve bu meyanda Başbakanlık tarafından da bir genelge yayımlanmıştır
Bakanlık: TTB'nin “devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı” şeklinde lanse etmesi doğru değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği :

Bilindiği üzere 3959 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na 5371 sayılı kanun ile eklenen hükümler ile tabiplere belli sürelerle devlet hizmeti yükümlülüğü getirilmiştir. Bu kanun uygulamasını göstermek ve ilgililerce yapılması gerekenleri belirlemek üzere çeşitli duyurular yapılmış ve bu meyanda Başbakanlık tarafından da bir genelge yayımlanmıştır.

Bu düzenlemelere karşı Türk Tabipleri Birliği tarafından, Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla Başbakanlık aleyhine Danıştay’da dava açılmıştır. Basına yansıyan haberlere göre bu davada kanunun Anayasa’ya aykırılık iddiaları ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru kararı alınmış ve buna bağlı olarak Başbakanlık genelgesi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

Bu karar henüz Başbakanlığa ve bakanlığımıza tebliğ edilmemiş olduğu için mahiyeti tam olarak bilinmemektedir. Ancak, kanunun Anayasa’ya aykırılık iddialarının iki noktada ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru kararı alındığı öğrenilmiştir. Bunlardan biri, yurt dışında eğitim görenlerin devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi tutulmaması, ikincisi ise pratisyenlik, uzmanlık ve yan dal eğitimlerinde ayrı ayrı yükümlülük getirilmiş olmasıdır. Dolayısıyla Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi’ne başvuru gerekçesi devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin değildir. Yani, devlet hizmeti yükümlülüğü temelinde Anayasa’ya uygun bulunmuş ve yüksek mahkemece devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin Anayasa’ya aykırılık gündeme getirilmemiştir. Bundan dolayı da verilen kararın Türk Tabipleri Birliği’nce “devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı” şeklinde lanse edilmeye çalışılması doğru değildir.

Kaldı ki kanunun Anayasa’ya aykırı olup olmadığı konusundaki kararı verecek merci Anayasa Mahkemesi’dir. Şu an için Danıştay’ın yaptığı Anayasa Mahkemesi’ne başvurudur. Dolayısıyla bu başvuruyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nce ne yönde karar verileceği henüz belli değildir.

Özetle konuyla ilgili Başbakanlık genelgesinin yürürlüğü durdurulmuş olmakla beraber kanun halen yürürlüktedir ve amir hükümleriyle uygulanmak mecburiyeti bulunmaktadır.
bakanlık:
ttb'nin
&#8220
devlet
hizmeti
yükümlülüğü
ortadan
kaldırıldı&#8221
şeklinde
lanse
etmesi
doğru
değil
Yorum (6)
m.z.
başar hocam enfes olmuş.elini taşın altına koymak diye buna denir
0
Cevapla
Ali karagöz
Abi tamamıyla katılıyorum. Ne güzel yazmışsınız. Tekrar tekrar yazmaya devam, değişim olabilmesi için... yazmaya devam...ETTEKRARÜ EHSEN VELEVKENE YÜZSEKSEN.
0
Cevapla
drhector
sayın hocam bence yöneticilerin yetersiz be başarısız olmasını sebeplerinden biri şöyle bence; lise yıllarına dönecek olursak okulun en başarılı , en zeki öğrencileri sayısalcı olup ilerde ya mühendis yadoktor oluyor.geriye kalan vasat öğrencilerde sözelci olup işletmeci, iktisat gibi bölümlere giriyorlar doktorluk ,mühendislik gibi meslekler hizmet sınıfında olup ; sözel bölümler idareci oluyor ilerde.sorun işte burda zeki öğrenciler bi şekilde değirmende öğütülüyorlar ve zamanında kendilerinden çok geride olan arkadaşları onların başına yönetici olarak geliyor .
0
Cevapla
isak
doğrusu andy dufresne
0
Cevapla
Mağdur Yönetici
Sayın Hocam Yazınızda "Aslında Sağlık Bakanlığı bu konuda iyi bir mesafe kat etti. Yöneticiler biraz daha özenle seçiliyor, bir de performansla denetim söz konusu." şeklindeki cümleniz Kamu Hastaneleri Birliklerinde yapılan yönetici atamalarında hiç bir belirleyici kıstasın olmadığı 663 sayılı KHK mağduru bir artık eski yönetici olarak şahsımı çok şaşırtmıştır.Kantin işletmecilerinin,hastane şirket personellerinin yönetici olduğu sağlık bakanlığı hangi konuda titiz davranmıştır.Performans göstergelerini kontrol edecek olan kimdir.Hasta ve çalışan memnuniyet anketlerinde yapılan yönelendirmelerden hatta masa başında doldurulan anketlerden haberdar değilsiniz sanırım.Haddim olmayarak size şunu diyorum bence Sağlık Bakanlığının Yapılanmasında yönetici atamalarını yeniden incelemeniz.Bakanlık Kendisinin eğittiği İdarecileri bile sisteme dahil etmemiştir.Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir