Medimagazin logo

Anayasa Mahkemesi, hekimlere zorunlu hizmetin iptal istemini reddetti

Anayasa Mahkemesi, hekimlere zorunlu hizmetin iptal istemini reddetti
Anayasa Mahkemesi, hekimlere zorunlu hizmetin iptal istemini reddetti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Anayasa Mahkemesi, doktorlara zorunlu hizmeti öngören yasanın ''pratisyen hekim, uzman tabip ve yandal uzmanlığını yapanların zorunlu hizmete tabi tutulmasına'' ilişkin hükmünü, Anayasa'ya aykırı bulmadı ve iptal istemini reddetti.

Yüksek Mahkeme, yasanın yurtdışında kendi nam ve hesabına okuyarak devletten öğrenci dövizi almadan uzmanlık veya yandal uzmanlık öğrenimlerini tamamlayanları zorunlu hizmetten muaf tutan hükmünü ise iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, doktorlara zorunlu hizmeti öngören yasanın ''pratisyen hekim, uzman tabip ve yandal uzmanlığını yapanların zorunlu hizmete tabi tutulmasına'' ilişkin hükmünü, Anayasa'ya aykırı bulmadı ve iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Danıştay 5. Dairesi'nin, 5371 sayılı yasa ile değiştirilen Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle yaptığı başvurunun sonuçlandırıldığını bildirdi.

Yasadaki tabip, uzman tabip ve yandal uzmanlık eğitimini tamamlayanlara ''her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydıyla'' devlet hizmeti yükümlülüğü (zorunlu hizmet) getirilmesine ilişkin hükmün iptal isteminin oy çokluğuyla reddedildiğini bildiren Kılıç, yurtdışında kendi nam ve hesabına okuyarak devletten öğrenci dövizi almadan tıp, tıpta uzmanlık veya yandal uzmanlık öğrenimlerini tamamlayanların zorunlu hizmete tabi olmadığına ilişkin hükmün Anayasa'ya aykırı bulunarak, oy çokluğuyla iptal edildiğini kaydetti.

Kılıç, bu hükmün iptal kararı Resmi Gazete'de yayınlanıncaya kadar yürürlüğünün de durdurulduğunu açıkladı.

Yasadaki, tabiplerin, devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan asistanlık veya yandal, asistanlık sınavlarına katılabilecekleri ve uzmanlık eğitimine başlayabileceklerine ilişkin hükümden sonra gelen, ''eksik kalan devlet hizmeti yükümlülüklerini uzman tabip veya yandal uzmanı olarak yapacakların devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave etmek suretiyle yerine getirirler'' şeklindeki hükmün de oy okluğuyla iptal edildiğini kaydeden Kılıç, mazeret ve zorunluluk hallerinde ''Tabip iken eksik kalan yükümlülüğün uzman tabip olarak tamamlanacağına ilişkin hükmün de Anayasa'ya aykırı bulunarak iptaline karar verildiğini belirtti.

Kılıç, iptal edilen son iki hükmün yürürlüğünün durdurulması isteminin reddedildiğini söyledi.

Haşim Kılıç, bir soru üzerine, bu durumda tabip, uzman tabip ve yandal uzmanlık eğitimini tamamlayanların her eğitimleri için ayrı ayrı devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getireceklerini kaydetti.

-DAVA-

Türk Tabipleri Birliği, 12 Eylül 2005 tarihli, doktorların devlet hizmeti yükümlülüğünü nasıl yerine getireceklerini düzenleyen Başbakanlık genelgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Danıştay 5. Dairesi söz konusu genelgenin yürütmesini durdururken, genelgenin dayanağı olan 5371 sayılı yasa ile değiştirilen Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun bazı hükümlerinin Anayasa aykırılığı ileri sürerek, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

5. Daire, başvuru kararında, toplum sağlığının korunması ve kamu yararı amacıyla belli bir meslek grubu olan pratisyen ve uzman tabiplere eşitlik ve ölçülülük ilkelerine uygun biçimde devlet hizmeti yükümlülüğü getirilebileceğine işaret etmişti ancak yasadaki dava konusu hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürmüştü.


AA
anayasa
mahkemesi
hekimlere
zorunlu
hizmetin
iptal
istemini
reddetti
Yorum (2)
Mücahit Altuntaş
Sağlık gibi ticari unsurları , asimetrik bilgi yoğunlaşmasması ile birlikte olduğu alanlarda güven , empati , eşgüdüm kavramlarını güçlendirmek için ticari unsurları ve mesleğin yabancılaşma yaratan unusurlarını iyi belirlemek gerekiyor.Emek değerlerini iyi karşılamak ,liyakat sorunlarını iyi çözmek gerekiyor. Bunlar siyasal , hegemonik ,akçeli işlerin yoğunlaşmasıyla değil , özerklik , çoklu kontrol , açıklık gibi bilimsel yöntem kavramlarının öne çıkarılmasıyla olabilir. Sağlıkta ticari unsurlar+asimetrik ilişki gelişmiş ülkelerde daha çok maliyet artışı getirirken ( ABD ),kurallara bağlılığı sorgulanamayan az gelişmiş ülkeler de ise liyakat , nitelik kaybı , değersizleşme getirecektir.
0
Cevapla
Cemal Geçkin
2002'de başlayan Sağlıkta Dönüşüm Projesine sıra kendilerine gelene kadar Akademi'den bir itiraz sesi duyamadık maalesef! Hekimlerin de birbirlerine güvenlerinin azalmasında Hocalarımızın(!) azımsanamayacak ölçüde sorumlulukları var. Hepimizin kendi özeleştirimizi de yapmamız gerek sık sık.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir