Medimagazin logo

"Türkiye'de vasıfsızım"

Değişik ülkelerdeki tıp fakültelerinden mezun olan binlerce doktor Türkiye'de boş geziyor. 9 Nobel Tıp ödülü alan St. Petesburg Üniversitesi mezunu operatör doktor Öztürkmen, YÖK tarafından denklik verilmediği için görev yapamıyor
"Türkiye'de vasıfsızım"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Değişik ülkelerdeki tıp fakültelerinden mezun olan binlerce doktor Türkiye'de boş geziyor. 9 Nobel Tıp ödülü alan St. Petesburg Üniversitesi mezunu operatör doktor Öztürkmen, YÖK tarafından denklik verilmediği için görev yapamıyor

Doktor açığının kapatılması için yabancı ülkelerden doktorların getirilmesinin gündemde olduğu şu günlerde, binlerce doktor YÖK tarafından denklik verilmediği için boş geziyor. Değişik ülkelerdeki tıp fakültelerinden mezun olan binlerce doktor Türkiye'de boş geziyor. Boş gezen doktorlardan bir tanesi de bu alanda doçentliği de olan Operatör Doktor Aydın Öztürkmen. Öztürkmen, dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi arasında yer alan ve 9 Nobel Tıp Ödülü alan St Petesburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun. Öztürkmen, Rusya Deniz Kuvvetleri Donanması'nda 7 yıl çalıştıktan sonra Finlandiya'ya geçmiş orada doçent olmuş. Orada da uzun yıllar çalıştıktan sonra Türkiye'ye gelip buraya yerleşmeye karar vermiş.

DİPLOMASI DENK SAYILMIYOR

Öztürkmen, Finlandiya'da Finlandiyalı cildiye doktoru olan Yanına Yasıneteskaya ile evlenmiş. Öztürkmen, kızlarının Finlandiya kültürüyle büyümesini istemediği için Türkiye'ye gelmiş. Çiftin, Türkiye'de ikinci kız çocukları da olmuş. Ancak Öztürkmen, Türkiye'de çalışma imkânı bulamamış. YÖK tarafından diploması kabul edilmeyen Öztürkmen vasıfsız işçi konumuna düşmüş.

YEŞİL KART ALMIŞ

Çalışacak iş bulamayan Öztürkmen, bugün arkadaşlarının verdiği desteklerle ayakta kalmaya çalışıyor. Sağlık harcamaları da ödeyemez hale gelen Öztürkmen, muhtarlığa başvurarak 'Yeşil Kart' almış. Kendinin sağlık giderlerini bu kart ile sağladığını ifade eden Öztürkmen, eşinin bu sosyal güvencesinin de bulunmadığını söylüyor.

KAPICI DAİRESİNDE KALIYOR

Eşi ve 2 çocuğuyla tek odalı kapıcı dairesinde kalan Öztürkmen, burada hayatta kalmaya çalışıyor. Özkürkmen, kendisinin bir hekim olduğunu hatırlatarak, "Ben bir hekimim. Bir çok insana faydam dokunabilir. Benim gibi yabancı ülkelerde okuyan, iyi derecede Türkçe bilen, ülke aşığı binlerce hekim var. Ancak bizim okulları denk görmedikleri için burada çalışamıyoruz" dedi.

'HER YERDE ÇALIŞIRIM'

Öztürkmen, Türkiye'yi sevdikleri için bu ülkeye geri dönüş yaptıklarını ifade ederek, vatandaşlara faydalı olmak istediğini belirtti. Öztürkmen, Türkiye'ye para kazanmak ve zengin olmak için dönmediğini hatırlatarak, "Ben bu ülkede çalışıp, çocuklarımı bu ülkede büyütmek istiyorum. Çok para istemiyorum. Kimseye muhtaç olmayayım yeter. Şu şehirde bu şehirde çalışayım da demiyorum. Ben Türkiye'nin her yerinde çalışırım" dedi. Öztürkmen, diplomasının denk görülmediğini dikkat çekerek, "Denizaltılarında çalıştım. Başka ülkelerden bana teklif geldi. Yunanistan Deniz Kuvvetleri 2 defa beni davet etti ama gitmedim. Ben Türkçe, Rusça, Arapça, İngilizce ve İbranice biliyorum. Bilgisayarım olmadığı halde kendi çabamla bir tıp sözlüğü çıkarmaya çalışıyorum" diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A MEKTUP

Doktor Aydın Öztürkmen, Türkiye'ye hizmet edebilmek ve mağduriyetinin giderilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdığını hatırlatarak, Başbakan'ın bu konuya eğilmesini istedi. Öztürkmen, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki hekim açığının giderilmesi konusunda başarılı olacağına inandığını da ifade ederek, "Devlete hiçbir maliyeti olmayan bu hekimlerden devletin faydalanması lazımdır. Biz bu ülkeye hizmet vermek istiyoruz" diye konuştu.

EŞİ: TÜRKİYE'DE VASIFSIZIM

Öztürkmen'in eşi Yasıneteskaya ise Finlandiya'da cildiye uzmanı olduğunu hatırlatarak, ancak Türkiye'de vasıfsız bir eleman olduğunu belirtti. Yasıneteskaya, cildiye uzmanı olarak Türkiye'de bir çok insanın derdine deva olma imkanı varken, hiçbirşey yapmadan evde oturduğunu söyledi.

Yenişafak
"türkiye'de
vasıfsızım"
Yorum (1)
Mücahit Altuntaş
Bir ülkede yıllık acile müracat ülke nüfüsunu aşıyor mu? Bir ülkede sağlıkta şiddet üzerine mecliste komisyon kuruluyor mu? Sağlık harcamaları sürekli katlanıyor mu? Taşlar oturmamış demektir.Çok açıktır. Aynı fikirdeyim.Taşlar oturmuyor ! Taşların oturmadığnı açık açık söylemeyi öğrendiğimizde taşlar hızla oturacak. Teşekkür ediyorum. Sağlık kamusal alandır.Ticarileşirse ve bu kadar kötü yönetilirsie olacağı budur. Sağlık asimetrik alandır , sağlık ucu açık pahalı bir sistemidir , sağlık kümülatif düşünülmesi gereken alandır.Sağlık eşgüdüm hareketi mutlak gözetilmesi gereken alandır. Hegomonya ile yürütülen bir sağlık sistemi var.Sağlıkta dönüşümde çıkarılan yaslarla , siyasi aşırı özgüvenle bu işler olmaz , olmuyor. Karşılıklı eşgüdüm halinde çalışmak ,açık olmak, şeffa olmak , katılımı gözetmek gerekiyor. Sağlık ortamının sağlığı önemli mi? Sağlıkta iş yükü nasıl azaltılır ? Sağlıkta gereksiz iş yükü tanımlanabilir ve iş yükü azaltılabilir mi? Nasıl bir çalışma ortamı ? Nasıl bir bilgi akışı ? Sevk sistemi ? Bütünsel yaklaşım ve uzmanlığın yerli yerinde kullanımı ? Sağlıkta hastanın bilgi akışı ve hastaya orynatasyon empati nasıl güçlenebilir? Nasıl bir iş yükü ? Sağlıkta nitelikli iş , liyakat sorunları , siyasallaşma , kadrolaşman var mı ? Sağlığa olumusuz etkileri nedir ? Bedelini kim ödüyor ? Nasıl bir sağlık ortamı ve iş akışı ? Nasıl bir sağlık sistemi ? Bu soruları sormak zorundayız.Taşarın oturmadığından başlamak ta belirsiz ama iyi bir başlangıçtır. Kamusal alanım " sağlık " adına teşekkür ediyorum. Ekler....Medimagazin de çıkan yazılar Klinik ortamda çıkan sorunların çoğu iletişim kaynaklı ! http://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-klinik-ortamda-cikan-sorunlarin-cogu-iletisim-kaynakli-2-12-60717.html Tıp eğitiminde dünyanın neresindeyiz ! http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/tr-index-1-0-0.html
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir