Medimagazin logo

Mecburi hizmetle ilgili yürürlüğü durdurulan genelgenin gerekçeleri belli oldu

Danıştay'ın, "Devlet Hizmeti Yükümlülüğü" konulu 12 Eylül 2005 tarihli Başbakanlık Genelgesi'nin yürütmesini durdurma ve genelgenin dayanağı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararlarının gerekçeleri belli oldu
Mecburi hizmetle ilgili yürürlüğü durdurulan genelgenin gerekçeleri belli oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Danıştay'ın, "Devlet Hizmeti Yükümlülüğü" konulu 12 Eylül 2005 tarihli Başbakanlık Genelgesi'nin yürütmesini durdurma ve genelgenin dayanağı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararlarının gerekçeleri belli oldu.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 5. Dairesi'nin, söz konusu genelgenin dayanağı olan 5371 sayılı yasa ile değiştirilen 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun gerekçesinde, şöyle denildi:

"Ülkenin bazı bölgelerinde toplumun hayat ve refahını tehdit eden, yeterli ya da hiç sağlık hizmeti sunulamamasına yol açan ve istihdamı artırıcı, özendirici önlemlere karşın süreklilik kazanan çok sayıdaki sağlık personeli açığının giderilebilmesi için sosyal devlet ilkesi ile herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının gerçekleştirilmesi, toplum sağlığının korunması ve kamu yararı amacıyla belli bir meslek grubunu oluşturan pratisyen ve uzman tabiplere eşitlik ve ölçülülük ilkelerine uygun biçimde devlet hizmeti yükümlülüğü getirilebilir."

Danıştay 5. Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararının bu bölümüne, iki üye muhalif kaldı. Bu üyeler, "Zorla çalıştırma yasağının eşitlik ilkesi ve çalışma özgürlüğüne aykırı olarak olağan koşulların geçerli olduğu bir dönemde tabipler için 'vatandaşlık ödevi' adı altında devlet hizmeti yükümlülüğü getirilemeyeceği" gerekçesiyle kanunun buna yönelik hükmünün de anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

HER EĞİTİM İÇİN DEVLET HİZMETİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Daire'nin başvuru kararında, Temel Sağlık Hizmetleri Kanunu'nun Anayasa'nın 13. maddesindeki "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğu ve iptal edilmesi istenen hükümleri şöyle sıralandı:

Doktorlara "her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile" devlet hizmeti yükümlülüğü getirilmesi, "Eksik kalan devlet hizmeti yükümlülüklerini uzman tabip veya yan dal uzman olarak yapacakları devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave olarak yerine getirmeleri", "Tabip iken eksik kalan yükümlülüğün uzman tabip olarak tamamlaması".
Başvuruda, "yurtdışında kendi nam veya hesabına okuyarak devletten öğrenci dövizi almadan uzman olan hekimlerin devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulmasının" ise Anayasa'nın 10. maddesindeki "eşitlik" ilkesine aykırı görüldüğü için iptali istendi.

Gerekçede, devlet hizmeti yükümlülüğünün uygulanması bakımından, ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasında gerekli eşgüdümün sağlanması amacıyla çıkarılan dava konusu Başbakanlık genelgesinin de Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararındaki gerekçeler göz önünde tutularak yeniden düzenlenmesi gerektiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Danıştay 5. Dairesi, bu gerekçeyle, Başbakanlık genelgesinin tabiplerin "her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydıyla" devlet hizmeti yükümlülüğü yapmakla yükümlü kılınması yönünden oy birliğiyle, diğer yönlerinin ise oy çokluğuyla yürütmesini durdurdu.

Türk Tabipleri Birliği, 12 Eylül 2005 tarihli "devlet hizmeti yükümlülüğü" konulu Başbakanlık Genelgesi'nin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Milliyet

mecburi
hizmetle
ilgili
yürürlüğü
durdurulan
genelgenin
gerekçeleri
belli
oldu
Yorum (14)
Frankie Bellevan
ağzınıza sağlık başar hocam.bu defa iyi bombalamışsınız.ama bu yazının muhataplarının yazdıklarınızı üzerlerine almayacak derecede pişkinlik sergileyeceklerinden,havaya ıslık çalacaklarından hiç şüphem yok.
0
Cevapla
nihat uluer
kıymetli hocam dilinize saglık.sonuç almak için yanlış olan genelgeleri danıştaya götürmek gerek.dernek olarak avukatlarınız vardır.yanlış olan her türlü genelge teblig danıştaya götürülmeli söz uçar yazı kalır.
0
Cevapla
ömer özbatur
Ben de acilde çocuklarda ZONE 2 fleksor tendon kesilerine bakmak istemiyorum. Onarıp atelde 4 hafta tespit etsen yapışıyor. Haftalik pansuman yapsan, çocuk çığlık çığlığa, kopuyor. NEYMİŞ EFENDİM ANESTEZİ ALTINDA VE YA SEDASYON ALTINDA PANSUMAN YAPILMALIYMIŞ. Sonuç tazminat öde. 15 000 TL. Adalete bak. EL CERRAHLARI ACİLLERE BAKMASIN. BATSIN BU DÜNYA.
0
Cevapla
aman hocam
Hocam Bir yerlerde hata olmalı,Sağlık hizmetlerimiz ile ilgili başarılarımızın amerika'da çok takdir gördüğü ve dünya sağlık örgütünün sağlıktaki bu reformları çeşitli ülkelere önerdiğini duymuştuk. Şimdi bu amerikalı hoca bilgisiz ve ilgisiz ülkemizi gezmeye gelmiş ,bir ilaç firması veya medikal firma sponsorlu yada medyada ,bu sitede anlatılanlar doğru değil.
0
Cevapla
hakan eren
Hocam elinize sağlık. Acilde hasta bakmakta yakında kesinti nedeni olur bu gidişle. Hastaya bakmayın ilgili uzmana yönlendirin derler.... Ve bende derimki: Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir