Medimagazin logo

Malatya’da ‘tifo salgını’ uyarısı

Malatya’da, ishal şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı 7 bine yaklaştı. Yetkililer, “bölgede tifo salgını başlayabilir” uyarısında bulundu
Malatya’da ‘tifo salgını’ uyarısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Malatya’da, “birbirini yalanlayan test sonuçları” ve “suda koli basili var mı yok mu” tartışması arasında, ishal şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı 7 bine yaklaştı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Malatyalılar’ı musluktan su içmemeleri konusunda uyardı. Buzgan, bölgede tifo salgınının başlayabileceğine de dikkat çekti.

Hıfzısıhha ve İnönü Üniversitesi’nin bölgedeki ishal vakalarıyla ilgili hazırladıkları raporların çelişkili olmadığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan kirliliğin lokal olduğunu yineledi.

Buzgan Malatyalılar’ın aksi kanıtlanana kadar musluktan su içmemelerini istedi ve olası bir tifo salgınına karşı da halkı uyardı.

GÖREVLİLER SU İÇTİ
Sağlık Bakanlığı görevlilerinden oluşan 4 kişilik heyet, dün İl Sağlık Müdürü Sezai Demirel’le görüştü. Salgın kontrol ve değerlendirme ekibi, daha sonra Malatya’nın su ihtiyacını karşılayan, Gündüzbey Kaptaj tesislerinde inceleme yapıp, su numunesi aldı. Burada görevlilerin su içtiği de görüldü.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
Bu arada kızı rahatsızlanan bir baba, Belediye Başkanı Cemal Akın hakkında savılığa suç duyrusunda bulundu. Mustafa Berk savcılığa verdigi dilekçede, Belediye Başkanı Akın’ı, “halkın içme sularına yabancı maddeleri karıştırmak, halkın hayatını tehlikeye bırakmak, devleti sağlık giderleri nedeniyle zarara uğratmak, hazır şişe suyu satan şirketleri zengin edip görevi kötüye kullanmakla” suçladı.

NTV-MSNBC
malatya&#8217
da
&#8216
tifo
salgını&#8217
uyarısı
Yorum (5)
Tolga Pekperdahcı
Hocam ellerinize sağlık, haddim olmayarak yazınızın altına imzamı atmak isterim.
0
Cevapla
ceyda uysal
17 yıllık dişhekimiyim ,İ.Ü. mezunuyum ,fakültede cerrahide kalıp doktora yapmayı çok istedim , mezun olduğum yıl sevgili profesorlerimizin yeğenleri yada komşularının çocukları , ya da arkadaşlarının oğulları kızları hiç bitmediği için imkansız bir hayal olduğunu o yıl mezun olan tüm arkadaşlarımız hepberaber gördük . Bölümlere doktora öğrencisi olarak ya 1 ya da 2 kişi ancak alınıyor,adil bir sınav metodu da yok bu şekilde uzmanlık yasasının çıkmasını nasıl onaylayabilirsiniz , ben ve benim gibi mesleğe kendini adamış arkadaşlarım , bilgiyi , kongrelerden, paralı eğitimlerden, yurt dışındaki çok pahalı sertifika programlarından , tecrübeli büyüklerimizden tırmalayarak aldık. Şimdi bu yasa onaylanınca bizlere ne olacak ? Hastayı muayene edip hangi uzmana gitmesi gerektiğini söyleyip , arkalarından mı bakacağız, diştaşı temizliği yapmamıza izin verilecek mi ? Ben her 2 çocuğumun doğumuna muayenehanemden gittim , çocuklarımı muayenehanemin bir küçük odacığında büyüttüm, şimdi diştaşı mı temizleyeceğim , bu güne kadar 1000 lerce implant yerleştirdim sadece 12 kere açılı aboutmant kullanmam gerekti , şimdi ben artık cerrahi yapamayacakmıyım ? Dişhekimliği zanaattır, el emeği , göz nuru ister , el becerisi olmazsa olmaz , peki biz fakültelere nasıl alındık ? ÖYS ile , evet 500 puanları aldık ama spatul tutmayı beceremedikten sonra neye yarar , doktora programları mı ortalıkta hala meslek etiğine uymayan davranışlar sergileyen hekimleri daha iyi ve daha becerikli yapacak , sizce de herşey adil mi?
2
Cevapla
aslıhan toker
hocam; o kadar güzel anlatmışsınız ki..çok teşekkür ederim öncelikle..7 senedir doktoralı bir dişhekimi olarak sağlık bakanlığına bağlı bir hastanede 'diş tabibi' olarak görev yapıyorum..uzman doktor olarak görülmediğim gibi sadece branşımla ilgili işlemleri yaparak aslında risk de almış oluyorum..yaptığım ameliyatlar sonucunda herhangi bir komplikasyonla karşılaşılsa 'senin bu işlemleri yapmaya yetkin yok'bile denilebilme ihtimali var. çünkü uzman olarak görülmüyorum. istanbul gibi büyük bir şehirde devlet hastanelerinde benim gibi doktoralı çalışan hekim sayısı çok az olduğundan ayrıca çok fazla hasta yoğunluğu da oluyor..hiçbir uzman arkadaşım çalışmak istemiyor çünkü herhangi bir uzmanlık ödeneği yok dediğiniz gibi ve ağır hasta yükü altında, ayrıca pratisyen amirlerin altında çalışmak istemiyor hekim arkadaşlarım.7 senedir hiçbir hak iddia edemeden bu şekilde çalışıyorum ancak daha ne kadar bu şekilde çalışabilirim bilmiyorum. pratisyen dişhekimi arkadaşlarımın uzmanlıkla ilgili bu kadar tepki göstermelerini anlayamıyorum. Hocam sizin de çok güzel açıkladığınız gibi görev yetki ve sınırları belirlenirse kolayca aşılabilecek bir konu aslında. Pratisyen dişhekimi her işlemi yapabilir, yapabildiği ölçüde tabi ki.kendini geliştirmesi ve aldığı ek eğitimlerle.aslında pratisyenlere bir sınır yok ki.esas uzman dişhekimine sınır getiren bir yasa olacaktı bu ancak net olarak anlaşılamadı ya da anlatılamadı diye düşünüyorum. hocam tekrar çok teşekkür eder iyi günler dilerim.
2
Cevapla
erol güven
Sayın Hocam!!!! yazınızı okudum farklı bir ülkeden mi bahsediyorsunuz alayamdım..... ayda da mı yaşıyorsunuz millet hala teknisyene protez,kırıkhanlılara diş yaptırıyor. siz kalkmış uzmanlıktan bahsediyorsunuz. Kaldıki ben çok protez profesörünün protezini gördüm , asitanınkinden çok kötü. bu iş el maharetidir hocam.. bazı kişilere ne kadar eğitim verirsen ver. iyi müzisyen yapamazsın kaldıki ndiş hekimliğinde doktoranı nasıl çanta taşıyarak verildiğini iyi bilirizmerdiven altıve çantacı dişçiler varken neden bahsediyorsunuz burası ABD, ingiltere veya fransa değil... Lütfen Gerçekçi olun....
5
Cevapla
tabip Bendeniz
bir suru yeni universite acildi. Ogretim uye sayisi yetersiz dendi dinleyen olmadi. Millete bir gecede Doc, Prof...unvanlari ver Sonra Dishekimi mezun olunca ne biliyor Allah bilir.Hersey ortada Olan hastalara oldu tabii. Bize burada envayi cesit ders okutsunlar anamizdan emdigimiz sut u burnumuzdan getirtsinler sonra herkeze esit muamele Dishekimi unvani ver. direk aciktan atamalari yap kadrolari ver. EEE beklenen buydu tabii merkezi bir sinav yine uyduruk kaydirik yonetmelikler. Bu uzmanlik kurullarinda Toplum Sagligi alaninda calisan Kac Profosorun gorusu yer aldi. Bana gore uzmanlik alani sayica cok fazla Kisaca Bu uzmanlik heveslileri icin ayni disi 8 kisinin kurcalamasi anlamina geliyor Uzmanlik yasasindan sonra tabelami Disci muayenehanesi olarak degistirdim. hasta sayim artti.Vallahi Millet daha iyi anladi ne yaptigimi heralde diyorum.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir