Medimagazin logo

İnanılmaz ihmal

Ankara'da ikisi çocuk üç kişide, kuş gribi vakasına rastlandı. Daha önce çocukların, Sarıyer Barajın'da ölü bulunan ördeklerle temas etmeleri sonucu virüsü kaptıkları açıklanmasına karşın, son gelen haberlere göre, 2 ve 5 yaşlarındaki İ.C ve M.C. adlı çocuklar, babalarının kullandığı eldivenlerden kuş gribine yakalandı
İnanılmaz ihmal
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ankara'da ikisi çocuk üç kişide, kuş gribi vakasına rastlandı. Daha önce çocukların, Sarıyer Barajın'da ölü bulunan ördeklerle temas etmeleri sonucu virüsü kaptıkları açıklanmasına karşın, son gelen haberlere göre, 2 ve 5 yaşlarındaki İ.C ve M.C. adlı çocuklar, babalarının kullandığı eldivenlerden kuş gribine yakalandı. Çocuklar, Keçiören Eğitim Hastanesi'nde, diğer bir kişi ise Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Bakanlığın Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan Erzurum’dan Van’a giderken Ankara’da görüllen kuş gribi ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Akdağ ve Buzgan’ın verdiği bilgiye göre Ankara’da görülen ilk kuş gribi vakalarında durum şöyle: "Ankara Beypazarında yaban ördeklerine temas eden 5 yaşındaki M.C. ve 2 yaşındaki kardeşi İ.C ve tavukla temasta bulunan 65 yaşındaki Mustafa Conker’de kuş gribine rastlandı.
Muammer ve İskender Canak Keçiören Devlet Hastanesi’nde gözlem altında tutulurken Mustafa Conker’in ise Numune Hastanesi’ne nakli yapıldı."
Daha önce de Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara'da kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan üç kişinin yapılan testlerinde sonuçların pozitif çıktığını söylemişti.
ŞU AŞAMADA HAYATİ TEHLİKE YOK
Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Metin Doğan, “Şu ana kadar pozitif olan hastalar dahil olmak üzere hiçbir hastada hastalık belirtisi yok” dedi. Doğan, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 çocukta yapılan kuş gribi testlerinin pozitif çıktığını belirtti.
Ankara'da 2 hastanenin kuş gribi şüphesiyle gelen hastalara ayrıldığını belirten Doğan, erişkinler için Numune Hastanesi'nin, çocuklar için de Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin seçildiğini ifade etti. Doğan, ilk muayenelerin ise herhangi bir hastanede yapılabildiğini kaydetti. Doğan, “Şu anda bize şüpheyle 8 hasta başvurdu. Beraberinde çocuk oldukları için 8 de hasta yakını geldi. Bu kişilerin tümü koruma amaçlı tedavi altına alındı” dedi.
Beypazarı'ndan gelen ve tedavi altına alınan iki çocuğa yapılan testlerin pozitif çıktığını belirten Doğan, şöyle konuştu: “Şu ana kadar pozitif olan hastalar dahil olmak üzere hiçbir hastada hastalık belirtisi yok. Enfeksiyon almış olabilirler, ancak, hastalık oluşmamış durumda. Diğer hastalardan testleri henüz gelmemiş olanlar var.
Hastalar geldiği andan itibaren test sonucu beklenmeden koruyucu tedavilere başlanıyor. Şu anda hiçbir hastada hastalık bulgusu yok, sadece test pozitifliği var.”

ELDİVENLERDEN BULAŞMIŞ
Beypazarı'ndan gelen ve test sonuçları pozitif çıkan hastaların da kanatlı hayvanlarla temas kurduklarının kesinlik kazandığını ifade eden Doğan, “Dün Tarım Bakanımız açıklamıştı, ölü hayvanları yetkililere teslim eden ailenin çocukları bunlar. Muhtemelen baba, ölü hayvanları teslim ettikten sonra eldivenlerini o civarda bir yere atmış, çocuklar da temas etmişler. Bize gelen bilgi bu şekilde” dedi.
'HASTALARIN GENEL DURUMU İYİ'

Hastaların genel durumunun test sonucu pozitif çıkanlar dahil iyi olduğuna dikkati çeken Doğan, “Her enfeksiyon olanda hastalık olacak diye bir kaide yoktur. Şu anda hayati bir risk yok, ama bu bizim hastaları takip etmeyeceğimiz anlamına gelmez” diye konuştu.
Hiçbir hastanın solunum cihazına bağlı olmadığını da belirten Doğan, hastanede yoğun bakımda çok sayıda solunum cihazı bulunduğunu, bu nedenle de tedavi için bu hastanenin seçilmiş olabileceğini söyledi.
Hastaların en az bir hafta hastanede tedavi edileceğini bildiren Doğan, hastalığın kuluçka süresinin de 1 ile 7 gün olduğunu anımsattı. Hastanede tedavi edilen her ailenin ayrı ayrı bölümlerde kaldığını belirten Doğan, şüphe edilen hastaların Kastamonu, Beypazarı ve Ankara merkezden geldiğini bildirdi.
Vatandaşlara ölü kuş cinsi hayvanlarla kesinlikle temas etmemeleri uyarısında bulunan Doğan, ölü hayvanların teslimi için yetkililere haber verilmesi gerektiğini söyledi.

MUSTAFA CANKAR VE EŞİNİN DURUMLARI İYİ
Ankara Numune hastanesi Başhekimi Mahmut Koç, testi pozitif çıkan 60 yaşındaki Mustafa Cankar'la ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Hastamızın durumu gayet iyi, hayati tehlikesi yok" dedi. Başhekim Koç, "Hastanemizde kuş gribi şüphesiyle 5 kişi bulunmaktadır. Rahibe Yurt, temas nedeniyle gözlem nedeniyle hastanemizde testi negatif. Ferit Baba, tavukları öldüğü gerekçesiyle gözlem altında testi negatif. Güvercin besleyen Fatih Demirel, temas nedeniyle gözlem altında testi negatif. Testi pozitif çıkan Mustafa Cankar'ın durumu gayet iyi. Ateşi yok. Ölmeden önce kestiği bir tavuktan virüsü kaptığı tahmin ediliyor. Eşi Hatice Cankar de tedbiren hastanemizde bulunuyor, testi negatif" açıklamasında bulundu.

ZONGULDAK'TA KUŞ GRİBİ VAKASI
Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, ”Çaycuma İlçesi'nin Çomranlı ve Akyamaç köylerinde kuş gribine rastlanıldı” dedi. Erkmen, şöyle konuştu: “Kümes sahiplerinin hiçbir sağlık problemi olmamasına karşın koruyucu sağlık tedavilerine başladık. 4 kişiye gerekli ilaçlar verildi. Virüsün insanlara geçtiğine dair herhangi belirti yok. Ancak, hayvanlarda kuş gribi görülmesi bizi sağlık önlemi almaya sevk etti. Köylerdeki kümes hayvanlarını tespit ederek itlaf işlemelerini başlatıyoruz. Çomranlı'da yaklaşık 1000 hayvan, Akyamaç Köyü'nde de 500 civarında kümes hayvanı itlaf edilecek. Şu anda insanlara bulaşma yok.”
VAN’DA 2 VAKA DAHA
Akdağ, Van’da kuş gribine yakalanan 2 kişi daha olduğunu belirterek bu kişilerin, 9 yaşındaki Ayşegül Özcan ile 3 yaşındaki Yusuf Özcan kardeşler olduğunu bildirdi.
Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi’nde inceleme altına alınan 28 numenin kontrolleri sonucunda bugün saat 14.00 itibariyle 5 kişide daha H5N1 virüsünün saptandığını belirten Akdağ, araştırmaların devam ettiğini kaydetti.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin de hastanede 36 hastanın kuş gribi şüphesiyle tedavi altında bulunduğunu, 38 hastanın ise ayakta koruyucu tedavi gördüğünü söyledi. Doç. Dr. Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 9 gündür kuş gribi şüphesiyle hastaneye müracaat edenlerin sayısının 166'ya ulaştığını, bunlardan 38'nin ayakta koruyucu tedavi gördüğünü ve yatan hasta sayısının ise 36 olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Şahin, 8 hastanın taburcu edildiğini ifade ederek şöyle dedi: “Maalesef Koçyiğit ailesinden 3 kişiyi kaybettik. Ayrıntılara gelince, yatan hastaların 29'u Çocuk Servisi'nde yatıyor. 7 hastamız Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde takip ediliyor. Kesin olarak kuş gribi olarak kabul ettiğimiz 4 hastamız var. Bunlardan bir tanesi serviste, 3 tanesi ise yoğun bakım servisinde takip ediliyor. Yoğun bakımdaki hastaların durumu kritik olmayıp, zaman zaman oksijen ve buhar desteği almaktadırlar. Yetişkin Servisi'nde kuvvetli olasılıkla kuş gribi olarak kabul edilen bir hasta var. Onun henüz sonuçları gelmedi.”
ÇORUM'DA DA BİR VAKA
Çorum'un Sungurlu İlçesine bağlı Çayyaka Köyü'nde rahatsızlanan 5 yaşındaki Mürşit Üyecıdır, kuş gribi teşhisiyle Çankırı Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
Çankırı Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Kama yaptığı açıklada, Mürşit Üyecıdır adlı çocuğun yüksek ateş şikayetiyle hastaneye getirilidğini belirterek, “Kendisini özel bir odaya alarak gerekli tedavileri başlattık. Mürşit’in yüksek olan ateşini düşürdük ve şua nda genel durumu normal. Küçük Mürşit hastanemiz doktorları tarafından 24 saat gözlem altında tutulmaktadır. Yaptığımız araştırmada komşularına ait tavukların öldüğü ve bu aileye ait tavuklarda herhangi bir ölüm olayı olmadığını tespit ettik” dedi.

YOZGAT'TA ÖLEN KANATLILARIN TAHLİL SONUCU POZİTİF ÇIKTI

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı 4 köy dışında ciddi bir durumun bulunmadığını söyledi. Sözer, “Altılızaim Geçidi Köyü'nde ölen kanatlılardan almış olduğumuz numunelerin laboratuvar sonuçları pozitif olarak geldi. Bu köyümüzde kanatlı ölümlerine kuş gribinin neden olduğu belirlendi” dedi. Vali Sözer, Akdağmadeni İlçesi dışındaki ilçe merkezleri ve bağlı köylerinden de çeşitli ihbarlar aldıklarını bildirdi. Sözer, “sadece ölüm olayının olduğu kümeste itlaf çalışmasıyla dezenfekte yapılıyor” dedi.

Sözer, Altılızaim Köyü'nde rahatsızlanarak, Akdağmadeni Devlet Hastanesi'ne başvuran ve “soğuk algınlığı” teşhisi konularak, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 3 vatandaşın sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti.
Hürriyet
i̇nanılmaz
ihmal
Yorum (2)
mutsuz diş hekimi
boşuna dememiş atalarımız ucuz etin yahnisi yavan olur diye en kötüsü bence bir pencereni yaptırırken bile parana göre kalite seçebiliyorsun ama sağlıkta kimse sorgulamadan parasız diye hücüm ediliyor kötü yapılmış bir pencereyi atabilirsin ama sağlıkta zarar dönümşüz saygılarımla
0
Cevapla
şahin öztürk
sayın hocam sağlıkta olumsuz gördüğümüz herşey çok maalesef oy uğruna feda edilmiş şeylerdir..kalitesiz ama bedava protez bunlardan biridir..ben bu işin içinden kısa vadede çıkılabileceğini düşünmüyorum..saygılarımla .
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir