Medimagazin logo

Cumhurbaşkanı'ndan "yerli" doktora öncelik mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’de nitelikli sağlık personelinden yararlanılmasına öncelik verilmesini isteyerek, "Aldıkları eğitimin niteliğinden hiçbir biçimde kuşku duymadan, güç koşullar altında, özverili çalışmalarla yetişen doktorlarlarımızdan en verimli biçimde yararlanmayı amaçlayan politikaların benimsenmesi ve uygulanması gerekmektedir" dedi
Cumhurbaşkanı'ndan "yerli" doktora öncelik mesajı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’de nitelikli sağlık personelinden yararlanılmasına öncelik verilmesini isteyerek, "Aldıkları eğitimin niteliğinden hiçbir biçimde kuşku duymadan, güç koşullar altında, özverili çalışmalarla yetişen doktorlarlarımızdan en verimli biçimde yararlanmayı amaçlayan politikaların benimsenmesi ve uygulanması gerekmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Çağdaş dünyada "önce insan" anlayışının benimsendiğini, tıp alanındaki buluşların, insan yaşamı için tehdit oluşturan sağlık sorunlarının çözümü konusunda yeni iyileştirme yöntemleri ve teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağladığını bildirdi. Bilim insanlarının özverili çalışmaları sonucunda geliştirilen ve hastalıkların tanı ve iyileştirilmesinde büyük kolaylıklar sağlayan yeni yöntemlerin, insanların sağlıklı ve kaliteli, uzun bir yaşam sürmeleri konusunda umutlarını artırdığnı kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, "Övgüye değer hizmetlerine her fırsatta tanık olduğumuz doktorlarımız, dünyadaki gelişmelerin dışında kalmamış, buluş ve çalışmalarıyla tıp bilimine yadsınamaz katkıda bulunmuştur. Yurdumuzda ve dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı çalışmalarıyla tıp alanında adından söz ettiren bilim adamlarımız ve doktorlarımız Ulusumuzun övünç kaynağı olmuştur" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, sağlık hizmetlerinin en yaygın ve en etkili biçimde halka ulaştırılmasını temel ilke edinen Türkiye’de, dünyadaki tıp eğitimine koşut eğitim verilmeye başlanmasıyla nitelikli sağlık personeli sayısında büyük artış sağlandığını, sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına ve geliştirilmesine önem verildiğini bildirdi.

"YERLİ" DOKTOR MESAJI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Sağlık alanında sevindirici düzeye ulaşılsa da, çağdaş dünyanın ölçütlerini yakalamak, yurttaşlara daha kaliteli hizmet verilebilmesi için sağlık sisteminin aksayan yönlerinin düzeltilmesi önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda adımlar atılırken, sağlık konusunun yaşamsal öneme sahip olduğu unutulmamalı, nitelikli sağlık personelimizden yararlanılmasına öncelik verilmeli; insanımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunulması hedeflenmelidir" dedi.

Sağlık hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesi, koruyucu hekimlik uygulamalarının yaygınlaştırılması, hasta-doktor iletişiminin eksiksiz sağlanabilmesinin planlı ve özverili çalışmaları gerektirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Sezer mesajına şöyle devam etti:

"Yurttaşlarımızın, doktorlarımızın ve diğer sağlık personelimizin karşılaştıkları sorunlar gözönünde bulundurulmalı, sorunlara kalıcı çözümler üretilmelidir.

Savurganlığın önlenmesine özen gösterilmeli, dünyadaki gelişmeler ve bilimsel veriler ışığında, tıp dünyasının ve halkın gereksinimlerine yanıt verecek uzun erimli sağlık ve sosyal güvenlik politikaları saptanmalı ve sistemli biçimde uygulanmalıdır.

İnsan yaşamını en yüce değer bilen doktorlarımızın çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi, doktor başına düşen hasta sayısının azaltılması, onlara mesleklerinin saygınlığına yaraşır, rahat çalışabilecekleri ortam ve olanakların sağlanması konusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Aldıkları eğitimin niteliğinden hiçbir biçimde kuşku duymadan, güç koşullar altında, özverili çalışmalarla yetişen doktorlarlarımızdan en verimli biçimde yararlanmayı amaçlayan politikaların benimsenmesi ve uygulanması gerekmektedir."

SAĞLIK PERSONELİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Büyük sorumluluklar üstlenerek çalışmalarını yurdun dört bir yanında özveriyle sürdüren tüm sağlık personelinin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalara hız verilmesini isteyen, düzenlemeler yapılırken onların görüş, bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini bildiren Sezer, "Yurttaşların beklenti ve gereksinimleri de gözönünde bulundurulmalıdır" dedi.

Sezer, "Doktorlarımızın, birikimleri ve eğitimleriyle insanları daha uzun ve daha iyi koşullarda yaşatmak, sağlık sorunlarını gidermek için gösterdikleri çabaları takdirle karşılıyoruz" dediği mesajını şöyle bitirdi:

"Sağlık alanındaki sorunların doktorlarımıza olduğu gibi tüm toplumumuza yansıyacağını akıllarımızdan çıkarmadan, yüce mesleklerinde sevgi ve gönül bağıyla çalışan doktorlarımız ile diğer sağlık personelimizin Tıp Bayramı’nı kutluyor, tüm yurttaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum."

Milliyet

cumhurbaşkanı'ndan
"yerli"
doktora
öncelik
mesajı
Yorum (3)
Mücahit Altuntaş
Acil servislerdeki sorunlar için küçük nüanslara takılmasın. Siz muhteşem dönüşüme odaklanın.Sağlık sistemindeki empati eşgüdüm , bilgi aktarımı, uzmanlığın sevk sistemiyle güllük gülistanlık ilişkilerine odaklanmanız lazım. Dizi yapacaksanız bunları çekin.Yalnız bu sayfalarda da itici yorumlar var.Rutükün buralara da el atması lazım. Ayrıca meclis araştırma komisyonunun sağlıkta artan şiddet araştırma kitabının kapağında şu yazmaktadır."Sağlık Çalışanlarına Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu Ocak 2013" hakkında da bir yayın sınırlaması konması gerekiyor.Kaynak .. ttp://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem24/yil01/ss454.pdf ...... Sayın Doç. Dr Cem OKTAY,yazı için teşekkürler... Devam ediyoruz. "Türkiye’de 76 milyon nüfusa karşın 90 milyon acil servis başvurusu bulunduğunu söyleyen Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldıray Çete, “Dünyada nüfusunun üzerinde acil servis başvurusu olan başka bir ülke yok. Acil servislerin en büyük sorunu yoğunluk, Türkiye, bu konuda dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ‘çok eşsiz’ bir yere sahip” dedi. http://www.medikalakademi.com.tr/76-milyon-nufuslu-turkiye-acil-servis-basvurusu/ Programdan kaldırmakla sorunu çözdük sayılır. Sağlıkta dönüşüm programının bu küçük nüanslarını görmek açısından Dünyada böyle bir ülke yok.Bu küçük bir nüanstır. Sağlıkta iş yükü on yılda üç kat artmış.Yada sağlık sisteminde harcamalar sekiz kat artmış.Bunlar koca dönüşümün yanında küçük nüanslar. Sayın Doç. Dr Cem OKTAY yazmış. "Acaba RTÜK hangi bilimsel kriterlere dayanarak veya kimin bilirkişiliği ile çalışma koşullarının sınırlandırıldığını tespit etmiştir? Acil servislerimiz zaten başvuran hasta sayısına bakıldığında çok küçük alanlar. Bırakalım televizyon ekiplerini, günde 500-1.000’e varan rakamlardaki hastaların kendileri, yatamayan hastalar gibi çok sayıda neden çalışma koşullarını sınırlamış durumda." "Ülkemizde trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, darp-cebir, ani ölümler, madde bağımlılığı gibi göz ardı edemeyeceğimiz, sağlığımızı ve hayatımızı tehdit eden gerçekler var. Bu gerçekleri bir belgesel akışı içinde paylaşmak, daha da önemlisi bu gerçeklere karşı özveri ile çalışan sağlık personellerinin yaşadıklarını, çalışma koşullarını sunmak, ülkemiz için olumsuz sonuçlar yaratmak yerine acil sağlık hizmetlerimizdeki gerçekleri görebilmek için uyanmamıza neden olacaktır. Bu ceza nedeni ile de bundan sonra halkımıza acil sağlık hizmetleri ile ilişkili gerçekleri anlatan bir başka program sanırım olmayacaktır." Ben ayrıca Medimagazinde hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma ortamı hakkında yazılanlara da kulak asılması lazım.Sağlık bakanlığının açıklamaları ile burada yazılanlar neredeyse şizofrenik bir gerçek algısı farkını , algı yarılmasını ortaya koymaktadır.Enteresandır.
0
Cevapla
DR.SEDAT
ACİLLERE BAKANLIK SAHİP ÇIKMALIDIR.
0
Cevapla
tayyar
HANGİ BAKANLIK ???
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir