Medimagazin logo

Doktorlara tasarruf teklifi

Yılda yaklaşık 200 milyon adet reçete yazıldığını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Aydın, "Her hekim 1 YTL'lik daha ucuz ilacı tercih etse, 200 milyon YTL tasarruf etmiş oluruz" dedi
Doktorlara tasarruf teklifi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yılda yaklaşık 200 milyon adet reçete yazıldığını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Aydın, "Her hekim 1 YTL'lik daha ucuz ilacı tercih etse, 200 milyon YTL tasarruf etmiş oluruz" dedi.

Türkiye'de ilaç maliyetlerini azaltmak ve ilaçta tasarruf yapmak üzere yeni bir teklif geldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, her hekime 10 YTL daha ucuz bir ilacı yazmayı teklif ederek, bu yolla yıllık 2 milyar YTL tasarruf yapılacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın aylık yayın organı Diyalog Dergisi'nin son sayısı için "İlaç: Dert mi, deva mı?" adlı bir yazı kaleme alan Aydın, ilacın günümüzde bir tüketim aracı haline geldiğine dikkat çekti. Türkiye'de yılda yaklaşık 200 milyon adet reçete yazıldığını belirten Aydın, ilaçta tasarruf teklifi getirerek" Ülkemizde her reçete yazan hekim 1 YTL'lik tasarrufu gözetse, yani bu kadar daha ucuz bir ilacı tercih etse, 200 milyon YTL tasarruf etmiş oluruz. Bu varsayıma bir de 10 YTL'lik bir 'yazılmasa olur' ilacın reçete edilmediği hayalini ekleyelim. Ülkemizin yıllık tasarrufu 2 milyar YTL olacaktır" dedi. Bu meblağın bütün Yeşil Kartlıların yıllık tedavi masrafından daha fazla olduğuna dikkat çeken Aydın, "Doktorlarımız şunu unutmamalıdır ki, kalemin her yazdığı ilave ya da daha pahalı ilacın sağlık harcamalarında getirdiği yük, bütün sağlık çalışanlarının hatta bütün memurların özlük haklarını aşağı doğru baskılayan bir etki yapmaktadır" dedi.

'İlaca bakışı değiştirmeliyiz'

Aydın, sağlık hizmetlerine ayrılabilen kısıtlı kaynakların büyük oranda ilaçlara harcanmasının, sağlık hizmetlerinde ilaç dışı unsurların ihmal edilmesi veya netlik kaybetmesi ile sonuçlandığını vurguladı. Hastaların ve doktorların ilaca bakışını yeniden gözden geçirmek ve yeni bir bakış kazandırmak gerektiğini belirten Aydın şöyle devam etti: "Tüm dünyada etkisiz, yüksek maliyetli,yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Gereksiz ilaç kullanımının oluşturduğu kontrolsüz mali külfet bir yana, uygunsuz antibiyotik kullanımının yol açtığı direnç gelişmeleri, kliniklerin dışına taşmakta ve bütün bir toplumu ilgilendiren hastalıkların kontrolü sorununa dönüşmektedir."

Baş sorumlu doktorlar

İlacın, günümüzde hastaların veya kendini hasta zannedenlerin adeta tüketmeye şartlandığı bir tüketim aracı halini aldığını belirten Aydın, bunun en büyük sorumlusunun da doktorlar olduğunu belirtti. Kestirmeden sonuca gitmeye çalışan doktorlar olduğuna işaret eden Aydın, "Artık doktoru geçmişte olduğu gibi ilaç yazan insan olarak görmemeliyiz. Cerrahi ve diğer girişimsel işlemler ile radyoterapi gibi birçok alternatif veya alternatifsiz tedavi yöntemi doktorların portföyünde yer alıyor. Bu ilaç yazma seferberliği uluslararası çalışmaların gösterdiğine göre yüzde 50'ye yaklaşan yanlış tedavi ile sonuçlanıyor. İlacın seçimindeki hatalar bir yana, kullanımındaki hatalar daha fazladır" dedi.

Yenişafak
doktorlara
tasarruf
teklifi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir