Medimagazin logo

"200 kiloyu taşıyacak ameliyat masasını yıl sonuna kadar getireceğiz"

Avustralya'nın Melbourne Kenti'nde kaldırıldığı hastaneden 'kilosuna uygun ameliyat masası olmadığı' gerekçesiyle kapı dışarı edilen gurbetçi Serdar Çağlayançay'a Sağlık Bakanlığı'ndan müjdeli(!) haber geldi.
"200 kiloyu taşıyacak ameliyat masasını yıl sonuna kadar getireceğiz"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avustralya'nın Melbourne Kenti'nde kaldırıldığı hastaneden 'kilosuna uygun ameliyat masası olmadığı' gerekçesiyle kapı dışarı edilen gurbetçi Serdar Çağlayançay'a Sağlık Bakanlığı'ndan müjdeli(!) haber geldi.


144 kilo olan Türk gurbetçi Serdar Çağlayançay'ın yaşadığı sağlık skandalı konusunda Victoria Sağlık Bakanlığı kendini, "200 kiloyu taşıyacak ameliyat masasını yıl sonuna kadar getireceğiz" diyerek savundu.

Şubat ayında ameliyat olması gereken Çağlayançay, ameliyat olabilmek için Sağlık Bakanlığı'ndan çıkacak kararı bekliyordu.


Çağlayançay'ın durumuna ulusal çapta yayın yapan Avustralya Kanal 7 televizyonunun Cumartesi günkü ana haber bülteninde de yer verildi. Haberde, Endeavour Hills Semti'nde oturan aşırı kilolu 46 yaşındaki Çağlayançay'ın tedavi olma savaşı verdiği belirtilerek, "144 kilo olan Serdar Çağlayançay, Dandenong Hastanesi'ne göre çok ağır. Bacaklarında oluşan damar tıkanması sonucu ayakları mikrop kaptı ve geçen ay anjiogram yapılamadı. Eline bir mektup verilerek taburcu edildi" denildi.


Dandenong Hastanesi'nden verilen mektupta, "Anjiogram yapılmadı. Nedeni ise ameliyat yapılacak masanın 120 kiloya kadar taşıması" ifadelerine yer verildiği aktarılan haberde, Monash Medical Centre'dan da aynı cevap verilmesi üzerine ayağını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Çağlayançay'ın uzvundan olmak istemediğini söylediği belirtildi.


Haberde, görüşlerine yer verilen Çağlayançay'ın kızı Arzum ise, "Eğer babam ayağını kaybederse ne yapacağız? Şimdiden büyük bir depresyona girdi. Böyle bir şey olursa, kendini öldüreceğini söylüyor" dedi.
Konu hakkında görüşü alınan Eyalet Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü bir bayan da, ellerinde 200 kiloya kadar taşıyan ameliyat masaları bulunduğunu ve bu senenin sonuna kadar Monash Medical Centre'a yerleştirileceğini söyledi.

Öte yandan Avustralya Tabipler Birliği'nden Dr. Mukesh Haikerwal, hastanelerdeki bazı hayati önem taşıyan aletlerin eski olduğunu ve söz konusu masanın da sadece bir değil bütün hastanelere yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.


Hakkında yapılan haberin ardından İHA'ya konuşan Çağlayançay, "Avustralya için yüz kızartıcı bir durum. Haberden sonra çeşitli TV kanalları ve milletvekilleri bana telefon ederek hayretler içerisinde kaldıklarını söyledi. Olay önümüzdeki günlerde federal ve eyalet parlamentosunda gündeme gelecek. Commenwealth Oyunları için milyonlarca dolar harcayan hükümet, anlaşılıyor ki insan sağlığına önem vermiyor. Bundan sonra mücadelem daha da büyüyecek" şeklinde konuştu.

Çağlayançay, yapılan istatistiklere göre nüfusun yüzde 62'sinin aşırı kilolu olduğunu sözlerine ekledi.


İHA
"200
kiloyu
taşıyacak
ameliyat
masasını
yıl
sonuna
kadar
getireceğiz"
Yorum (7)
Mücahit Altuntaş
Marsta yaşayan biri olarak Dünyalılara ve Türkiyelilere iletiyorum. Ülkemizde sağlık sektörüne başvuru rehberi , sistematiği , hasta akış yöntemi , bilgi aktarım yöntemi , geri ve ileri bildirim sistematiği yok ! Peki ne var ! Hasta memnuniyet anketleri var. Acillerde yüz bin tane doktorumuz olsa bile bu mantık çok yanlış bir mantıktır ! İsteyenin istediği yere değil sistem içinde en iyi hizmet verebileceği yere gitmesi gerekir. Sistem içinde bilgi birikimin en iyi kullanacağı alanlara yönlendirilmesi gerekir. Marsta yaşayan biri olarak Dünyalılara ve Türkiyelilere iletiyorum. Yolunuz yol değil.Hekimin önüne hasta yığmakla , üniversitelere tıp fakültesi öğrencileri yığmakla sağlık sorunlarını aşamazsınız. Marsta yaşayan biri olarak Dünyalılara ve Türkiyelilere iletiyorum. Buraya performans katsayılarına zam , maaşa zam konusu olsa elli tane yorum geleceğini biliyorum.Ama bu hepimizi ilgilendiren sağlıkta bilgi ve insan ergonomisi konusuna ilgi sıfır ! Fıtrat ! Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 15/12/2015
29
Cevapla
BG
ben çözüm önerimi daha önceden yazmıştım ama tam da bu sitenin değişim zamanına denk geldiği için çıkmadı yada ben göremedim. Benim önerim; Her şeyden önce 'ACİL' kelimesinden bizim anladığımız ile hastaların anladığı çok çok farklı. kavram kargaşasının yok edilmesi lazım. bunu hastalara acilin ne olduğunu anlatarak, kamu spotuyla vb falan... çözemezsiniz. 10 dakka anlatırsın sonra sana derki: AMA ben acilim!!! 'acil' kelimesini doktorların literatüründen çıkaracak yerine hastaların bilmediği yeni bir terim konulacak; mesela URGENT/urgency(örcınt/örcınsi) yada başka kelime olabilir. BU terimin ifade ettiği şey tıbbı olarak acil ne ise o olacak ve kesin sınırları çizilecek. hastanelerdeki bütün tabelalar falan hep değişecek artık acilin adı ÖRCINSİ olacak. EN önemli konu ve malesef en çok çatlağın olacağı konu; tıbbı personel örcınt durumlar dışında hiç taviz vermeyecekler ve YÖnetim/ bakanlık arkalarında olacak. ARTIk şöyle bir durum olacak: hasta gelir; - Muayene olmaya geldim. -ne şikayetiniz var? - boğazım ağrıyor. -polkliniğe gitmeniz lazım. -AMA ben acilim! -Üzgünüm burada acil hastalara bakmıyoruz. Sadece ÖRCINT hastalara bakıyoruz.Siz örcınt değilsiniz? - O neki? ben acilim! -Dediğim gibi acil hastalara bakmıyoruz. Sadece ÖRCINT hastalara bakıyoruz. - haaa öyle mi? ehh.
42
Cevapla
Mehmet
Doktor bey bizdeki gerekçeleri yazarken önemli bir başlığı unutmuş. Acil servislerde katılım payı alınmaması da acile başvuruları artırıyor.
14
Cevapla
Dr Harun
Ama ben acilim! Artık acil kelimesi de karşılamıyor 'çok acil'!!! Bu hepimizin bildiği ve acildekilerin Allah yardımcısı olsun demekten başka elimizden birşey gelmeyen bir konu maalesef.
9
Cevapla
of of
eğitim şart
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir