Medimagazin logo

’Sağlık’taki atamalara hukuki gerekçe

’SAĞLIK Bakanlığı’ndaki Tartışmalı Atamalar’ (20.12.2005) başlıklı yazının içindeki "Madalyonun Öteki Yüzü" bölümüne Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden bir açıklama geldi
’Sağlık’taki atamalara hukuki gerekçe
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
’SAĞLIK Bakanlığı’ndaki Tartışmalı Atamalar’ (20.12.2005) başlıklı yazının içindeki "Madalyonun Öteki Yüzü" bölümüne Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden bir açıklama geldi.

"Öncelikle belirtmek gerekir ki şef ve şef yardımcılarıyla ilgili olarak ’...Akdağ’ın kendisinden önceki bakanlar gibi bu yönde yaptığı tüm tasarruflar yargıdan döndü’ ifadesi gerçekle bağdaşmamaktadır. Hangi tasarrufların yargıdan döndüğü yazıda somut olarak belirtilmemiştir.

Diğer taraftan, herhangi bir kanuni ve idari düzenlemeye karşı yargı yoluna gidilmesinin o düzenlemenin yürütmesini durdurmayacağı hukukun temel ilkelerindendir. Zaten aksi kabul edilecek olursa hukuk düzeninden eser kalmaz. Bir düzenlemeye karşı yargı yoluna gidildiğinde onunla ilgili ’yargı merciince verilecek kararın bilinmesinden’ asla bahsedilemez. Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuş olması sebebiyle bakanlığın kanunu uygulamaması söz konusu olamaz. Kanunlar yürürlük tarihi itibarı ile uygulanması gerekli pozitif hukuk kurallarıdır. Dolayısıyla uygulamamak ’Hukuk Devleti’ ilkesiyle bağdaşmaz.

Yine düzenleyici işlemler hakkında verilen iptal ve yürütmenin durdurulması kararlarının, o düzenleyici işleme dayanılarak yapılmış ferdi işlemleri etkilemeyeceği ve öznel hakları ortadan kaldırmayacağı Anayasa’nın amir hükmüdür. Dolayısıyla kanun çerçevesinde yapılan ferdi işlemlerin Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre iptal edilmesi hukuken mümkün değildir. Bunun ’hukuka karşı hile’ olarak telakki edilmesi de söz konusu olamaz. Aksine ’ferdi işlemler geri alınmalıdır’ demek hukuka, Anayasa’ya açıkça aykırı işlem yapılmasını önermek manasına gelmektedir. Ayrıca konu ile ilgili yargı süreci devam ederken bu kabil yayınların yargıyı etkileyebileceğine ve dolayısıyla bundan Anayasa gereği kaçınılması gerektiğine de işaret edilmelidir.

Özetle, kadrolaşmak gibi bir maksat ve ’Devlet geleneklerinin, yargı kararlarının hiçe sayılması’ gibi bir durum asla söz konusu olamaz. Aksine hukukun emrettiği doğrultuda hareket etmek isteriz."

Yalçın Bayer - Hürriyet
&#8217
sağlık&#8217
taki
atamalara
hukuki
gerekçe
Yorum (2)
Dr.Cevdett
Döner sermaye yönetmeliğinde son anda yapılan değişiklikle puanı az olan doktora %70 puan eklenmesi, o hekimin 1 gün resmi izinli olması halinde o hakkı kaybetmesine sebep olacak bir şekilde değiştirilmiştir.Es kaza grip vs. hasta olsanız bile o hakkınızı kaybetmemek için hasta hasta çalışmanız gerekecektir. Bu uygulamayı akledenlerin çalışan doktoruna bakış açısını en net şekilde ortaya koyan bu yaklaşımın adını siz koyun.''Zulmedenler asla iflah olmazlar''.
0
Cevapla
Hakan Eren
Cem Hocamın dediklerine katılmamak mümkün değil. Bence acil tıp öğretim üyeleri baktığı hastadan değil eğittiği öğrencilerden performans almalıdır. Hasta bakma işi uzman hekimlerce yapılır, öğretim üyesi gerekli olan yerlerde konsültasyon yapar ve yardımcı olur öğrencileri ile beraber bu işleri yapar. Aksi halde sadece hasta bakarak performans yapma eğitimi aksatır...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir