Medimagazin logo

Doğu'da doktor için tek umut 'devlet hizmeti'

Hakkari'de 79 uzman ihtiyacına karşılık 19 uzman doktor, Muş'ta ise 194 pratisyen ihtiyacına karşılık sadece 88 pratisyen doktor görev yapıyor. Meslek örgütleri, ihtiyacı gidermek için zorunlu devlet yükümlülüğünün çözüm olacağını düşünüyor
Doğu'da doktor için tek umut 'devlet hizmeti'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hakkari'de 79 uzman ihtiyacına karşılık 19 uzman doktor, Muş'ta ise 194 pratisyen ihtiyacına karşılık sadece 88 pratisyen doktor görev yapıyor. Meslek örgütleri, ihtiyacı gidermek için zorunlu devlet yükümlülüğünün çözüm olacağını düşünüyor

Sağlık Bakanlığı'nın Doğu illeri için tespit ettiği personel ihtiyacı ve mevcut doktor sayısı arasında büyük uçurum var. Ağrı'da 256 pratisyen doktora ihtiyaç varken halen 73 pratisyen var. Hakkari'de 79 uzmana ihtiyacına karşılık 19 uzman doktor, Muş'ta ise 194 pratisyen doktor ihtiyacına karşılık sadece 88 pratisyen doktor görev yapıyor. Doktor ihtiyacı ile doktor sayısı arasındaki uçurumu kaldırmak içinse bölgenin tek umudu zorunlu devlet yükümlülüğü oldu.

ÇÖZÜM YILLAR ALACAK

386 pratisyen doktora ihtiyaç varken sadece 178 pratisyenle sağlık hizmetlerini yürütmeye çalışan Van'da Bölge Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, Doğu'nun doktor ihtiyacının çözülmesinin uzun yıllar alacağını ifade etti. Çözüm için acele edilmemesi, zorunlu devlet hizmeti uygulamasının yerleşmesini beklemek gerektiğini söyleyen Ünal, "Sosyal iyileştirmeler yapılarak, zorunlu hizmet caydırıcılıklardan arındırılmalıdır. Yoksa, tabii ki bu bölgelere dünya çapında ithal doktorlar falan geleceği yok. Bizim doktorumuz için burayı cazip hale getirip, bu cazibenin de farkında olmasını sağlamak gerek. Bugün Şemdinli'de sözleşmeli 9 milyar maaş alan çocuk ihtisaslı arkadaşlarımız var. Onlar diğer doktorlara memnuniyetini iletecek, doktorların ilgisi de artacak" şeklinde konuştu. İthal doktor uygulaması ile doğunun ihtiyacının ayrı tutulması gerektiğini de vurgulayan Ünal, "Nitelikli doktorlar kesinlikle Doğu ve Güneydoğu'ya gelmez. İşlevsel olmayacak ve uygulanamayacak. Üçüncü Dünya ülkelerinden gelecek olan doktorlar bizim sağlık sistemimiz içinde sıkıntı doğurabilir. Bu ülkeler için bir baraj konulmalı ve sınava tutulmalı" dedi.

Yenişafak
doğu'da
doktor
için
tek
umut
'devlet
hizmeti'
Yorum (4)
a.köse
21 yıl acilde çalıştım. son yıllarda hep kim beni darp edecek, bıçaklanmadan bu seferde kurtuluruz inşallah, ne zaman mahkemeye çağırırlar, başhekım nasıl bir soruşturma açar,,,,, çünkü 2 pratisyen günlük ortyalama 400 ila 600 hasta bakıyorsun. bayram yok, seyran yok. havta sonu yok. 7 yıl uyumamışım. 3 güne bir 24 saat nöbet. aylık 180 ila 240 saat çalış. birde saat 24 ila 08 arası aynımıdır yıpranma. antalyada arka cebinde bıçak taşıyan acil hekinin fotoğrafını çekip gazete bu acil hekimi demişlerdide ben o arkadaşımı çok ıyı anlamıştım. o arkadaşa soruşturma açmişlardı. bu bıçak olayını başhekimler taşımadığı müddetce bizi anlayan olmayacak.herkes biliyor ama bilmiyormuş gibi yapıyor ama nereyekadar. benmi istifa ettim iş bakıyorum ama açkalsamda dönmem o cehenneme saygılar.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
benim istifa etmem de yakındır arkadaşlar. az kaldı. ekmeksiz de yaşanır. ama öyle,ama böyle. ama özgürlük olmadan asla. elbette kısmetimizi arayacağız. az olsun ama temiz olsun. ama haram bulaşmasın,pis ve kirli lokma boğazlarımızdan girmesin. hastalarımız hiçbir zaman performans kaygısıyla müşteri olarak görülmesin. bildiğimiz doğrulardan hiçbir zaman şaşmayalım. istifa etmek zorunda bırakılan onurlu,haysiyetli tüm kardeşlerime,meslektaşlarıma sevgiler saygılar. kısmetleri ve yolları herzaman açık olsun.
0
Cevapla
brk
a. köse hocamız çok güzel açıklamış ve doğru bir karar vermiş. bir doktoru istifa ettirecek sistemden kimseye hayır gelmez. bunun kesinlikle değiştirilmesi lazım. ben de istifa edip bir hayvan barınağında mı çalışsam ne? orda çok daha mutlu olurum herhalde. ne şikayet eden var. herkes sizden memnun. size minnet duyuyor. sizi seviyor. sizi koruyor. vay beee hayvan kadar bile olamıyoruz galiba.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Değerli kardeşim acil servislerde çalışmayı özendirici hale getirmek lazım. Aile hekimliği yokken aciller torpille zor gelinen yerlerdi.Saati 7 tl. gibi komik ücretler yerine daha özendirici olan saati 25-30 tl.den acil nöbet ücreti koymak çözüm olabilir.Ancak bunu yapmak için başbakanın emir vermesi gerekir onunda başı bugünlerde dertten bir türlü kurtulmuyor. Sonuçta biz maalesef mesleğimizi geçinmek için yapmak zorunda olan bir memur kitlesiyiz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir