Medimagazin logo

Doktorlar için kader günü

Anayasa Mahkemesi’nde bugün önemli bir görüşme var. Yüzbinlerce doktoru ilgilendiren zorunlu hizmetle ilgili yapılan itiraz Yüksek Mahkeme’de ele alınacak.
Doktorlar için kader günü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Anayasa Mahkemesi’nde bugün önemli bir görüşme var. Yüzbinlerce doktoru ilgilendiren zorunlu hizmetle ilgili yapılan itiraz Yüksek Mahkeme’de bugün ele alınacak.

Doktorlara zorunlu hizmet getiren yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemi bugün görüşülecek. Türk Tabipleri Birliği, Başbakanlık Genelgesi’nin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay ’da dava açmış ve Danıştay söz konusu genelgenin yürütmesini durdurmuştu. Yüksek Mahkeme, Danıştay’ın bu istemini yarın esastan görüşerek karara bağlayacak. Danıştay 5. Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararında, ‘’Toplum sağlığının korunması ve kamu yararı amacıyla belli bir meslek grubunu oluşturan pratisyen ve uzman tabiplere eşitlik ve ölçülülük ilkelerine uygun devlet hizmeti yükümlülüğü getirilebileceğine’’ işaret edilmişti.

İPTALİ İSTENEN MADDELER

Daire’nin kararında, Anayasa’nın 13. maddesindeki ‘’ölçülülük’’ ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenen maddeler şöyle sıralanmıştı: ‘’-Doktorlara ‘her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile’ devlet hizmeti yükümlülüğü getirilmesi, -Eksik kalan devlet hizmeti yükümlülüklerini uzman tabip veya yan dal uzman olarak yapacakları devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave olarak yerine getirmeleri.

Bugün
doktorlar
için
kader
günü
Yorum (12)
nazlıcan
beyaz kod sonrası süreç kamu davası olarak işliyor. doktor yada sağlık personeli şikayetçi olsun olmasın bakanlık avukat tahsis edip kamu davası olarak süreç başlatılıyor. karşı taraf kamuda görevli sağlık personeline işlediği suçtan dolayı TCK da yargılanıyor. ya para ya hapis cezası veriliyor. emsal davalarımız çok fazla. iletişim empati hoşgörü anlayış hepsi kullanıldığı halde sorun yaşanıyorsa tabi ki beyaz kod. tabi ki yasal süreç başlayacak!2,5 yıldır bu böyle.
0
Cevapla
dr A.K
doç.dr cem bey herşeyi yazmış.eksiği var fazlası yok. eksiği ise devlet acillerde prt dr. çocuk dr, travma uzmanı, nörolok, beyincerrahı, anestezist.....hepsi olmaya çalışması. olamayacağına göre kendini geliştirmekten başka çare kalmıyor ama oda biryere kadar. içap devreye giriyor, hasta bakarken ilgili dal uzmanına telefonda konsultasyon yapılıyor. dil döndüğünce anlatılıyor. birşey eksikse ertesi gün onu söylemedin söyleseydin....yapardım. birde sevkler var, beyin kanaması veya kalp krizi, sevk et yer bulabilirsin bu arada hasta yakınları yanında sabırsızca neden ambulansa bindermediğini hem merak ediyor hemde sabırlarının sınırını zorluyor. sende telofonun ucundaki yerim var desinde sevineyim. eger darp edilmiş veya darp edilen bir hekim arkadaşınızı görmüşseniz, her sıkıntılı durumda aynı traumatik ılayı tekrar yaşıyorsunuz. kim nereden saldıracak beklentisi içinde çalışıp bu nöbetinde bitmesi için dua ediyorsanız SİZ ACİL DR.Sunuz
0
Cevapla
MEHMET OZAN UZKUT
sağlıkçıya şiddette beyaz kod idarenin kendini korumak için çıkardığı bir uygulamadır .Devlet koruyamadığı doktoru içinde suç işlemektedir .biz bunu yıllarca savunduk ama dinletemedik.bakın yargı süreçlerine oda veya sendikanın içinde olmadığı tüm davalar bir şekilde örtbas edilmiş veya az bir ceza ile darp eden kurtulmuştur dr ersin aslan davasında mahkeme tabip odasını ve uzmanlık derneğini ersin aslanın yanında kabul etmiş sağlık bakanlığını kabul etmemiştir bunun sebebi cinayeti işleyen kadar onu koruyamayan idarede sorumludur.biz Antalya tabip odası yönetimindeyken nöroloji polikliniğinde küfür ve darp a 90 dakika hiç müdahale edemeyen hastane baş hekimliğini de dava ettik.bence şiddet engellenecekse odalar ve sendikalar sağlıkçıyı korumalı hiç bir şekilde darpçı ile sağlıkçıyı hiç bir ortamda karşılıklı getirmemeli darp eden şahsında en az 24 saat gözaltına alınmasını sağlamalıdır(tehdit ve can güvenliğine kasıttan).başka türlü devletin çözmesini beklemek tilkiye tavuk kümesi emnet etmeye benzer.
0
Cevapla
serdar
beyaz kod diye bişey var öylemi,aradığımızda karşımıza çıkan arkadaşın,bugün cumartesi hafta arası ilgilenelim deyip,bizim de şikayetimizi geri almak zorunda kaldığımız olayı anımsadım.acınacak durumda olan bir sistem..
0
Cevapla
acilci
şiddeti teşvik eden sağlık bakanlığıdır.bu şiddet kesinlikle bitmez.azalmazda çünkü sağlık bakanlığı şiddetten nemalanıyor.menfaati var.esas doktorların düşmanı sağlık bakanlığıdır.bu anlaşılmadan sağlıkta hiçbir sorun çözülemez.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir